Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČR - Nákupní apetit českých spotřebitelů stále roste

ČR - Nákupní apetit českých spotřebitelů stále roste

06.05.2015 9:24
Autor: Petr Dufek, ČSOB

I v březnu pokračoval silný růst tržeb v maloobchodě. K vysokému výsledku sice přispěl jeden pracovní den navíc, avšak hlavním důvodem k rostoucím nákupům je lepší finanční situace domácností ovlivňující jejich spotřebitelskou náladu.

Celkové tržby se v maloobchodě meziročně zvýšily o 8,8 %. V obchodě bez motoristického segmentu se zvýšily o 5,9 % (po očištění o vliv jednoho pracovního dne o 4,7 %), v případě prodejů aut šlo o růst dokonce o 14,6 % (respektive 11,1 %). Pokud jde o auta, je stále otázkou, kolik z těchto vozů skutečně končí na českém trhu.

Kouzlo nakupování na internetu nepomíjí ani v letošním roce. Svědčí o tom dvouciferné nárůsty tržeb virtuálních obchodníků, které nepolevují ve svém dosavadním trendu a získávají stále vyšší podíl na celém maloobchodním obratu. Stejně tak velký zájem panuje o nakupování elektroniky, která navzdory devalvaci a silnému dolaru stále zlevňuje díky konkurenčnímu tlaku na světových trzích.

Větší poptávku ze strany spotřebitelů letos vyvolávají i levnější pohonné hmoty, jejichž prodeje jen v březnu vzrostly o více než osm procent. Naproti tomu zdražující oblečení a obuv vede české spotřebitele k omezování jejich poptávky po tomto dováženém sortimentu.

Čísla za první kvartál jasně naznačují, že motorem ekonomického růstu na straně poptávky bude v letošním roce spotřeba tuzemských domácností. K tomuto výhledu nahrává zlepšující se finanční situace spotřebitelů podpořená rostoucí zaměstnaností, mírným růstem mezd a především extrémně nízkou inflací. Pokles cen spotřebního zboží je lákavým impulsem pro spotřebitele, aby obnovili vybavení domácností, svůj vozový park a dokonce i více cestovali.


Čtěte více:

Rozbřesk - Řecký dluh v tomto roce dál poroste
06.05.2015 9:10
Nová prognóza Evropské komise věští eurozóně i Evropské unii lepší čas...
Prezident Zeman odmítl jmenovat tři navržené profesory
06.05.2015 8:54
Prezident Miloš Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoš...

Váš názor
  •  
    06.05.2015 23:17

    Investice pořizují především v maloobchodě? Děláte, jakoby domácnosti tvořily sotva 10% maloobchodu. A neznamenají investice více zaměstnaných, jak píšeš, tedy více peněz pro domácnosti na útraty?
    kadanfm
    •  
      06.05.2015 23:36

      Znamenají menší naqzaměstnanost , potažmo větší kupní sílu. Už jsem o tom psal dolejc, asi 1,% menší nezaměstananost. Ale podle mě tyhle články mají vyvolávt chuť spotřebitelů nakupovat, už je dobře, kupujme, zadlužujme se , tak levny hypotéky nikdy nebyli, dcnes kup, až za rok. Lidi se zadluží, ekonomiku potočí a pak jim jebne.
      Velkamedvědice
      • K
        07.05.2015 2:18

        A ještě jedna věc. Jestli za kvartál vybrali o 3,2 miliardy více a z toho jen za březen o 2 miliardy více, sám vidíš, že růst v únoru a v lednu byl menší, pouhých průměrně 0,6 miliardy v lednu a 0,6 v únoru..., meziročně tedy nějakých 3,5% měsíčně
        Velkamedvědice
  • EUR za 30
    06.05.2015 22:56

    to je zase debata, se řekne "maloobchod" roste a nikdo ani netuší např. kolik aut jako prodaných v ČR se vyveze ven tj. tržbu maloobchod má, ale DPH z něj není, taky pěkné mínus udělaly v DPH PHM ne ?
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EUR za 30
      06.05.2015 23:03

      To jsme psal taky
      Velkamedvědice
  • VM
    06.05.2015 15:18

    reagoval jsem na růst maloobchodu a Dominovo tvrzení, že ho táhly firmy. Debatu o DPH jsi z toho udělal ty společně s Kalkou. Jsi už taky stalker...
    kadanfm
    • Re: VM
      06.05.2015 15:38

