Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Řecká sága v konečné fázi?

Rozbřesk - Řecká sága v konečné fázi?

19.06.2015 9:30
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dohoda s Řeckem za pět minut dvanáct stále není na stole. Napětí eskaluje a odliv vkladů podle zdrojů z řecké centrální banky jenom do středy činil okolo 2 miliard euro. Je možné, že řecké banky již v následujících dnech budou pod tlakem okolností nucené zavést kapitálové kontroly a omezit výběry z bankomatů. Co čekat dál?

Nový krizový mini-summit nejvyšších představitelů k Řecku byl svolán na pondělí. A právě od takového setkání si trhy slibují v tuto chvíli asi nejvíce. Premiér Tsipras několikrát zdůrazňoval, že dohoda je možná právě na úrovni nejvyšších představitelů a ne technokratických úředníků z ministerstev financí a MMF, kteří řeší konkrétní parametry řeckého penzijního systému. Pokud ale i zde dohoda selže, budou kapitálové kontroly skutečně na spadnutí.

Úplně poslední šancí na nalezení dohody před koncem měsíce je pak summit EU (25.6.). Ten má ale na programu další důležité body včetně jednání o ústupcích EU Británii. Navíc, i pokud by bylo dosaženo dohody až na tomto summitu, Řecko by těžko stihlo dosáhnout na peníze potřebné ke splátce MMF 30. června. S dohodou v kapse by to ale pro Athény neměl být problém - ECB by řecké banky neodřízla od záchranné likvidity. Pokud by ale Řecko nebylo schopné zaplatit splátku MMF a nemělo v ruce žádnou dohodu, definitivně by vypadlo ze záchranných sítí Trojky. Konec června by pak nastartoval napínavější část řecké ságy, na jejímž konci by se prakticky každou chvíli mohl dostavit samovolný Grexit.

Až dosud trhy hru o hrozbě defaultu a Grexitu příliš nehrály - tedy pokud nepočítáme řecké vládní dluhopisy. Spouštěcí mechanismus nákazy může být právě ten okamžik, kdy bude muset Řecko uvalit kapitálové kontroly, tak jako to musel udělat Kypr na počátku roku 2013.

Dá se tudíž očekávat, že dojde k roztažení kreditních spreadů na periferii eurozóny, přičemž pod tlakem mohou být zejména portugalské, španělské a italské vládní dluhopisy. Z takového vývoje nepochybně nemůže mít radost euro a rovněž akciové trhy - především ty evropské. Naopak profitovat z takového vývoje mohou německé a americké vládní dluhopisy, které budou delší konce výnosových křivek přechodně tlačit níže a to včetně korunových swapů. Pokud jde o měny, tak zatímco koruna se může lehce ztrácet, přičemž další měny v regionu (PLN, HUF, RON) budou určitě zranitelnější. Naopak dobře by si měl vést švýcarský frank a americký dolar. Jisté body proti euru mohou dočasně získat i třeba britská libra či švédská koruna.

Forex - Region
Ačkoliv z denního pohledu se kurzy středoevropských měn měnily jen málo, tak seance nebyla rozhodně nudná. Zejména odpoledne zlotý s forintem oslabovaly. K tomu mohla dílem přispět nervozita z dění kolem řeckého dluhu a v případě Polska i makroekonomická data. Ta poukázala na slabší než očekávaný růst průmyslové produkce v květnu (i když po sezónním očištění rostla dle statistického úřadu o 5,3 % y/y) a spíše opatrné vyznění zápisu z posledního jednání NBP. Relativně pozitivní však byla data z maloobchodu, která patrně odráží dobrou situaci na trhu práce. Celkově nás květnová data utvrdila v pozitivním výhledu na hospodářský růst a z hlediska politiky centrální banky nic nového nepřinesla.

Dnešek není z hlediska regionu zajímavý. Pozornost bude v následujících dnech poutat zejména řecká dluhová sága, jež pro regionální měny představuje negativní riziko.

Dluhopisy
Výnosy dluhopisů a to jak těch německých, tak amerických směřovaly včera nejprve spolu s akciemi vzhůru, aby nakonec (v případě těch amerických otočily) a končily jen mírně výše. Brzdu pro růst výnosů nakonec přinesla nižší než očekávaná inflace v USA za měsíc květen (jádrová složka propadla na 1,7 %).

Trhy v tuto chvíli stále příliš nehrají řeckou kartu, přičemž spouštěcím mechanismem by mohlo být zavedení kapitálových kontrol, ke kterému může dojít, pokud ani na mimořádném summitu EU v pondělí nedojde k dohodě. V takovém případě lze počítat s tlakem na pokles výnosů německých desetiletých Bundů v rozsahu 10-20 bazických bodů.


Čtěte více:

Čas měří všem stejně, ale Řekové by potřebovali, aby den měl 48 hodin
18.06.2015 9:28
Dnes budou o finančních potížích Řecka, které se vlečou již několik mě...
S Řeckem vše v pořádku? Trhy při klíčové schůzce nepanikaří, euro posílilo
18.06.2015 17:38
Dnešní vývoj na finančních trzích vůbec nesvědčí o nějaké nervozitě sp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.