Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko otáčí, premiér Tsipras je údajně připraven k ústupkům

Řecko otáčí, premiér Tsipras je údajně připraven k ústupkům

01.07.2015 11:19, aktualizováno: 1.7. 12:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nekonečná sága řeckého vyjednávání s věřiteli pokračuje. Řecký premiér Tsipras uvedl, že je připraven akceptovat většinu podmínek záchranného programu.

Premiér Tsipras navrhl trojce věřitelů, že přistoupí na navrhované změny v dani z přidané hodnoty, ale trvá na zachování výjimky pro řecké ostrovy, které jsou často odlehlé a jejich zásobování je složité.

Pokud jde o spornou reform důchodů, Tsipras chce, aby přechod k důchodovému věku 67 do roku 2022 nezačal hned, ale až v říjnu. Žádá také, aby zvláštní “podpora solidarity” chudším důchodcům byla rušena pomaleji, než žádají věřitelé, a byla odstraněna do prosince 2019.

Dle agentury Bloomberg je také celá řecká vláda připravena přijmout podmínky věřitelů s malými změnami. Otázkou ovšem zůstává, co si řecká administrativa představuje pod pojmem malé změny, když nebyla schopna ani za půl roku vyjednat prodloužení záchranného programu.

Dle Financial Times budou o tomto posledním Tsiprasově návrhu jednat dnes odpoledne (od 17:30 SEČ) ministři financí eurozóny.

Podle nejmenovaného představitele eurozóny by bylo teoreticky možné přijmout nový záchranný program pro Řecko před 20. červencem, kdy musí Atény zaplatit splátku dluhu Evropské centrální bance.

Podle mezinárodních věřitelů je však konání nedělního referenda jistou překážkou možné dohody.

Euro po oznámení o ochotě k ústupkům skokově posílilo na páru s dolarem a tento měnový pár zůstává silně volatilní (viz graf). Výnosy řeckých státních dluhopisů pokračují v růstu, burza v Aténách zůstává zavřená.

eurodolar

Shrnutí dosavadního vývoje

Řecko předložilo věřitelům nový návrh
, na jehož základě chce získat další finanční pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur. Podle textu, který má k dispozici agentura Reuters, Atény požadovaly prodloužení mezinárodního záchranného programu o dvouletý program financování a restrukturalizace dluhu.

Ústupky věřitelům ale prý chyběly. Ministři financí eurozóny po mimořádné telekonferenci věnované řecké krizi uvedli, že Atény ve středu, tedy dnes, předloží nové návrhy a euroskupina o nich bude opět jednat.

Dnes o půlnoci vypršel prodloužený mezinárodní záchranný program pro Řecko. Atény tak ztrácí přístup k prostředkům v celkové výši 16 miliard eur, které poskytuje evropský záchranný fond, fond na záchranu řeckých bank a výnosy z řeckých dluhopisů v držení Evropské centrální banky (ECB).

O nejnovějším řeckém návrhu se toho oficiálně příliš neví. Agentura Reuters má k dispozici dopis řeckého premiéra Alexise Tsiprase předsedovi euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi. V jednostránkovém listu se podle ní praví, že Řecko "je zcela odhodláno obsluhovat svůj zahraniční dluh způsobem, který zajišťuje životaschopnost řecké ekonomiky, růstu a sociální soudržnosti".

Úvěr bude prý využit výlučně na splátky řeckých vnějších a domácích dlužných závazků. Řecko kromě toho požaduje restrukturalizaci svého dluhu u záchranného fondu EFSF tak, aby se zajistilo, že bude dlouhodobě "udržitelný a životaschopný". "

Všechny úvahy Řeků a možných řešeních velmi výrazně zchladila kancléřka Merkelová na jednání křesťanskodemokratických poslanců totiž řekla, že Německo před řeckým nedělním referendem o novém návrhu Atén jednat nemůže.

A německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle agentury Bloomberg poslancům řekl, že Řecko zatím zůstane v eurozóně i v případě, že řečtí voliči v nedělním referendu odmítnou další úsporná opatření výměnou za úvěrovou pomoc.

Jak šel čas a poslední hodina 30. dne měsíce června se blížila, tak Řecko požádalo MMF o více času na uhrazení dlužné splátky ve výši 1,6 miliardy eur. Bohužel dnes ráno je již zcela jasné, že platnost záchranného programu pro Řecko vypršela a MMF potvrdil, že Řecko nezaplatilo splatnou část dluhu. Řecko je tak v platební neschopnosti.

ECB zatím nechala program nouzového financování (ELA) o uplynulém víkendu beze změn na úrovni 89 miliard eur. Řekové naznačili, že by stáli o jeho navýšení. Je to jediný mechanismus, který zatím nahrazuje masivní odliv likvidity z řeckých bank, bez něj je Řecko ztracené.

