Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční arbitráže v roce 2014

Investiční arbitráže v roce 2014

12.03.2015 5:30
Autor: Lukáš Hoder, KSB

Řada investičních sporů je rozhodována v tzv. ad hoc arbitráži, tedy mimo stálé rozhodčí instituce, nicméně k těmto sporům komplexní statistiky neexistují. Středisko ICSID, které sídlí v americkém Washingtonu, DC, nicméně statistiky nabízí, a to každého půl roku.

Arbitráží je dost

Podle statistik ICSID trvá trend poměrně vysokého počtu nových investičních sporů. Poslední čtyři roky bývá u ICSID registrováno okolo čtyřiceti nových sporů ročně. V předchozím desetiletí byl standardní počet spíše mezi dvaceti a třiceti žalobami ročně.

Podle statistik za rok 2014 roste počet sporů, ve kterých jsou žalovány státy ze široké geografické skupiny „východní Evropa a střední Asie“, do které patří i Česko, Polsko, Rusko nebo Turecko. Z hlediska celé historie ICSID bylo proti státům z tohoto regionu podáno 25 procent všech investičních žalob. V roce 2014 to bylo 32 procent a jedná se o nejvíce žalovanou geografickou skupinu. Dalším hojně zastoupeným regionem je subsaharská Afrika a dále i západní Evropa.

Které konkrétní země byly v roce 2014 před ICSID žalovány? Jedná se především o Španělsko, a to konkrétně o několik žalob týkajících se sporů ohledně podpory solární energie. Ostatní žalované státy čeká „pouze“ jeden nový spor, maximálně dva.  Například Česko žádný nový spor u ICSID nemá, naproti tomu Slovensko ano. Jedná se o žalobu americké společnosti EuroGas Inc. a kanadské společnosti Belmont Resources Inc. o 3 miliardy dolarů týkající se zrušení povolení na těžbu mastku, což je na Slovensku hojně se vyskytující minerál.

Jakých hospodářských odvětví se spory nejčastěji týkaly v roce 2014? Jak vyplývá i z dlouhodobých statistik ohledně investičních arbitráží, nejčastěji se v loňském roce arbitráže týkaly sporů o ropu, plyn a těžbu dalších surovin. Na druhém místě se umístily spory ohledně energetiky (hlavně elektrické energie), a na třetím místě se umístily spory týkající se stavebnictví.

Jak byli v roce 2014 investoři se svými žalobami úspěšní? Zde je situace přehledně rozdělena. Třetinu žalob rozhodci odmítli, aniž by se žalobou zabývali po věcné stránce, a to z důvodu, že nemají pravomoc o těchto žalobách rozhodovat. Například se může jednat o situaci, kdy investor podal žalobu předčasně, nebo když jeho byznys nelze považovat za „investici“. Další třetina sporů byla rozhodci zamítnuta po věcném projednání celého případu, když rozhodci došli k závěru, že se stát proti dohodě o ochraně investic neprovinil. A konečně ve zbylé třetině sporů lze hovořit o úspěchu zahraničních investorů, když alespoň v části své žaloby uspěli.

Česko a Slovensko

Česká ani slovenská stopa nebyla v roce 2014 u ICSID nijak výrazná. To je rozdíl oproti roku 2013, kdy bylo Česko v roce nejžalovanějším státem na světě, jak jsme na Patrii již psali. Jedná se samozřejmě o solární arbitráže. Ty nicméně neprobíhají u ICSID, ale u jiných institucí (Stálý rozhodčí soud v Haagu) nebo se jedná o tzv. ad hoc arbitráže probíhající dle pravidel UNCITRAL.

Co se týče jediné slovenské arbitráže u ICSID zahájené v roce 2014, rozhodčí tribunál byl ustaven teprve v lednu 2015, takže spor je v počáteční fázi projednávání. V roce 1998 získala společnost EuroGas licenci na těžbu mastku u Gemerské Polomy, nicméně o tu za podivných okolností přišla v roce 2005. Slovenský Nejvyšší soud přitom již dvakrát rozhodl, že odebrání licence bylo nezákonné a speciální emisar slovenské vlády se loni na tajné schůzce ve Vídni údajně pokusil celý spor vyřešit mimosoudní dohodou. K tomu nicméně nakonec nedošlo, takže spor rozhodnou s konečnou platností arbitři.

Pokud jde o české nebo slovenské investory, kteří by před ICSID žalovali cizí stát, v současnosti se jedná pouze o slovenskou Poštovou banku, která žaluje Řecko kvůli nucené výměně státních dluhopisů v souvislosti s bankrotem státu. Jedná se o velmi zajímavý případ zahájený v roce 2013, který je podrobně sledován z mnoha stran.

Kde jsou čeští rozhodci?

Pokud jsou státy východní Evropy často žalované zahraničními investory, tak rozhodců z této části světa je velmi málo. Zatímco ze Severní Ameriky a západní Evropy pochází asi 70 procent rozhodců, kteří v minulosti rozhodovali spory u ICSID, z celé východní Evropy a střední Asie jsou to jen 2 procenta. Český arbitr byl v historii ICSID jmenován jen dvakrát. V roce 2006 se jednalo o předčasně ukončený spor proti Slovensku a v roce 1977 o spor italského investora proti africkému Kongu. Slovensko je v tomto ohledu mnohem úspěšnější. Díky zkušenému Peteru Tomkovi, který aktuálně zastává prestižní post předsedy Mezinárodního soudního dvora v Haagu, bylo v arbitrážích vedených dle pravidel ICSID zastoupeno devětkrát.

KŠB

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.