Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víte, proč vlastně investujete?

Víte, proč vlastně investujete?

29.06.2015 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud se zeptáte investorů, co chtějí od svých investic, pravděpodobně většina odpoví, že zisky. Taková odpověď se zdá být jasná, ale pravdivá často nebude. Většina z nás má potřeby, které navenek nevyjadřuje a někdy si jich dokonce ani není vědoma. Když se rozhodujeme, kam vložit své peníze, snažíme se uspokojit ale i tyto potřeby a ne jen vydělat největší zisky. To, že si jich nejsme vědomi, nás však může dovést k významným chybám, zranit nás emocionálně i finančně.

Může například dojít k tomu, že neustále obchodujeme s akciemi a během tohoto procesu prodělávat peníze. Důvodem je čistě to, že jde o zábavu, která je vzdálená nudnému finančnímu plánování. Také se můžeme vyhýbat i přijatelnému riziku ze strachu ze ztráty všech prostředků. Jindy zase můžeme odmítat prodej akcie, jejíž cena prudce klesla, a důvodem je pouze snaha udržet si naději, že naše ztráty budou někdy v budoucnu eliminovány. Existuje tedy řada důvodů, proč bychom si měli být vědomi našich skrytých pocitů a potřeb, protože nám to umožní lépe se rozhodovat.

Zboží a služby, které nakupujeme, nám přinášejí trojí užitek. V první řadě jde o samotnou funkčnost, k ní se ale přidává i to, že něco vyjadřujeme. A v neposlední řadě je tu čistě emocionální stránka věci. Jestliže si koupíme nové auto, převáží nás z jednoho místa na druhé. Zároveň o nás ale něco říká - Prius ukazuje, že máme vztah k životnímu prostředí, Bentley zase poukazuje na vysoké společenské postavení. A co se týče emocí, Prius v nás může budit pocit odpovědnosti, zatímco Bentley hrdosti. Významné je si uvědomit, že když se rozhodujeme na základě emocí, není na tom nic špatného. Měli bychom si ale být vědomi toho, že se skutečně rozhodujeme na jejich základě.

Pokud se rozhodujeme na základě emocí, měli bychom si uvědomovat i to, že s tím souvisí určitý náklad. Řada lidí se například domnívá, že mohou pokořit trh tím, že budou neustále prodávat a nakupovat. Částečně je to odrazem příliš vysoké sebedůvěry. Výzkumy ale soustavně dokazují, že intenzivní obchodování vede k podprůměrným ztrátám. Proč je tedy stále tak časté? Obchodování se v určitém smyslu podobá například tenisu. Nese sebou totiž i prvek sebevyjádření a má také emocionální přínosy. Stejně tak, jako by byla i v případě prohry zábava hrát proti Novaku Djokovičovi, je zábava investovat. Jeden průzkum mezi investory z Nizozemí například ukazuje, že podle nich jde o „zábavné naplnění volného času“ spíše než o činnost, která jim má zajistit příjmy v důchodu.

Průzkum provedený v Německu zase ukazuje, že ti, kteří považují investování za zábavu, obchodují dvakrát častěji než ostatní investoři. V USA se pak ukázalo, že čtvrtina investorů kupuje akcie, protože to považují za svého koníčka. Nenamlouvejme si tedy, že jde skloubit pokoření trhu a zároveň emocionální přínosy, které sebou obchodování nese. Čím více se budeme snažit o to druhé, tím více budou trpět zisky. Namísto toho je lepší dát si část peněz stranou na „hraní“. U nich nás ztráty nebudou tolik mrzet a celkově nebudou ohroženy naše cíle ohledně úspor.

Naše investiční chování významně ovlivňují i sny o zbohatnutí na straně jedné a strach z chudoby na straně druhé. Ty první nás nutí k tomu, abychom většinu svého majetku investovali do několika akcií, či dokonce do loterijních lístků. Strach z chudoby nás naopak vede směrem k vládním dluhopisům. Pokud někdo vloží 2 % svého portfolia do sázky na jednu slibnou akcii, může dosáhnout úspěchu, ale zároveň se nemusí bát ožebračení. Jestliže však někdo těsně před důchodem vezme svoje úspory a vsadí na jednu kartu, pravděpodobně dělá velkou chybu.

Autorem je profesor financí na Santa Clara University Meir Statman.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Věřitelé navrhují Řecku odklad splátek, výměnou za reformy
26.06.2015 15:02
Věřitelé (ECB, EK, IMF) dnes navrhli Řecku prodloužení záchranného pro...
TopFiveTech - Streamovací války v plném proudu
26.06.2015 17:10
Google představil svojí službu Google Play zdarma. Zasazuje tak těžkou...
Zapomeňte na Řecko, na eurodolar tlačí hlavně ECB!
26.06.2015 17:02
Jeden z dnešních článků agentury Bloomberg začíná tímto doporučením: „...
Víkendář: Jak se vypořádat se silnou měnou
28.06.2015 7:00
Hodinové mzdy jsou nyní ve Švýcarsku na téměř nejvyšší úrovni ve svět...

Váš názor
  •  
    15.07.2015 12:24

     Investuju peníze především proto, abych je zhodnotila a neležely mi jen tak na účtu s mizivým nebo žádným úrokem. Máme dvě děti, které chodí do školy a třetí je na cestě, takže chceme, aby byly do budoucna zajištěné a měli o něco jednodušší start do samostatného života než já s manželem. Takže peníze, které jsme si postupně vydělali prací jsme postupně začali investovat přes Garant Trading Investment a daří se nám. Ze začátku jsme byli dost opatrní a obezřetní, ale postupem času jsme byli ochotni podstoupit i větší riziko. Neženeme se za nějakou vidinou obrovského bohatství, ale snažíme se zajist lepší budoucnost dětem.
    (nezadáno)
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data