Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  01.02.2011 09:32:39

ČS - koment 1.2. - čekání na ČNB, čínský PMI, makro z USA

ČR + Region

 

·          ČR (D-1) Tak nakonec budou na zasedání ČNB ve čtvrtek všichni..Dorazí i M.Hampl, který původně měl chybět. Pro sazby je to spíše ještě vyšší  pravděpodobnost  toho, že zůstanou bez změny – Hampl se v nedávné minulosti vyjádřil, že se mu prognóza zdá OK a že dokonce vidí proti-inflační rizika. Včera ještě nadto MinFin zvýšil prognózu HDP na letošní rok na 2,2%, o 1 p.b. výše než poslední prognóza ČNB a blíž nás (1,9%). Rovněž snížil odhad deficitu v 2010 na 4,8%.

Svět

·          CHN (D-1) Čínské PMI v lednu zpomalilo na 5M minimum 52.9 (ale rostl 23x po sobě), ten samý index od HSBC ale ukázal právě opačným směrem. Tak si vyberte. V obou však dále rostou  vstupní ceny (v ofiko indexu na 69.3, což je sice méně než maximum z listopadu, i tak ale hodně), což jasně hrozí inflaci (mimochodem, v ČR je podobná situace, ale zatím se to ztrácí v maržích). Dle nás je jasné, že by Číně prospělo nejenom další utažení měnové politiky, ale – s ohledem na to, že globální nerovnováhy po krizi zdaleka nezmizely – zejména silnější juan. Pro ČR je tento údaj také důležitý – náš model růstu reál. něm. exportu, založený na americkém a čínském PMI, ukazuje i pod vlivem mírného zpomalení PMIČíně na růst v letošním roce kolem cca. 8-10%. To samozřejmě zpomalí i český vývoz.

·          USA (D-1) Chicago PMI vyrostl na  68.8, nejvyšší hodnotu od roku 1988...Nové objednávky rostly nejvyšším tempem za 27 let, zaměstnanost nejrychleji od května 1984. To je samozřejmě dobrá zpráva pro oživení – ačkoliv ve výrobě pracuje jenom pětina Američanů, je to (mimo vlády) jasná hnací síla oživení.  Další dobrou zprávou (po pátečním HDP, kde spotřeba ve 4Q/10 odhadem přidala přes 4,4 %) jsou osobní výdaje za prosinec . Ty vzrostly o 0,7% m/m, lehce nad očekáváním, což by mohlo přispět k další revizi HDP za 4Q/10. V každém případě, americký spotřebitel se pomalu vzmáhá – to je ale rozdíl oproti Evropě, kde se ani v Německu maloobchodní tržby ve 4Q/10 příliš pozitivně nevyvíjejí (zatím q/q reálný SO pokles o skoro 1,5 ve 4Q/10).  O zbytku Unie škoda mluvit J  Dnes nás čeká ISM výrobní  - také se čeká solidní číslo (58), což může dále podporit ropu a pomoci dolaru, který je teď momentálně na ústupu.  

·          Ropa (Brent) se včera poprvé od 2008 dostala nad 100 dolarů. Růstový trend je obecně dán zejména poptávkou v Číně a rychle rostoucí Asii. Včerejší data z USA pak určitě pozitivně ovlivnila obchodování. Uvidíme, jak se s tím vypořádá ve čtvrtek Trachet z ECB, který měl v poslední době pár rozdílných vyjádření, na které (a na poznámky dalších členů BR ECB, Bini Smahni, např.) ale trh reagoval posílením EUR a započítáváním hiků (v lednu 2Y swap vyrostl o 50 bodů na 2%, což je dle mého úlet vhodný na spekulaci). Dle mého je to nerozum – ECB skutečně hikovat proč nemá, (poznámka o Německu nahoře platí i zde)  snad si vzpomíná na hike v létě 2008…

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.06.2011Market Preview: Čekání na makro z USA Saxo Bank (home.saxo)
01.06.2011ČS - koment 1.6. - Řecké DPH, makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.01.2011ČS - koment 4.1. - Maďarsko, PMI, polská inflace Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688