Řecko se nezaplacením splátky MMF stává první vyspělou ekonomikou v historii organizace, která včas nesplatila půjčku. Naposledy z jiných než technických důvodů nesplatila svůj dluh v roce 2001 Zimbabwe, která stále dluží fondu 112 milionů USD. Promeškaná splátka Řecka je také největší, jakou kdy některá země MMF nesplatila. Řecko je nyní největším dlužníkem fondu, dluží mu bez úroků 35 miliard eur.

Ministři financí eurozóny, tzv. euroskupina, budou dnes jednat prostřednictvím telekonference o podrobnostech řeckého návrhu na nový program pomoci. Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ale upozornil, že podmínky pro Řecko mohou být tvrdší.

Lídři euroskupiny čekají dál na známky, kdy bude premiér Tsipras ochoten dělat kompromisy s tím, jak jeho země je pod obrovským tlakem, musel zavést kapitálové kontroly a Řecko selhalo při placení splátky MMF.

Požadavky Řecka komentují i ekonomové z komerční sféry, když se ekonom JP Morgan z pobočky v Londýně nechal slyšet, že: „Požadavky Řecka se mu zdají být takové, že ponechají zemi v disbalanci a že premiér Tsipras hledá imaginativní řešení.“

Ve snaze dát dnešnímu jednání určitý bod od kterého se lze odpíchnout, nabídne Řecko více informací o svém návrhu a říká, že může změnit podmínky referenda a také své doporučení pro řecký lid, říká zdroj, který chce zůstat v anonymitě.

Zdroj: FT, ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Řecko nad propastí zvažuje poslední Junckerův návrh (+znění otázky nedělního referenda)
30.06.2015 14:03
Premiér Alexis Tsipras zvažuje návrh na řešení řecké dluhové krize, kt...
O Řecku se spekuluje do poslední chvíle, euro je odpoledne tlačeno dolů
30.06.2015 17:25
Dnešní data s finančními trhy nehýbala. Inflace v eurozóně nakonec zp...
Většina Řeků by v referendu hlasovala proti návrhu věřitelů
01.07.2015 8:36
Většina Řeků by v plánovaném nedělním referendu o přijetí návrhu věřit...

Váš názor
  • Tsiprasák to má dobře promyšlený
    01.07.2015 13:29

    Ted' už si chce půjčit jen tolik aby se dostal z dluhů, nic víc.I to referendum se bude konat až po vypršení termínu splátky. Z koho si dělá srandu. Čeho chce dosáhnout. Od kdy si diktuje podmínky ten zadluženej. Nejdřív se tak snažili dostat do unie že lhali , podváděli a zkreslovli výsledky jen aby byli přijmuti a ted' dělají z ostatních blbce a hrozí vystoupením z té samé unie do které se dostali podvodem. Levice v praxi. asi jim tam radí Paroubek, že dluhy se nemusí platit.
    ...
  • kandidát na nového řeckého ministra financí :-)))
    01.07.2015 9:32

    https://www.youtube.com/watch?v=uad4W_vGE48
    Scipio
  • Referendum
    01.07.2015 9:02

    by melo byt, krome Recka, take v zemich EU. Poskytnout dalsich 29 miliard € s vedomim, ze se cela castka nevrati zpet (Recko zaroven pozaduje restrukturalizaci dluhu)? Doufam, ze volici zemi EU si to jiz nenechaji libit a svym politikum ukazou cervenou kartu.
    cober
    • Re: Referendum
      01.07.2015 9:17

      Když dlužíš milion Euro máš problém, když dlužíš 350 miliard euro má problém tvůj věřitel. To je premisa ze které by se mělo vycházet. Každá nová půjčka Řecku je na to, aby se platily ty staré. Čím tvrdší postup vůči Řecku tím větší prabděpodobnost, že Řekové z těch 350 miliard nezapltí vůbec nic. A Varoufakis starý lišák teorie her to ví a asi má spočítaných i pár tahů dopředu.
      ..
      • Zdravy rozum...
        01.07.2015 10:57

        rika ze tomu kdo pujcene penize nevrati uz nepujcuj. Pujcovat aby mohli zaplatit splatku mi pripomina tu hru co amici provozovali z kreditnima kartama, zalozis si novou a to co z toho muzes vybrat budes posilat mezi ostatnima abys to vzdy zaplatil v bezurocnem obdobi. Taky se to zatrhne pouze tim ze pokud mas spatnou referenci tak uz ti nepujci dalsi prachy.
        TomLak
        • Re: Zdravy rozum...
          01.07.2015 11:15

          Jo zdravý rozum, kdyby ho lidi používali, nekupovali by ajfouny.
          ..
    • Re: Referendum
      01.07.2015 9:16

      Kterým politikům? Dyť je to jedna pakáž, ač zvoliš, co chceš.
      Velkamedvědice
    • Re: Referendum
      01.07.2015 9:13

      1. 29 miliard pro řecko nic dlouhodobě neřeší. 2. Pro ECB jsou to halíře, má rotačky. 3. Voliči..to myslíš jako koho?? Vždyť víš jak to chodí před volbama, nebo ne?
      el mrcoch
    • Re: Referendum
      01.07.2015 9:10

      Naprosty souhlas! Hned by se videlo ...
      sto171
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data