      Bože, ty si opravdu narvrdlé tele a napadal si chytřejšího kolegu zbytečně!!!! Má pravdu. Tys byl útočňík. Pokud by růst táhli domácnosti, spotřebitelé, Dph by rostlo úměrně s obratem. Stojíš si na vedení nebo prostě zásadně neustupuješ? Ty zvětšující nůžky mezi obratem a dph jasně dávají kolegovi za pravdu...A to i vpřípadě mimozní teorie K, že dph plátce nikomu neúčtuje. Ty procenta k obrat by museli růst kontilúlně s obratem. Tudíž domácnosti růst netáhli, kolega má pravdu a ty si malé trjcovité dítě. Pokud máš jiné vysvětlení, tak se nevymlouvej a uheď ho. Stalker? To sis měl hochu rozmyslet, než si mě uboze plásově nazval K zkoumacem jen proto, že si nebyl schopen přiznat, že se dph platí v kupní ceně.
      Velkamedvědice
      • k
        06.05.2015 15:52

        A kromě toho kecáš. Nikam jsem dph já netahal. Ty si napadl jeho tvrzení , že růst netáhli domácnosti, což logicky vysvětloval slovy, zvýšení obratu neznamená větší výběr dph, když nakupují fyrmi. Nesmíš si vybírat jen, co se hodí...
        Velkamedvědice
      •  
        06.05.2015 15:51

        Medvěde, a kde je v článku něco o růstu nerůstu DPH v závislosti na tržbách za březen? Ty jsi tou DPH posedlý. Mimochodem, ze stránek MF: "Pozitivní trend naznačuje inkaso DPH v samotném březnu, které na úrovni veřejných rozpočtů dosáhlo 21,2 mld. Kč, což je o 2,0 mld. Kč více než ve stejném období minulého roku." Odkaz: http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2015/pokladni-plneni-leden-brezen-2015-21060;
        kadanfm
        • k
          06.05.2015 16:01

          Já ti přece psal, že v článku o doh nemluví! Ale mluví o růstu taženém domácností. Proto napsal, že domácnosti nemohly táhnout růst, že autor nebral v potaz menší růst dph plus přispěvek K....
          Velkamedvědice
          • Re: k
            06.05.2015 16:15

            Pakliže Domin ani ty nemáte statistické údaje o složení podílu domácnosti-firmy u maloobchodu za březen, nehodí se někoho nazývat natvrdlým a nevzdělaným. Navíc se ukázalo, že DPH v březnu rostlo a to výrazně. Tak prosím, nechejte si ty vaše urážky.
            kadanfm
            • kadanfm
              06.05.2015 16:29

              Přesně to se dalo od Tebe čekat. Někoho bezdůvodně napadneš a omyl nepřiznáš ani pro předložení důkazu. Kolega má pravdu, jen natvrdlý člověk může tvrdit, že růst táhnou domácnosti, když neroste přiměřeně dph. A budeš mlžit a mlžit jako trubka. Proč to děláš? Nedostatečný růst dph přiznává i Kalka. Kolega se správně opřel do tendečního článku, který neobjektivně vybral jen jemu vhodná data, ty ač nejmenován se zastáváš natvrdlé K, která málo vybranou dph nepopírá a ve finále seš král natvrdlých. Pokud dph neroste stejně s obratem, což jsou fakta, nemůže růst táhnout, ten, komu ho nevrací. To dá rozum, když není nikdo natvrdlý. A kludně piš, že po tobě jdu, když nevnímáš, že se vyjadřuui jen k části Tvých příspěvků. Čau.
              Velkamedvědice
              • Re: kadanfm
                06.05.2015 16:37

                Znovu cituji MF: "Pozitivní trend naznačuje inkaso DPH v samotném březnu, které na úrovni veřejných rozpočtů dosáhlo 21,2 mld. Kč, což je o 2,0 mld. Kč více než ve stejném období minulého roku." Odkaz: http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2015/pokladni-plneni-leden-brezen-2015-21060; DPH tedy očividně rostlo. vloni bylo 21,2-2,0=19,2. Růst DPH v březnu tedy byl o 10,4 %. To je můj důkaz. Ty jsi žádný nepředložil, tvrdíš, že DPH nerostlo. Jsi lhář, ale sám budeš neustále kdekomu nadávat.
                kadanfm
                •  
                  06.05.2015 19:10

