Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vynalezla Čína nový druh Ponzi systému s akciemi?

Vynalezla Čína nový druh Ponzi systému s akciemi?

15.05.2015 13:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína se nachází v počáteční fázi boomu domácích fúzí a akvizic (M&A). Vše od ocenění, načasování, podmínek a financování transakcí se ale velmi liší od toho, na co jsme zvyklí ve zbytku světa. Toho si musí být vědomy i společnosti, které by v Číně chtěly nějakou firmu kupovat, nebo by naopak měly zájem o to, aby je nějaká čínská společnost koupila. V takovém případě se musí naučit nová pravidla čínských M&A a použít je ke svému prospěchu. Čínské firmy používají M&A ze stejného důvodu jako jejich protějšky v zahraničí. Chtějí zlepšit ziskové marže, zvýšit efektivitu, potěšit investory. Hlavní rozdíl ale spočívá v tom, že čínské firmy většinou nemají peníze na to, aby kupovaly jiné společnosti. Týká se to i veřejně obchodovaných firem, které jsou nyní na trhu M&A nejaktivnější.

Obchodované společnosti v Číně čelí velmi přísné regulaci v oblasti financování M&A dluhem či vydání nových akcií. V podstatě lze říci, že dluhové financování transakcí je zakázáno. Firmy tak přišly s poměrně inovativním způsobem, jak se s touto situací vypořádat. Je založen na principu „kupuj nyní, plať později“. První verze tohoto postupu vypadá následovně: Kupující společnost začne vyjednávat o nákupu, plán je zveřejněn a pokud vše funguje tak, jak má, cena této firmy prudce vzroste o 50 – 75 %. Děje se tak díky tomu, že většina akcií na trhu je vlastněna běžnými lidmi, kteří se nikdy nepodívají na výsledky firem, ale obchodují na základě fám a informací, které do nich tlačí brokeři a poradci. Pokud v takovém prostředí dojde k ohlášení M&A, akcie se obvykle vydávají nahoru. Ve chvíli, kdy se cena akcie tímto způsobem zvedne, kupující společnost požádá regulátora o úpis nových akcií. Cílem je získat zdroje na plánovanou transakci. Schválení tohoto kroku trvá obvykle minimálně půl roku.

Druhá metoda využívá k nákupu nějaký přátelský fond – ten koupí cílovou společnost a drží ji do doby, kdy je kupující společnost schopna získat peníze vydáním nových akcií. Jinde ve světě by byl takový postup považován za protizákonný, v Číně se stává naprosto běžným. Vznikají dokonce fondy, které se specializují hlavně na tuto činnost – pomáhají obchodovaným společnostem dokončit transakce, které zvednou jejich cenu na trhu. O nic jiného se nesnaží. V USA a na dalších vyspělých trzích je běžný skepticismus ohledně prospěšnosti M&A pro kupující společnost. V Číně je tomu naopak. Sám jsem byl přizván ke spolupráci na několika transakcích, kde byl jasně stanoven hlavní cíl ve formě zvýšení ceny akcií kupující společnosti. Nalezení atraktivní cílové firmy hrálo tak trochu sekundární roli.

Diskuse kolem M&A je tedy v Číně hodně specifická a točí se většinou kolem toho, jak moc stoupnou akcie kupující firmy a jak dlouho tam zůstanou. Pokud nejde o firmu, kde by měl většinový podíl stát, je většinovým vlastníkem často ředitel společnosti a ten z celé transakce těží nejvíce. Z celé situace ale mohou těžit i zahraniční společnosti, protože ty mají hotovost a zkušenosti nutné pro management firem po akvizicích. Z pohledu prodejců je to velká výhoda, protože prodej čínské firmě sebou nese velkou nejistotu. V tuto chvíli je v Číně v oblasti M&A aktivních jen málo globálních firem. Důvodů je několik od zpomalujícího tempa růstu až po přesvědčení, že Čína má nyní vůči zahraničním investicím negativní postoj. Příkladem zahraniční firmy, která dovedla v Číně úspěšně využít M&A, je Nestlé. Její zástupci na jednu stranu říkají, že rozhodně nejde o bezproblémový proces, na druhou stranu uvádějí, že mají chuť na další transakce v této zemi.

Autorem je Peter Fuhrman z China First Capital.

Zdroj: BeyondBrics

 


Čtěte více:

Vnější bilance ČR se neustále zlepšuje
15.05.2015 11:39
Běžný účet platební bilance skončil v březnu v přebytku 26,7 mld. kor...
Polská ekonomika v 1Q15 zrychlila růst na 3,5 %
15.05.2015 12:32
Polská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně zrychlila růst ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)