Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  01.05.2015 07:00:49

Singer: Jaro je ve vzduchu aneb K poslednímu zasedání MMF

Dubnové zasedání MMF bylo asi nejoptimističtějším zasedáním od roku 2007. Doufejme, že se účastníci v případě hodnocení rizik kolektivně nemýlili, píše guvernér ČNB

Jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu bývají lehčí obsahem, což ale jejich účastníkům většinou vyváží pro dubnový Washington obvyklé krásné jarní počasí. Těžko říci, zda letošní zasedání bylo obsahově mělčí, pozvolnější průběh některých oficiálních částí by tomu nasvědčoval, na druhou stranu byl však patrný zvýšený zájem o méně významné ekonomiky včetně té naší. Rozhodně však letošnímu jarnímu zasedání dominovala tři témata: Oživení a optimismus, Řecko, prudké oslabení eura a kurzové pohyby jako takové.

Pojďme se na ně podívat popořádku. Většina účastníků se shodla, že oživení začíná mít jasně trvalejší charakter. Mezi jeho hlavními příčinami byly jmenovány uvolněné a často nestandardní makroekonomické politiky měnových autorit, ukončení fiskálních konsolidací ve většině vyspělých zemí, slušný postup strukturních politik v řadě zemí včetně evropských (Španělsko a Irsko patřilo mezi často zmiňované) a pokles cen ropy a dalších komodit přinášející výhodu vyspělým ekonomikám na úkor jejich producentů. Podstatná bezprostřední rizika v zásadě zmiňována nebyla. Jako potenciální šoky byly často jmenovány otřesy oficiálních i stínových finančních institucí, geopolitické tenze a samozřejmě Grexit (odchod Řecka z eurozóny). Na druhou stranu však mnozí varovali před ukvapeným přitvrzením makroekonomických politik, ne tolik kvůli rizikům, ale spíše proto, že toto oživení zatím rozhodně nemá příliš robustní charakter.

Zastavíme-­li se u Grexitu, musím především uvést, že panovala evidentní shoda, že jednání sice pokračují, ale jejich atmosféra rozhodně není konstruktivní. Jako „veterán“, který měl možnost sledovat jednání o problémech jednotlivých evropských ekonomik od počátku krize, musím současně uvést, že jsem ještě nikdy neviděl takovou nechuť drtivé většiny zúčastněných k dalším ústupkům řecké straně. Dokonce i zástupci Fondu, kteří v minulosti v podobných situacích vždy zastávali vůči ekonomikám v problémech smířlivější postoje, tak tentokrát až na skutečně ojedinělé výjimky nečinili. Je možné, že kompromis nakonec bude nalezen, nezdá se však, že by se mohl skládat i z významných ústupků stávající řecké vládě od reformního programu dohodnutého jejími předchůdkyněmi. Současně je klidně možné, že se na cestě k němu octne Řecko v situaci, kdy po nějakou dobu nebude schopné plnit své závazky. Na druhé straně je pro nás, co máme konkrétní zkušenosti s měnovou odlukou, poněkud šokující, že smířlivost s takovou situací u většiny těch, co na řešení situace Řecka mají vliv, je doprovázena zároveň i nepochopením toho , že měnové unie nebývaly dobrovolně opouštěny jejich slabšími členy, zvláště pokud disponovali schopností fyzické emise měny. Obavám se, že podceňování této historické zkušenosti může přinést, vyhrotí-­li se situace Řecka ještě dále, všem zúčastněným četná překvapení.

Pokud jde o kurzové pohyby, zvláště pak prudké posilování amerického dolaru vůči většině světových měn včetně eura (a tedy i koruny), vyjadřovali mnozí zástupci tzv. vynořujících se ekonomik obavy. Spekulativní odtok kapitálu totiž oslabuje jejich schopnost získávat finanční zdroje na mezinárodních trzích. Tuto obavu do značné míry potvrzovala i řada vystoupení představitelů Fondu. Proti tomuto názoru se ovšem vymezila řada jiných účastníků zasedání včetně autora tohoto blogu. Stávající posílení amerického dolaru vnímají především jako zvrat jeho oslabování na počátku krize způsobené především rozhodnutím amerického Fedu dramaticky uvolnit měnovou politiku všemi dostupnými nástroji včetně těch nekonvenčních. Současné posilování americké měny je tedy mnohem více odrazem toho, že ekonomický cyklus největších ekonomik už není tak synchronizovaný jako dříve, což je jev více než žádoucí.

Na současném posílení amerického dolaru toho tedy mnoho k řešení není. Stojí snad ještě za zmínku, že jen minimum zástupců americké strany vyjadřovalo obavy z toho, že by stávající posilování dolaru mohlo sílící americkou ekonomiku nějak dramaticky poškodit, koneckonců, z historického hlediska se nejedná o příliš neobvyklé hodnoty. Pro ekonomiky evropské pak představuje kurzový vývoj další prorůstový impulz dávající naději na to, že i evropské oživení získá konečně trvalejší charakter.

Shrnu­-li tedy, dubnové zasedání MMF bylo asi nejoptimističtějším zasedáním od roku 2007. Byť oživení globální ekonomiky patrně nebude příliš prudké, nebyla identifikována žádná bezprostřední rizika. Doufejme tedy, že se účastníci v případě hodnocení rizik kolektivně nemýlili. Trpělivému čtenáři pak slibuji, že příště přinesu úvahu na téma vývoje kurzu dolaru a evropské měny za období od konce Breton­Woodského systému řízení kurzů měn, ke které mě debata o stávajícím posilování dolaru na zasedání, ale i u nás inspirovala.

Miroslav Singer, guvernér ČNB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688