                  V Tvém odkazu se píše "Inkaso DPH za kvartál ve výši 51,7 mld. Kč meziročně kleslo o 8,6 mld. Kč." Takže pouze březen se vyjímá z dlouhodobého trendu.. O březnu jsem nemluvil ani, Já, ani kolega, ani K, nýbrž o trendu a to v reakci na K..Chápeš? Za celý rok 2014 méně, a letos až březen je vlaštovka..
                  Velkamedvědice
                • Kadanfm
                  06.05.2015 18:16

                  o)) Nejsem lhář magore. Jen si natvrdé trdlo. . Kalka se jasně divila málo vybranému dph. Kolega reagoval,vysvětlil, proč netáhly růst obraty a ty si ho bezdůvodně napadl. S Tebou nemluvil natvrdlíku.. Nasral si se do tohoa udělal si ostudu. Že si blb a nechápeš , že šlo o tendenční článek nemoho. Mažeš hovna jak ja Tvým zvykem. To ,že si nezarigestroval menší výběr dpk vzhlkedem k růstu odpovídá IQ. Tvé reakce pak nevyzrálosti. Kolega měl pravdu a ty si natvrdlý.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Kadanfm
                    06.05.2015 18:20

                    Nikdo natvrdil, že nerostlo. natvrdlíku, ale že nerostlo přiměřeně k růstu obratu. Natvrdlý chlapec nevidí rozdíl, ale rád by se hádal. A kromě toho. Nasral sis e do jeho reakce na Kalku, která sama upochybnila malý růst dph. Domluv se s ní. Je to tvoje láska.
                    Velkamedvědice
                    • K
                      06.05.2015 18:36

                      V článku dph nebylo...Na tohle kolega reagoval " Každopádně se celkové tržby v maloobchodě meziročně zvýšily o 8,8 % (viz titulek). A na dph se vybírá prý míň. Co ty na to? " Kalka Takže evidentně nemyslela jen o březen... A dlopuhodobý výběr, za vybralo za rok 2014 méně než mělo....Pak nevíš, na cos reagoval...
                      Velkamedvědice
                      • Kadanfm
                        06.05.2015 18:48

                        Takže pokud si reagoval jen na krátkodobý vývoj, nepochopil si, na co reaguje kolega..Ten mluvil o tom, že dlouhodobý vývoj neodpovídá, protože logicky ragoval na slova Kalky...
                        Velkamedvědice
                        • Re: Kadanfm
                          06.05.2015 21:36

                          Tak ses nám tu vyplakal. Za loňský kvartál bylo inkaso DPH 60,3, přičemž v tom jsou zadržené vratky za 11,8, viz komentář MF. Takže srovnávací základna je 60,3-11,8=48,5. V letošním prvním kvartále je inkaso 51,7. Tedy zvýšení o 3,2, což je 6,6 %. Podle ČSÚ za první kvartál tržby meziročně vzrostly o 6,0 % bez aut a očištěno o ten jeden den. Umíš jen nadávat a neumíš si ani najít výnos DPH. A mimochodem, když už si kupuješ ty zásoby a jako plátce platíš na vstupu tu DPH (podle tvé teorie) - to na tu nespotřebovanou naftu ležící ve skladu uplatňuješ odpočet v ten samý měsíc?
                          kadanfm
                          • Kadanfm
                            06.05.2015 22:10

                            Dobře. reakce. Pominu, že sis upravil tu srovnávací odpočtem,základnu, budiž, proč ne.. Takže nárust za tři měsíce píšeš 6% to je za měsíc v průměru pouhá dvě procenta!!, takže málo! A hlavně to ještě vylepšil ten březen, o kterém pořád ty jediný točíš!! K nemluvila o březnu, kolega nemluvil o březnu, ani já nikdy nemluvil o březnu . Zapojil ses do jiné debaty. A to sice 1, K píše jakto že se vybírá méně? Takže nemluví jen o jen o březnu, kdy se vybralo více, ale o celém trendu!!! Kolega reagujena ni, že je natvrdlík,/ o tobě nemluvil/, protože myslí, že se musí vybrat úměrně více, a vysvětluje že to tak nebylo, protože trend netáhly domácnosti! Pak si do něj skočil, hned v prvním příspěvku jsem Ti ostatně odepsal, na že reaguje na K a jeí nechápavost, že se vybralo méně...Za druhé. Článek hned v názvu zavádí a tvrdí, že apetit stále roste, i v březnu!! Ne , že teprve táhnout začíná situace se otáčí, spotřeba domácností začala táhnout!! /Uvidíme jak dlouho/ Prostě masáž! Ten 15 měsíční trend domácnosti netáhly!Pokud to opět nepochopíš, už reagovat nebudu.
                            Velkamedvědice
                            • Re: Kadanfm
                              06.05.2015 22:41

