Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs a Morgan Stanley – jak dopadne souboj titánů?

Goldman Sachs a Morgan Stanley – jak dopadne souboj titánů?

03.07.2015 13:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Jeden z nich vyrostl v USA jako syn pošťáka a svůj pokoj sdílel s babičkou. Ten druhý se narodil v Austrálii jako šestý z deseti dětí v dobře zajištěné domácnosti. Jeden začal prodejem drahých kovů, ten druhý před vstupem do bankovnictví pracoval pro McKinsey & Co. Tím prvním je Lloyd Blankfein s tím druhým James Gorman. Jsou to ředitelé posledních dvou samostatných investičních bank Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Gormanovi je nyní 56 let a Morgan Stanley pod jeho vedením vsadila na brokerské služby pro retailové zákazníky. Blankfeinovi je 60 let a Goldman Sachs se orientuje zejména na trading, který na Wall Street dominoval před finanční krizí a který bude podle ředitele banky opět vynášet poté, co se značně snížil počet konkurentů na trhu. V současné době si Goldman Sachs vede, co se týče většiny finančních měřítek, lépe než Morgan Stanley. Dosahuje návratnosti vlastního jmění 11,2 %, což je ve srovnání s touto konkurenční bankou zhruba dvojnásobek. Generuje také větší tržby, a to s menším počtem zaměstnanců. Investoři ale preferují akcie Morgan Stanley a jejich cena roste rychleji.

Analytik Steven Chubak z Nomura Holdings tvrdí, že „lidé shledávají Morgan Stanley atraktivnější, protože v této bance probíhá transformace“. U Goldman Sachs se naopak sází na to, že opakovaně dokázala uplatnit své existující silné stránky. Morgan Stanley tak poskytuje služby obrovskému počtu klientů, kteří mají u banky uloženo v průměru 500 000 dolarů. Goldman Sachs má oproti konkurenci mnohem méně poradců a zaměstnanců, investice této banky jsou ale naopak mnohem vyšší a zahrnují vše od rizikových úvěrů nakoupených od evropských bank až po podíl v izraelské společnosti, která vyrábí software pro auta bez řidičů.

Obě banky spolu ale i nadále soupeří ve většině segmentů jejich podnikání a je to znát i na jejich vzájemných vztazích. Po problematickém IPO společnosti Facebook, které vedla banka Morgan Stanley, říkali bankéři z Goldman Sachs, že jejich konkurence bude ztrácet klienty. Lidé z Morgan Stanley pak rychle reagovali poukázáním na to, že na IPO pracovala i Goldman Sachs, ale vycouvala ve chvíli, kdy se vývoj začal ubírat negativním směrem. Rozdíly ve strategii obou bank jsou pak patrné i na tom, že Goldman Sachs si stále drží svou divizi obchodů s komoditami i přesto, že je předmětem intenzivní regulace. Morgan Stanley se naopak snaží o prodej divize ropy a plynu.

Gorman se vždy točil kolem firemních strategií, jako konzultant v McKinsey radil například bance Merrill Lynch. Blankfein naopak začínal jako měnový trader a do čela banky mu nakonec pomohly zisky z dluhopisových obchodů z let předcházejících finanční krizi. Gormanovi naopak pomohly ztráty dluhopisových traderů utržené během kolapsu trhu v roce 2008. Zatímco Morgan Stanley má dnes řadu finančních cílů týkajících se návratnosti, rizika či cash flow, Goldman Sachs nemá jediný stanovený cíl, který by se vztahoval k celé společnosti. Blankfein ale těží z toho, že jeho banka byla v posledních třech letech schopná dosáhnout nejvyšší návratnosti vlastního jmění v odvětví. A poukazuje i na to, že zbylé banky, které cíle mají, je obvykle snižují, protože nejsou schopny je dosáhnout.

Goldman Sachs je známa pro své agresivní chování a často je považována za symbol hamižnosti na Wall Street. Blankfein si pak ve své pozici počíná téměř státnicky – komentuje vývoj v celé ekonomice a vládní politiku, ziskům banky se naopak moc nevěnuje. Je u něj mnohem pravděpodobnější, že se bude s nějakým politikem věnovat filantropii, než že bude hovořit na investiční konferenci. Gorman se naopak věnuje investorům každé čtvrtletí po zveřejnění výsledků své firmy a věnuje se téměř výhradně své bance. Oba soupeři si ale váží jeden druhého, a jak říká Gorman: „Tlačíme se navzájem do toho, abychom byli lepší.“

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Výsledková sezóna se blíží - co se očekává od Alcoa?
02.07.2015 17:15
Společnost Alcoa oznámí svoje kvartální výsledky ve středu 8. července...
Jedna miliarda - to je laťka hodná Windows 10
03.07.2015 12:00
Již brzy má dorazit nový operační systém od společnosti Microsoft, zal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách