Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Parita eura k dolaru? Do konce tohoto roku

Parita eura k dolaru? Do konce tohoto roku

01.04.2015 15:13
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Dolar neustále sílí a otázka parity eura k dolaru visí ve vzduchu již nějakou dobu. Velké banky jako BNP Paribas nebo Bank of America Merrill Lynch věří, že se letos dočkáme. Jak uvedla Bank of America Merrill Lynch v nedávném výhledu, euro bude podle ní dále slábnout a to i přes nedávné mírné posílení. Hodnota jednoho eura se podle předpovědí BAML vyrovná hodnotě jednoho dolaru do konce roku 2015.

Euro zažilo citelný pád potom, co z úrovně téměř 1,40 USD v polovině loňského roku spadlo v polovině března na 1,0484 USD. Od poloviny minulého měsíce se sice euro vzpamatovalo a v současnosti se obchoduje okolo úrovně 1,073 EUR za USD, nicméně Bank of America i přesto věří v další velký europád. Jak BAML uvedla, pokud se podíváme dále než za krátkodobý horizont, měnová politika ECB bude i nadále tlačit na euro. Přes optimistické makroekonomické prognózy bude ECB podle BAML pokračovat v kvantitativním uvolňování až do září 2016 i v případě zlepšení ekonomických dat. Jestli kurz eura k dolaru výrazně oslabí pod současnou úroveň, bude podle BAML z velké části záviset na tom, zda trh začne očekávat druhou fázi kvantitativního uvolňování v příštím roce. Podle inflačních odhadů ekonomů BAML se banka, přestože je na to brzy, domnívá, že fáze ECB QE2 je nejspíše ve hře.

eurodolar.png
Všechny jejich odhady se zakládají na předpokladu, že americký Fed bude v následujících měsících i letech zvyšovat úrokové sazby. To bude pohánět poptávku po dolarech, protože investoři budou moct vydělat víc na investicích denominovaných v americké měně. Pro Evropu, kde se ECB snaží držet úrokové sazby na nejnižší možné úrovni v nejbližších 18ti měsících, to bude právě naopak.

BNP Paribas aktuálně počítá pro eurodolar s cílovou cenou 1,04 EUR/USD a stejně jako BAML predikuje paritu eura k dolaru do konce tohoto roku. Ve výhledech se nebojí zajít ještě dál a předpovídá dokonce subparitu eura k dolaru pro první polovinu roku 2016. Jak v rozhovoru pro Bloomberg uvedla seniorní strategická analytička pro měnové trhy Phyllis Papadavid, klíčovým faktorem pro vývoj kurzu eura bude spíše než politika evropské kvantitativní uvolňování. Dřívější paritu BNP Paribas nepředpokládá, protože euro se podle ní obchoduje v současnosti v určitém rozmezí, sice pomalu, ale výrazně reaguje na zprávy a bude potřebovat určitou spoušť, aby došlo k jeho radikálnějšímu oslabení. Katalyzátorem, který kurz eura vůči dolaru požene ještě níž bude podle Papadavid pravděpodobně spíše než Řecko Mario Draghi, kroky ECB a makroekonomická situace na trzích v USA a Velké Británii. BNP Paribas ohledně Řecka očekává dohodu.

HSBC naopak nesouhlasí s myšlenkou, že euro do konce roku výrazně oslabí. Zdůvodňuje to historickými daty o průměrných obdobích sílícího dolaru. A současné sílící tažení americké měny jednoznačně překonává tyto historické průměry, což vede analytiky HSBC k závěru, že dolar od nynějška nebude již vůči euru výrazněji posilovat. I podle BNP Paribas je sice současná úroveň dolaru nad většinou jejich ocenění, ale v době normalizace měnové politiky se podle Papadavid měny obvykle vracejí k úrovním dlouhodobějších ocenění. Nesmírně důležitý bude podle ní přístup Fedu a výnosy amerických dluhopisů.

Zdroj: BI, Bloomberg


Čtěte více:

Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
WB: Rusku hrozí vleklá recese a nárůst chudoby
01.04.2015 14:07
Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Vliv západních sankcí uvalených...
Slabý březen na americkém trhu práce? ADP říká, že ano
01.04.2015 14:28
Data společnosti ADP za březen značně zaostala za očekáváními. Přírůst...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data