Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína s vysokým růstem ještě zdaleka nekončí

Čína s vysokým růstem ještě zdaleka nekončí

09.06.2015 17:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Znovu a znovu se objevují chudé země, které dosahují rychlého růstu díky industrializaci a přejímání technologií ze zahraničí. Pak se ale tyto zdroje růstu vyčerpají a jeho tempo klesne na úrovně běžné ve vyspělých ekonomikách. Čína se nachází někde uprostřed tohoto procesu. Tempo jejího růstu kleslo z 9 % v roce 2011 na současných asi 7 %. Řada ekonomů takový vývoj předpokládala. Nyní se ale zdá, že Čína zpomaluje ještě více. Oficiálně sice roste o oněch 7 %, oficiální data jsou v tomto případě ale často nespolehlivá a některé instituce hovoří o tom, že ve skutečnosti dosahuje růst jen 3,8 – 4,9 %. I někteří zástupci čínské vlády hovoří o blízké budoucnosti pesimisticky.

Důvody pro skepsi nejsou ničím překvapivým. Praskla bublina na trhu s půdou, k tomu se přidává obrovské množství nevyužitých kapacit v průmyslu. Útěk z realit se pravděpodobně negativně projevuje na prudkém růstu cen na akciovém trhu, který se může rychle změnit v propad. Znamená to ale, že období rychlého růstu je skutečně u konce? Hodně lidí si s touto myšlenkou pohrává, porovnávají vývoj v Číně s prasknutím americké hypotéční bubliny či s vývojem v Japonsku. K tomu se samozřejmě přidává kritika samotného autoritářského režimu. Podle mého názoru je ale dlouhodobé zpomalení čínské ekonomiky nepravděpodobné. Důvod je prostý – tato země má prostě ještě velký prostor pro další růst. Její produkt na hlavu v PPP dosahuje jen asi 13 000 dolarů, v Japonsku to je 38 000 dolarů a v Jižní Koreji 35 000 dolarů.

Je možné, že Číňané nikdy nedosáhnou na příjmy běžné ve vyspělých zemích, ale je to nepravděpodobné. Do karet jí hraje několik faktorů. Jde o gigantickou zemi, což se projevuje na velikosti trhů. Čína je také otevřená novým technologiím ze zahraničí. Částečně je krade, částečně vytváří vlastní, ovšem na základě toho, co se používá jinde. Každopádně se ale ukazuje, že země je schopná rychlé implementace toho, co se používá jinde. Dá se samozřejmě předpokládat, že autoritářský systém bude nakonec zemi brzdit. Projeví se slabost právního systému, vlastnických práv a podobně. I kdyby ale měla Čína dosáhnout jen 70 % příjmů v Jižní Koreji, stále ji čeká ještě silný růst.

Jingyi Jiang a Kei-Mu Yi z Federal Reserve Bank of St. Louis modelují čínský růst na základě zkušeností z Japonska a Jižní Koreje. Zjistili, že pokud má Čína dosáhnout na úroveň příjmů běžnou v druhé zemi, bude její růst vysoký po celá dvacátá léta, pak přijde zpomalení. Dá se tedy čekat, že současné zpomalení je jen klopýtnutím a ne pádem. Pravděpodobně dojde k opětovnému návratu tempa růstu k 7 % a zde se bude držet po delší dobu. Čína má před sebou ještě řadu let předtím, než výrazněji zpomalí.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Řecká sága se možná protáhne do března 2016; Atény konečně předložily protinávrh
09.06.2015 11:08
Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala včera řeckou vládu k urych...
Guvernér Singer: Nezaměstnanost bude dál klesat, mzdy porostou
09.06.2015 15:37
Nezaměstnanost se v příštím roce bude dál snižovat na dosud nejnižší h...
Ruská centrální banka přerušuje intervence, rubl má šanci umazat ztráty
09.06.2015 16:19
Ruská centrální banka (Bank Rossii – BR) oznámila, že pozastavuje náku...

