Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy zazvoní medvědům budík?

Kdy zazvoní medvědům budík?

08.04.2015 17:52

Na medvědy jednou dojde, trh si tou minimálně 20 % korekcí někdy v budoucnu projde. Valuace na americkém S&P jsou navíc dnes tak vysoko, že pohyb samotného pohyb PE ze současných cca 17 na 15 (tj. na stále relativně vysokou hodnotu) by dokázal „zajistit“ propad cen o celých 22 %. Na jednu stranu tu tedy krotím obavy z bublin, na druhou bych ale tímto rád demonstroval, co mám na mysli, když říkám, že trhy jsou našponované.

Kdy na větší korekci, či dokonce medvěda dojde? Kdy se rozbliká červené světlo? Teorií je mnoho, vše se hodně točí kolem toho, zda jedeme na cyklickém, či strukturálním býkovi. Dopřávám si ten luxus, že na to nemám silný názor, ale na druhou stranu mám rád alespoň nějaké hrubé měřítko toho, jak pravděpodobné jsou problémy a kdy je čekat. Tím měřítkem může dost dobře být situace na trhu práce – konec konců je to právě ona, co je nyní (právem) v centru pozornosti Fedu. A s ním se nebojuje.

Jak jsem zde již před časem konstatoval a jak je patrné i z následujícího grafu, kritická se zdá být hranice nezaměstnanosti u 4 %. Potvrdilo se to kolem roku 2000 i 2007. Tato hranice by měla být relevantní zejména v případě „poptávkových“ šoků, či přesněji řečeno v případě, že ekonomika naráží na svůj potenciál, na což reaguje i monetární politika. Dnes bych chtěl poukázat hlavně na to, jak zkorelovaný je s nezaměstnaností vývoj mezd. Přibližování se oné hranici nezaměstnanosti u 4 % sebou totiž nese pohyb tempa růstu mezd k 4,3 %.

Zjednodušeně řečeno, červeným světlem pro akcie by v této logice měla být kombinace 4/4. Minulý týden v pátek přišla čerstvá data z trhu práce a ta ukazují, že nezaměstnanost stagnuje na 5,5 % a růst mezd se dostal na 2,1 %. To znamená, že první „čtyřce“ z oné kombinace se přibližujeme relativně pomalu, k té druhé v podstatě vůbec. Pokud bychom se řídili trendem nezaměstnanosti, medvědi by se mohli začít probouzet v příštím roce. Tj., neprobudí je pravděpodobné letošní zvyšování sazeb, ale stane se tak v době, kdy zvýšení navrhuje třeba „holoubek“ Narayana Kocherlakota. Pokud bychom pak vzali do úvahy trend utlumeného růstu mezd, toto probouzení by mělo být velmi, velmi pomalé.

Medvedi budik 1.png

Co by uvedenou logiku mohlo nabourat? V první řadě by to asi byl psychologický posun v uvažování Fedu – posun k více jestřábímu postoji i bez změn v trendu fundamentu. K tomu může dojít, protože i v centrálních bankách sedí jen lidé, kteří čelí řadě tlaků a tahů. Z fundamentu samotného je divokou kartou hlavně míra participace (tj., míra participace populace na trhu práce). Důležitá je z prostého důvodu – nezaměstnanost závisí na tom, kolik lidí pracovat chce a kolik (ne)pracuje. Její pokles (nebo ne tak rychlý růst) tak může být dán i tím, že klesá počet zájemců o práci – počet lidí práci hledající. Z obrázku je patrné, že přesně k tomu v posledních letech dochází a to v nemalém měřítku:


Medvedi budik 2.png


Pokud participace klesá kvůli cyklickým faktorům, v ekonomice jsou i přes snižující se nezaměstnanost ve skutečnosti ještě velké volné zdroje (nízká nezaměstnanost je svým způsobem skrývá). Z obrázku (i posledních dat) je ale vidět, že ani s oživujícím trhem práce k obratu v participaci nedochází a bohužel tak roste pravděpodobnost, že rozhodující jsou hlavně strukturální faktory. Jinak řečeno, nezaměstnanost je dost relevantním ukazatelem volných zdrojů a naše pravidlo 4/4, respektive trend obou, také.

A když se bavíme o těch budíčcích medvědů, podívejme se i na to, jak takový brtník typicky vypadá. V průměru trvá 11 měsíců a trh oslabí o 26 % (i když v obrázku použité definice medvěda od Aspire je dost měkká). Jak zřejmé, rozdíly v medvědech - ve velikostech v čase i prostoru, jsou dost veliké. Mimochodem, průměrný býk podle tohoto rozdělení trvá 30 měsíců a doroste do 110 %, takže podle tohoto měřítka je ten současný už značně přestárlý.

Medvedi budik 3.png


Čtěte více:

Warren Buffett: Volatilita nerovná se riziko
08.04.2015 13:31
Ačkoliv studenti ekonomických oborů se často dozvídají, že volatilita ...
Dilema FEDu kolem reinvestic do dluhopisů z QE pomalu roste
08.04.2015 11:00
FED má před sebou jedno velké rozhodnutí a to zvýšení úrokových saze...
Rusko: Inflace roste, prodeje automobilů skomírají
08.04.2015 15:54
Ruské spotřebitelské ceny se týdnu končícím 6. dubna zvýšily t/t o 0,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.