Pražská burza zaznamenala největší týdenní pokles za osm měsíců

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 2. 2011
Pražská burza zaznamenala největší týdenní pokles za osm měsíců
Index PX oslabil o 3,26 %, v záporných hodnotách se pohyboval ve třech seancích. Pražská burza tak zaznamenala největší týdenní pokles za posledních osm měsíců. Prodejní nálada příliš nekorespondovala s vývojem na vyspělých trzích, které tak výrazně neztrácely.

Pokles lze částečně vysvětlit realizací krátkodobých zisků po předchozích růstech a částečným stahování investorů z rozvíjejících se trhů. Vybírání zisků postihlo hlavně ČEZ, když titul s letošní nejlepší výkonností oslabil o 7 %. V poklesu bez výraznější zpráv pokračovaly i akcie mediální společnosti CME (-8,5%). Unipetrol (-3,1%) zveřejnil provozní ukazatele za 4Q, které výraznější impuls titulu nedodaly. Kurz akcií se po delší době v závěru týdne dostal pod hladinu 190 Kč. Volatilní obchodování pokračovalo u NWR (-0,1%). Titul se nejprve dostal na 295 Kč, aby po zprávě o cenách a produkci opět klesnul na 280 Kč. Část rychle dosažených zisků si investoři vybrali také u Telefoniky O2(-2,7%). Titul v průběhu týdne bojoval o udržení hranice 400 Kč, což se mu nakonec podařilo.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 268,201 226,90-3,26

Klíčové události minulého týdne

  • Podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla nezaměstnanost v lednu na 9,8 % z předchozích 9,6 %.
  • Od 1.2.2011 vstupuje v platnost rozhodnutí Burzy cenných papírů Praha o prodloužení obchodních hodin o 20 minut. Kontinuální režim (KOBOS) i SPAD budou tedy obchodovat do 16:20. V čase od 16:20 do 16:27 bude probíhat závěrečná aukce.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
27/1 Neoprávněné transakce s emisními povolenkami se dotkly i společnosti ČEZ, která potvrdila ztrátu emisních povolenek v objemu 700 tisíc kusů.

Komerční banka
25/1 Švýcarská banka UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 4800 Kč z původních 4500 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. UBS předpokládá, že KB mohla vyplatit mimořádnou dividendu. Předpoklad postupného zvýšení sazeb by mělo podle UBS celkově zlepšit ziskovost banky.
27/1 Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj se objem poskytnutých hypotečních úvěrů zvýšil v roce 2010 o 15% a dosáhl 84,8 mld. Kč proti předchozím 73,9 mld. Kč. Vrcholu bylo dosaženo v roce 2007, když finanční instituce poskytly úvěry ve výši 142,3 mld. Kč.

New World Resources
26/1 Goldman Sachs zvýšil doporučení pro akcie těžařské firmy na 11,50 liber (cca 314 Kč) z původních 8,50 liber. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral/attractive“.
28/1 NWR pro letošní rok očekává prodeje uhlí v objemu 10,3 mil. tun a 720 tis. tun koksu. Průměrná cena koksovatelného uhlí pro 1. čtvrtletí by měla dosáhnout 165 EUR, což je nárůst o 7 % oproti 4. čtvrtletí loňského roku. Tyto ceny se týkají 20 % produkce, která je domlouvána na kvartální bázi. Většina je dohodnuta na roční bázi a platnost kontraktů končí na konci března. U energetického uhlí byly pro celý rok 2011 nasmlouvány průměrné ceny 71 EUR, což je nárůst proti loňsku o 13 %. U koksu byly pro 1. čtvrtletí 2011  dohodnuty ceny ve výši 339 EUR, což je nárůst o 1 % proti předchozímu období. Cíl těžby pro rok 2010 byl podle vedení splněn. Nižší podíl koksovatelného uhlí v rámci mixu však částečně negativně ovlivní výnosy.

Unipetrol
26/1 Unipetrol zveřejnil vybrané provozní ukazatele za 4. čtvrtletí. Rafinérské marže v závěru roku výrazně vzrostly, a to o 134 %, naopak marže v petrochemii oslabily o 16 %.Objem zpracované ropy oproti 3. čtvrtletí poklesl o 3 %. Celkově prodeje v rafinérském segmentu dosáhly 897 tis. tun, v petrochemické části 425 tis. tun. Provozní výsledek za 4. čtvrtletí 2011 bude podle společnosti kladný, avšak nižší než ve 3. čtvrtletí. Výsledek pozitivně ovlivní  přecenění ropy a ropných produktů. Negativně naopak působily odstávky na výrobních zařízeních, které snížily provozní zisk o 150 mil. Kč. Negativní vliv ve výši 90 mil. Kč měl rovněž nepříznivý vývoj směnných kurzů.

Očekávané události

  • 3/2 ČNB – rozhodnutí o sazbách

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

25. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

Index PX si v minulém týdnu připsal více než dvě procenta. Postavení dvou titulů s nejlepší výkonností od začátku roku potvrdily akcie ČEZ a Telefóniky O2.

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

18. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

V minulém týdnu si na pražské burze nejlépe vedly akcie Komerční banky. Úspěch zaznamenaly i akcie AAA Auto a Telefóniky O2. Největší ztrátu naopak utrpěla mediální společnost CME.

Pražská burza pokračuje v růstu

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza pokračuje v růstu

Pražská burza opět posílila a navázala tak na úspěšný předchozí týden. Index PX si polepšil o 1,3 procenta. Dobře si znovu vedly akcie bankovního sektoru. Neúspěch naopak zaznamenala... celý článek

Pražská burza se konečně zvedá

9. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza se konečně zvedá

Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší... celý článek

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

Akcie, obchodované na pražské burze, skončily již třetí týden po sobě v mínusu. Nejvíce oslabily společnosti Fortuna a CME. Nedařilo se ani bankovním titulům - Erste Bank a Komerční... celý článek

Partners Financial Services