Paolo Belvederesi (DirectaCzech.cz)
Okénko investora  |  01.04.2015 17:28:24

Březen na trzích v kostce

Globální pohled na trhy

Měsíc březen byl ve znamení dvou významných událostí:
1) Exspirace opčních kontraktů 20. března
2) Zasedání Fedu 18. března

Tyto dvě události byli hlavní hnací silou pohybů hlavních indexů.

Expirace opčních kontraktů měli za důsledek otočení trendu. První vlna přinesla díky pozdním opčním operacím ze strany manažerů fondů vytlačení akciových indexů na maxima. Následující dny však byly ve znamení výběru zisků.

Na sestupný trend započatý v den opčních expirací, se podepsal svým prohlášením Fed. Prohlášení Janet Yellenové se dá shrnout do následujících bodů:

1) Ze zprávy bylo odstraněno slovo „trpělivý“. To neznamená, že Fed se stal netrpělivým, ale že proces růstu sazeb se blíží.
2) Fed snížil své odhady růstu sazeb pro roky 2015 a 2016. Ty byly sníženy z 1.125% na 0.625%, pro rok 2015, a z 2.50% na 1.875% pro rok 2016. Revize směrem dolů a odhady pro rok 2017 se snížily z 3.625% na 3.125%.
3) Proměnné, kterými se bude Fed zabývat v otázce budoucí měnové politiky, již zahrnují „mezinárodní vývoj“.

Janet Yellenové se podařilo s klidem jejím vlastním dodržet sliby ohledně načasování růstu úrokových sazeb. Revize sazeb směrem dolů ve skutečnosti vedla k uzavření dlouhých pozic na dolaru, ale také k alokaci aktiv a výběru akcií.

V případě alokace aktiv došlo k pokračování trendu, který je nastolen od začátku roku. Na evropské burzy totiž přiteklo z USA již 35 miliard USD, což plně koresponduje s odlivem kapitáluamerických trhů.

Americké a evropské indexy zaznamenaly mezi 25. únorem a 25. březnem následující výkony:
SPX: -2.68%
Dow: -3.39%
Nasdaq: -3.97%
SOX: -7.21%
SXXP: +0.40%
DAX: +3.28%
FTSEMIB: +2.59%

Z pohledu výběru akcií jsme mohli vidět progresivní výběry zisků napříč všemi sektory, a to díky síle dolaru (viz. níže).

Evropské akciové trhy

Po evropském zasedání a zasedání Fedu jsme mohli zaznamenat nejen obrat v projednávaných možnostech, ale posun z hlediska výběru akcií a alokování aktiv do příslušných sektorů.

S ohledem k datu 20. března jsme mohli zaznamenat pozoruhodné výkony jednotlivých sektorů: automobilový sektor (+5.78%), technologie (+4.73%), farmacie (+5.60%), média (+3.75%) a pojištění (+6.80%).

Po zmíněném zasedání však přišel obrat a situace v jednotlivých sektorech vypadala následovně: technologický sektor (-5.50%), automobilový sektor (-4.49%), farmaceutický sektor (-3.93%), sektor potravin a nápojů (-3.53 %) a sektor pojištění (-3.04%). Ze sektoru služeb utrpělo nejvíce odvětví volného času a cestování (-4.79%).

Slabé výkony na úrovni jednotlivých odvětví se projevily na výkonnosti jednotlivých akcií. Nejhoršími tituly za poslední týden byly společnosti z průmyslu SEMIS (STM, IFX, ASML, ARM), které byly ovlivněny výprodejem na SOXu. Dalším zasaženým odvětvím byly biotechnologie a akcie BBBiotech. Mírný růst ceny ropy přinesl nepatrné oživení pro cenné papíry související s ropou a s ropnými službami.

Americké akciové trhy

V Americe v porovnání s evropskými trhy pokračují slabší výkony. V minulém týdnu došlo k výběru zisků zejména v polovodičovém průmyslu, a to v důsledku prohlášení společnosti TSMC v Asii. Slabost polovodičového sektoru se promítla na sektory s tímto průmyslem související. Jednalo se hlavně o cyklické sektory jako je doprava (železnice a letecké společnosti) a biotechnologie. K prodeji došlo hlavně na titulech, jejichž hodnota se odvíjela od pozitivního trendu akciových trhů. Výběry zisků jsou typické hlavně pro období na konci března a července, jak tomu bylo minulý rok.

Dokonce trhy v Brazílii a Mexiku skončili týden v negativním teritoriu, s výkony -1.83% a -2.61%.

Japonské a asijské trhy

Japonské a asijské trhy (zejména Čína) nadále těží z vstřícných opatření vydaných příslušnými vládami a centrálními bankami. Shanghai composite index vzrostl minulý měsíc o 11.83%, zatímco index tokijské burzy rostl o 3.65%.   

Paolo Belvederesi  (Zeygos)

Paolo Belvederesi (Zeygos)

CEO společnosti Zeygos, která je partnerem společnosti Directa SIM, jejímž klientům Paolo Belvederesi poskytuje služby a doporučení investičního charakteru. Společnost Zeygos poskytuje poradenství jak institucionální tak soukromé klientele v oblasti vytvoření akciového portfolia. Pracoval 15 let jako trader a asset manager ve velkých společnostech působících v oblasti správy kapitálu v Miláně a Londýně (Banka Fineco, Nextra, Dynamic Decision, Pairstech Capital). Jeho denní objem obchodů jako tradera se pohybuje od 2 do 5 milionů euro.

Logo Directa

Directa - spolehlivý broker

Nejstarší evropský on-line broker s přístupem na největší burzy světa (např. CME, LMAX, CHI-X, XETRA, FIB, aj.). Specializuje se na jednoduchost používání platformy, rychlost exekuce a příjemnou cenu za exekuci na skutečné burze.

Od roku 2014 poskytuje své služby i v češtině s českou profesionální tradingovou podporou. Více na www.DirectaCzech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688