Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  18.05.2015 15:32:19REKLAMA

Jak vydělat na odhadu budoucího vývoje

Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

 

 

Šikovní investoři vždy hledají nové možnosti jak udržet a rozšířit svůj majetek i bez ohledu na situaci na trhu. To platí zejména pro kmenové akcie, kde vnímáme rostoucí chuť investorů využívat řadu technik, které vedou k lepším výsledkům, ať už trh roste nebo klesá. Investoři současně hledají možnosti jak snížit poplatky a provize vyplácené tradičním makléřům.

Jedním z takových nástrojů, které získávají stále větší význam, jsou CFD, tedy smlouvy o rozdílu. Ty investorům umožňují obchodovat tak, jak si myslí, že se daný instrument bude vyvíjet, aniž by k tomu potřebovaly podkladové aktivum. Jinak řečeno, pokud investor obchoduje s CFD, může dosáhnout zisku díky tomu, že bude schopen předpovědět, zda akcie, měna, komodita, index atp. porostou nebo klesnou, aniž by daný instrument musel vlastnit. CFD tak obchodníkům umožňuje využít rostoucích cen (dlouhé pozice) finančních instrumentů nebo jejich poklesu (krátké pozice, tzv. shorty), což představuje skutečné obchodování za nižší cenu.

Stačí méně peněz, než na nákup aktiva

Pro mnoho investorů je zásadní, že CFD jim nabízí možnost využít krátkých nebo dlouhých pozic, podle toho, jak vidí budoucí vývoj pohybů na trhu. Pokud investor „jede na dlouhou pozici“ a koupí CFD, představuje to nákup podkladového aktiva, a proto může předpokládat výnos, pokud podkladová aktiva, např. akcie, stoupnou. Stejně tak může investor „jet na krátkou“, pokud prodává CFD a tím realizuje zisk, protože sází na pokles konkrétních akcií nebo trhu. Mnoho investorů tuto techniku využívá jako způsob jak zajistit portfolio, například mají 80 % v dlouhých a 20 % v krátkých pozicích jako zajištění, aby se chránili proti možnosti klesajícího akciového trhu.

Dalšími klíčovými výhodami obchodování s CFD je vysoký stupeň pákového efektu na nabídce s požadavkem na marži někdy jen pouhá 2 %, což znamená, že je potřeba méně peněz k vytvoření výkonu, než by bylo nutné ke skutečnému získání aktiva. Atraktivita CFD spočívá v tom, že nyní jsou k dispozici nejen pro akcie, ale i pro komodity, dluhopisy, měny, nebo existují i CFD postavené přímo na hlavních světových indexech – i odvětvové CFD nyní získávají u investorů velkou oblibu. CFD se obvykle nabízejí na jediné platformě a tento nástroj v současnosti získává punc nového typu inovativní platformy pro online obchodování.

Vyhnete se makléřským provizím a poplatkům

Pokud jde o strategii, CFD se neomezuje na krátkodobá pravidla prodeje, a vzhledem k tomu, že podkladová aktiva nemění vlastnictví, neexistují zde náklady na půjčku nebo baissovní prodej. Investoři také platí pouze za rozpětí, tj. „nabízenou“ a „nejvyšší“ cenu, namísto obvyklých makléřských provizí a poplatků. To je velmi atraktivní pro investory, kteří chtějí aktivně obchodovat.

I když obchodování s CFD nabízí možnost vyšších výnosů, i ztráty mohou být vyšší ve srovnání s instrumenty s menším pákovým efektem. Většina CFD makléřů nabízí podobné příkazy jako tradiční makléři, tj. stop příkazy, limity a podmíněné příkazy, avšak investoři musí obchodovat opatrně a udržovat stejnou úroveň due diligence a investičního průzkumu jako při používání jiných obchodních postupů.

Jako u všech finančních nástrojů i zde je důležité, aby investoři podnikli nezbytné kroky k sebevzdělání o produktech a ujistili se, že rozumí všem kladům i záporům obchodování s daným instrumentem. Je to zejména důležité v dobách nestability na trhu. 

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Soukromým investorům a institucionálním klientům nabízí komunitní portál TradingFloor.com, první opravdovou sociální trading platformu. Plně licencovaná evropská banka spadající pod dohled dánské FSA svým klientům umožňuje obchodovat FX, CFD, ETF, Stocks, Futures, Options a další deriváty v rámci unikátní platformy SaxoTrader, která doposud obdržela mnohá ocenění a která umožňuje přístup na burzu z PC, tabletu nebo smartphonu z jednoho účtu ve více než 20 jazycích. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank prostřednictvím Saxo PrivatBank nabízí také profesionální portfolio a správu fondů na úrovni tradičního bankovního servisu. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček zasahuje Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.



Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
St   0:44  30. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688