Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Nová fronta mezi Východem a Západem

Víkendář: Nová fronta mezi Východem a Západem

12.07.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Juozas Olekas je litevským ministrem obrany. Jeho rodiče trpěli vzpomínkami na to, jak je Stalin deportoval na Sibiř. Historie jeho rodiny tvořila i jeho identitu a dnes hovoří o tom, že Rusko je reálnou hrozbou. Tato země podle Olekase rozumí pouze jazyku síly a „pokud nedojde k razantní konfrontaci, její agresivita jen vzroste“. Je to patrné i z toho, že před sedmi lety Rusko zaútočilo na Gruzii a Západ proti tomu nijak výrazně neprotestoval. Nyní se to samé děje na Ukrajině a podle ministra mohou být další na řadě právě baltské země.

„Současná krize konečně probudila EU a našim varováním se konečně dostalo sluchu,“ říká ministr. NATO provádí vojenská cvičení a Spojené státy oznámily, že do Polska a baltských zemí umístí těžké zbraně včetně 250 tanků. Oznámení přišlo poté, co Rusko informovalo, že hodlá posílit svůj jaderný arzenál o minimálně 40 balistických střel. Řada Litevců, Lotyšů i Estonců vnímá své země jako novou frontu mezi Východem a Západem. Olekas nedávno obnovil povinnou vojenskou službu a v celém Pobaltí jsou patrné obavy ze zachování svobody a nezávislosti.

Baltské země byly součástí Sovětského svazu, nyní jsou členy EU a z politického hlediska se nachází mezi dvěma rozdílnými světy. Velká část jejich populace má ruské kořeny. V Litvě to je pouze 6 % populace, ale v Estonsku celá jedna čtvrtina a v Lotyšsku dokonce 27 %. Tato část populace žije většinou ve městech, je věrná své zemi, ale má svou vlastní identitu. Pro tyto země není postoj EU k Rusku pouze geopolitickou otázkou. Dotýká se přímo jejich domovů. Zároveň v těchto státech probíhá intenzivní hledání způsobu, jak se postavit k minoritám.

V lotyšském hlavním městě Rize má ruské předky celá jedna polovina a i zde stejně jako ve zbylých dvou zemích funguje politická strana, která reprezentuje zájmy Rusů. Vede ji nejúspěšnější politik s ruskými kořeny na Baltu Nils Usakovs. Jeho strana Harmonie je podporována zejména částí populace s ruskými kořeny. Nicméně Usakovs, který je nyní primátorem Rigy, tvrdí, že „jsou věrni Lotyšsku, NATO a Evropské unii“. Usakovs je prototypem integrovaného Rusa. Podporuje demokracii, má proevropské názory a nemá pochopení pro ruské nacionalistické postoje. Jeho strana stojí na sociálně demokratických principech a těžila z toho, že levicovější voliči v minulých letech volili pouze Rusy.

Po první světové válce bojovaly baltské země za svou nezávislost na bolševicích, ale v roce 1939 se Hitler a Stalin dohodli na tom, že spadnou pod sféru vlivu Sovětského svazu. Na rozdíl od Polska do nich ale nevtrhla Rudá armáda. Sověti zde pouze vybudovali vojenské základny a svůj vliv z nich šířili podobným způsobem, jako to nyní činí Rusko na Krymu. Nakonec ale byly z těchto třech zemí deportovány tisíce lidí, tisíce jich byly zabity. Litva, Lotyšsko a Estonsko nebyly schopny získat nezávislost až do roku 1990. Pak se staly členy EU a pro většinu lidí na Baltu to znamenalo definitivní návrat k Západu.

Asi 14 % lotyšské populace dnes tvoří Rusové, kteří se nestali lotyšskými občany. V Estonsku tvoří asi 6 % populace. Mohou v dané zemi žít, ale nemají volební práva a nemohou ve volbách kandidovat. Na první pohled není patrné žádné rozdělení společnosti, třetina sňatků v těchto dvou zemích je smíšená. V některých oblastech ale Rusové a zbytek společnosti žijí odděleně. Ti první sledují zprávy z Ruska, které jsou plné propagandy. Zbytek společnosti sleduje národní programy. Lidé jako Usakovs ale ukazují, že ruská propaganda není dost silná, aby vyvážila život v zemi, která ctí vládu práva a je členem EU. Když například Rusko zabralo Krym, Usakovs řekl, že celistvost Ukrajiny je nezpochybnitelná.

Baltské ekonomiky nyní nepoškozují ani tak sankce uplatňované proti Rusku, jako prudké oslabení rublu. Rusové si totiž už v řadě případů nemohou dovolit dovolenou či nákupy na Baltu. Přicházejí už jen extrémně bohatí Rusové a Lotyšsko se dokonce stává útočištěm pro ty, kteří se již v Putinově říši necítí doma. Ještě nedávno platilo, že když cizinec v zemi investoval více než 70 000 eur, dostal pětileté povolení k pobytu. Nyní byla tato hranice zvýšena na 250 000 eur, ale počet povolení i přesto roste.

Autorem je Jan Puhl.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Po 5 000 letech jsme v cíli
10.07.2015 16:15
Zřejmě dlouhá řada investorů a ekonomů má poměrně jasno: Krátkodobé i ...
Víkendář: Budoucnost patří solární energii
11.07.2015 8:00
Je jasné, že predikce týkající se velmi vzdálené budoucnosti nelze brá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.