Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A je po deflaci…

A je po deflaci…

03.06.2015 16:18
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Není to tak dávno, co se největší centrální banky vrhaly do boje s deflací, která podle nich ohrožovala ekonomickou prosperitu a vybízela ke scénářům spirály očekávání klesajících cen, spotřeby a rostoucí nezaměstnanosti. Ostatně do boje před necelými třemi měsíci ZNOVU vstoupila i ECB svým dalším kvantitativním uvolňováním. Ještě než se toto opatření pořádně rozběhlo, je v eurozóně zřejmě po deflaci. Alespoň to naznačuje bleskový odhad inflace za květen, podle kterého se z nulové inflace stává mírně kladná inflace (0,3 %). Ale nejde zdaleka jen o tyto tři desetiny, protože pozornost si spíše zaslouží inflace bez vlivu energií, která se vyšplhala na jedno procento. A proč bez energií? Minimálně proto, že pohyby cen ropy a elektrické energie nejsou v posledních letech otázkou nedostatečné poptávky jako spíše rostoucí nabídky. A samozřejmě jsou i výsledkem státních zásahů vedoucích k zezelenání výroby energie, žloutnutí výroby nafty atp.

Deflační hrozba pomíjí a zdá se, že se Evropa začíná vracet k normálu. Alespoň pokud jde o pohyb cen. S tím, jak nabírá na síle spotřebitelská poptávka živená mzdami a pozitivními náladami, se totiž začíná stále více projevovat inflace ve službách, za nimiž bude časem následovat i část spotřebního zboží. Minimálně toho, které se dováží za dolary a které shodou okolností není pod tlakem drastické konkurence, jako vidíme třeba v případě výrobců mobilních telefonů (ty například i v ČR stále zlevňují navzdory slabé koruně). Otázkou je, zda s růstem cen dojde i k adekvátnímu (samozřejmě ne v rámci EU plošnému) zrychlení tempa mezd, protože jestli nějaký trend nabyl po posledních recesích na síle, tak to je permanentní tlak na snižování nákladů – a tedy i mezd – a na růst ziskovosti. Ale to je problém, s nímž si měnová politika rozhodně neporadí.

Centrálními bankami tolik očekávaná inflace se konečně začíná zjevovat, a pokud se brzy nedočkáme dalšího nákladového či poptávkového šoku, budou tyto banky stát před otázkou, jak v měnové politice postupovat dál. ECB má však minimálně do září příštího roku jasno. Bude hlava nehlava tisknout eura a zahlcovat trh likviditou, o kterou stejně nikdo příliš nestojí, ale v duchu předchozích amerických kvantitativních uvolňování bude věřit, že činí dobro. Bez ohledu na fakt, že nedostatek peněz nebyl tím, co vyvolalo credit crunch respektive zpomalení či dokonce pokles spotřebitelské poptávky a na to, jaké důsledky má přebytek peněz na akciový, realitní a devizový trh. Bez ohledu na všechny deformace, které uměle super-levné a všude dostupné peníze přinášejí a na to, že se centrální banky v eurozóně stávají významnými věřiteli jednotlivých národních států. Je to moderní politika, která přináší své ovoce, ještě než vůbec technicky nějaké přinést mohla - s ohledem na zpoždění, a která má i svá nepříliš viditelná rizika.

Tím největším rizikem je past relativního úspěchu. Inflace sice vznikne, byť třeba nezávisle na centrální bance, avšak návrat k normálu (k opuštění dříve nestandardních nástrojů a nízkých sazeb) bude těžký, protože vždy bude existovat x důvodů, proč je na tento návrat brzy. Nebyl a ani není jednoduchý ve Spojených státech, kde se zvyšování úrokových sazeb stále odkládá, bude ještě těžší v eurozóně se všemi jejími silnými ekonomickými rozdíly a divergentními trendy. Vzniká tak možná nový normál. Nízké sazby téměř navždy? Skoro to tak vypadá, ale jak nedávná doba v USA ukázala, politika super levných a dostupných peněz totiž nebývá zadarmo, i když to tak na první pohled může vypadat. Ale prozatím se můžeme kochat prvními úspěchy kvantitativního uvolňování a přemýšlet, kam vlastně v době nízkých sazeb a výnosů vůbec investovat.

Petr Dufek

Pozice: makroekonomický analytik

Petr Dufek vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě. Od roku 1997 pracuje jako analytik v ČSOB. Nejprve v rámci strategie, následně v útvaru hlavního ekonoma a nyní na finančních trzích. Vedle působení v ČSOB pracuje jako externí učitel na Vysoké škole ekonomické.

Témata: Zaměřuje se na českou a slovenskou ekonomiku, bankovní sektor a na dění na finančních trzích.

 


Čtěte více:

Stará dobrá alokace
15.05.2015 15:42
Netajím se tím, že mám rád jednoduché věci. Nejenom že často fungují s...

Váš názor
  •  
    04.06.2015 9:57

    U nás to uršitě neplatí. Kámoši si ještě málo vydělali.
    Homo
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data