Váš názor
  • Totalita a demokracie
    09.06.2015 23:15

    U nás v demokracii paní farmářka Havránková zablokovala na 22 let dostavbu dálnice do H.Králové, o zákazu kouření v restauracích se v našem parlamentu intenzivně debatuje 25 let . Za 1.republiky se u nás 20 let řešilo, zda nejezdit po cestách vpravo, když přijel Wehrmacht 1939 do Prahy ,tak se to náhle zvládlo během 24 hodin ! Indie je sice demokratická ,ale v žádném směru nemůže s totalitní Čínou soutěžit. Všude prohrává.
    xiluodu
    • Re: Totalita a demokracie
      10.06.2015 8:41

      S nemocí obdivovat totalitu se musí asi člověk rodit. Nezávidím Ti. Chápu, že najezený v teple se hubou kritizuje krásně.
      Velkamedvědice
  •  
    09.06.2015 22:42

    Domnívám se, že autor článku nedoceňuje úlohu měkkých faktorů, jako je právní stát, vymožitelnost práva, vzdělanost, svobodné prosazování názorů. Autoritářský režim, který byl v jisté fázi předností Číny se stane nebo možná už stává její slabinou. Kdyby měkké faktory nebyly tak důležité, dávno by Česko dohnalo Německo.......
    Vlado
    • Obdivování ? Ne ! Konstatování !
      10.06.2015 22:00

      Patří k obdivování totality, když konstatuji holá statistická fakta ? Těžko. Je popisuji dnešní realitu. Když černá Serena Wiliamsová zvítězí na turnaji, tak ji neobdivuji protože je černá, ale protože podala nejlepší výkon. Co mám dělat, když je Čína v ekonomice nejlepší ? Lidé v jejich velkých městech už mají vyšší životní úroveň, jak my v ČR. Brzy nás předhoní všichni.
      xiluodu
      • Re: Obdivování ? Ne ! Konstatování !
        10.06.2015 22:38

        To prostě není pravda. . Podívej na Hdp na hlavu, ne že deset lidí udělá více jako jeden. Pak se podívej na průměrný plat a cenu zboží.. A to řeším velké město, ne chudé zemědělce na venkově. A za třetí na dostupnost u nás běžného zboží v obchodech. Kamarád tam momentálně montuje linku v podniku, nesehnal běžné montážní nářadí v osmi milionovém městě... Týden čekal jen na šrouby a klíče, než je letecky dovezli...Ověř si reálná fakta, ne propagandu..
        Velkamedvědice
    • Vlado
      10.06.2015 4:34

      Co je to svobodne prosazovani nazoru? Jakoze kdyz nazvu ceskyho vojaka zoldakem ve sluzbach NATO a okupantem blizkeho vychodu, tak to je ono? Ale za to se u nas posila do satlavy. Chlapce, svoboda prosazovat nazor je jen tehdy, pokud mas vlastni nuklearni arzenal. Tak tu neoperuj s pojmy a dojmy.
      Mezernik
      • mezerník
        10.06.2015 8:38

        Demokracie není nikde dokonalá. Ovšem chlapče, ty by sus zasloužil naridit se jsko chudý rolník v číně, aby sis vážil toho co máš a přestal neustále rozšořovaz denahigii. Kolik si byl zavřený za svoje politická prohlášení do šatlavy? Rozežraný seš, jako celá evropa bez hladu a váljy.
        Velkamedvědice
      • mezerník
        10.06.2015 8:38

        Demokracie není nikde dokonalá. Ovšem chlapče, ty by sus zasloužil naridit se jsko chudý rolník v číně, aby sis vážil toho co máš a přestal neustále rozšořovaz denahigii. Kolik si byl zavřený za svoje politická prohlášení do šatlavy? Rozežraný seš, jako celá evropa bez hladu a váljy.
        Velkamedvědice
      • Re: Vlado
        10.06.2015 8:14

        bylo by potreba posilat do satlavy hlavne za blbost.
        hm
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:40Seidler z ČBA: ČNB dnes dle očekávání snížila sazby o 0,5 p.b.
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.