BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  01.04.2015 11:42:14

Americký akciový trh zakončil kvartál v červených číslech, euro tíží Řecko; analýza EUR/USD, ROPY, USD/CAD

Polský zlotý (PLN) se ocitl na 6letých maximech vůči české koruně. Důvod leží na polské straně. Tamní centrální banka se rozhodla, že již nebude dále snižovat úrokovou sazbu, a to i navzdory přetrvávající deflaci a posilování domácí měny. Silnější zlotý je nejen negativním impulzem pro exportéry, ale navíc hraje proti růstu inflace. V únoru index spotřebitelských cen (CPI) meziročně oslabil o 1,5 procenta. Co se týče úrokové sazby, tak ta je v Polsku sice na historických minimech, avšak s hodnotou 1,50 procenta je stále pro investory v porovnání s eurozónou nebo Českem atraktivní. Co se týče koruny, tak její růst je ze strany ČNB kontrolován. Tím, že banka fixuje maximální hodnotu CZK vůči euru brání naší měně v posilování i vůči ostatním měnám.

Čína v noci zveřejnila oficiální index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby, který se záhadně vyhoupl kousek nad hodnotu 50 (50,1 bodu), což je hranice, která odděluje expanzi od recese. Ten samý index sestavován společností HSBC zůstává pod tímto číslem na úrovni 49,6 bodu.

Hlavní měnový pár EUR/USD se obchoduje pod klíčovou hodnotou 1,0800, a to i navzdory tomu, že inflace v eurozóně klesá pomaleji, než čekal trh. Index spotřebitelských cen (CPI) v březnu meziročně oslabil jenom o 0,1 procenta, což je o 0,2 procenta pomalejší propad cenové hladiny ve srovnání s předchozím měsícem i tržními očekáváními. Jádrová inflace očištěna o ceny energií, potravin, tabáku a alkoholu se v březnu udržel na hodnotě 0,6 procenta v meziročním srovnání. Data za únor byla dokonce revidována směrem nahoru z 0,6 na 0,7 procenta.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny v březnu zrychlila více, než se předběžně uvádělo, což rozšiřuje řadu signálů, že se ekonomika bloku zotavuje z vleklého útlumu. Index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu eurozóny podle konečných údajů společnosti Markit minulý měsíc vzrostl na 10měsíční maximum 52,2 bodu z únorových 51,0 bodu. Rychlý odhad z poloviny měsíce uváděl hodnotu 51,9 bodu. Ukazatel se drží již 21 měsíců v řadě nad hranicí 50 bodů, která odděluje celkový růst od poklesu aktivity v sektoru. Analytici revizi předběžně uváděných údajů neočekávali. Nicméně euro je stále pod tlakem řeckých událostí.

Ačkoliv Řecko předchozí týden předložilo věřitelům požadovaný plán reforem, Německo reformy odmítlo s tím, že nejsou dostatečné. Nyní se proto čeká na další krok ze strany Řecka. To má příští týden MMF splatit další část půjčky ve výši 450 milion eur. Do hry nyní vstupuje i Rusko, kam míří příští týden premiér Tsipras. Spolu mají jednat o levnějším plynu pro Atény a o vzájemných sankcích, kvůli nimž nemůže Helénská republika do Ruska vyvážet své potraviny.

Americký akciový trh uzavřel poslední den kvartálu v červených číslech. Celkově za první čtvrtletí byl ve ztrátě jenom index Dow Jones. Ten oslabil o 0,26 procenta. Nejvíce získal technologický Nadsaq, a to 3,48 procenta. Index S&P 500 posílil o 0,44 procenta.  Akciím včera nepomohla ani výborná data spotřebitelské důvěry (CB), ani růst cen nemovitostí v zimním období.

Měnový pár EUR/USD postupně klesá v zeleném trendovém kanálu. Pokud zůstane v kanálu, tak by postupně mohl dosáhnout až na hodnotu 1,0590. V případě proražení kanálu směrem nahoru a korekce (možnost slabších amerických makroekonomických dat), lze očekávat korekci k hodnotě 1,0850, 1,0905 případně k 1,1000.

Americká ropa WTI postupně oslabuje pod červenou trendovou čárou. Postupně klesá pod hodnotu podpory na úrovni 47,50 USD za barel. V případě, že se ropa udrží pod trendovou linii, lze očekávat další oslabování této komodity.

CAD/JPY se již 2 měsíce pohybuje v úzkém pásmu. Přičemž hodnota rezistence 96,20 začíná být poměrně silná díky přibližujícím se klouzavým průměrům. Oplatí se sledovat reakci měnového páru na tyto hodnoty. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688