                              Letošní kvartál byl 51,7, což je 51,7/3=17,23 na měsíc. Loni to bylo 48,5/3=16,17 na měsíc. Tedy průměrný měsíční růst 17,23/16,17=6,6%. Tedy žádné 6,6%/3=2,2%!. Mimochodem, první příspěvek je ten Kalky a začíná:"Celkové tržby se v maloobchodě meziročně zvýšily o 8,8 %. A výběr DPH neustále zaostává za minulým rokem." Tedy očividně píše o březnu v souladu s článkem, který těch 8,8% uvádí pro březen. Dominův první příspěvek, na který jsem reagoval: "To jsou tady všichni tak natvrdlí nebo Vám chybí vzdělání. Zvýšené tržby neznamenají vyšší výběr DPH. Prostě to znamená, že více utrácí firmy a časem se ty peníze objeví ve státní kase jinde. Podle mě je to zdravý signál o růstu české ekonomiky, který není tažen spotřebou státu.". Tedy si opět vymýšlíš něco o dlouhodobém trendu ty sám. Mimochodem, když už píšeš o 15-ti měsíčním trendu, který táhnou firmy - to 15 měsíců nakupují do zásob?!
                              kadanfm
                              • KFM
                                06.05.2015 23:04

                                očekáváš, že neustálý růst mal. tržeb je alfou a omegou budoucí prosperity...to že lidi prožerou, nakoupí, spotřebují tuny nepotřebných hovadin v akci nás dostane jako kam? Při poklesu "ekonomové" vždy bijí na poplach, bankéři "konají" a výsledek je jaký? Vyšší spotřeba je jednoznačně tažena růstem zadlužení domácností. Lidi jsou masírování, že potřebují úplně vše a nejlépe nové a chovají se jako ovce. Bůh s námi....a bude truchlivý filozofe...
                                el mrcoch
                                • Re: KFM
                                  06.05.2015 23:12

                                  Diskutuji o dvou věcech - zda růst maloobchodu táhly firmy či domácnosti a jaké bylo inkaso DPH ve srovnání s maloobchodem. Nikde jsem nic nepsal o filozofii konzumu. Takže nechápu, na základě čeho píšeš, že něco očekávám.
                                  kadanfm
                              •  
                                06.05.2015 22:46

                                Ano, semlela páté přes deváté a ty si vykostil zbytek její věty, jak to že se vybralo méně dph dobře to víš, ale uznávám, že částečně je díky tomu debata zmateční i když evidentně jí kolega odpovídal na ten menší výběr a neřešil vstupní zmatek v jejích datech
                                Velkamedvědice
                                • Sorry
                                  06.05.2015 22:48

                                  Sorry, videím, že píšeš i zbytek její věty... Už zam je prostě rozpor, podstané je pro mě , že nevěřím že dlouhodobý růst, mimo břzen táhly domácnosti..
                                  Velkamedvědice
                                  • Re: Sorry
                                    06.05.2015 22:51

                                    Článek píše o srovnání letošního března s loňským březnem. A z Kalčiného příspěvku nevyplývá nic, že by psala o něčem jiném - uvádí 8,8%, tedy o březnu. Domin nepoužil ve svém příspěvku žádný časový horizont. A ty mě osočíš, že že jsem lhář.
                                    kadanfm
                                    • kadanfm lhář??? o)
                                      06.05.2015 23:24

                                      o) Človeče, tak jsem to procházel, abych se Ti omluvil, ale nikde jsem nenašel, že jsem Tě já nazval lhářem..Ba naopak, lhářem si mě dvakrát nazval Ty!! o)
                                      Velkamedvědice
                                      • Re: kadanfm lhář??? o)
                                        07.05.2015 12:34

                                        V tom množství nadávek, které používáš, už se neorientuji a tak je docela možné, že jsi mne opravdu nenazval lhářem...
                                        kadanfm
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)