Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato: Medvědi vládnou trhu, těžba neustává a propad cen není zdaleka u konce

Zlato: Medvědi vládnou trhu, těžba neustává a propad cen není zdaleka u konce

22.07.2015 12:35
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Zlato v New Yorku ustupovalo již desátým dnem a je na nejlepší cestě k nejdelší sérii ztrát od roku 1996. Goldman Sachs očekává, že pokles cen žlutého drahého kovu není zdaleka u konce.

Pondělní vnitrodenní minimum 1080 dolarů za trojskou unci znamenalo pro zlato nejnižší cenu od roku 2010. Zlato v poslední době ztrácí pro investory svůj dřívější lesk. Tlačí na něj americký Fed svými plány na zvyšování úrokových sazeb v tomto roce a posilující dolar. Goldman Sachs se domnívá, že cena zlata by se tak mohla podívat dokonce i pod hranici 1000 dolarů za trojskou unci, stalo by se tak vůbec poprvé od roku 2009. Goldman není zdaleka jedinou bankovní institucí, která sází právě na pokles žlutého kovu.

Neustávající těžba zlatu nepřidává
Během rekordního 12tiletého býčího trhu zlata akumulovaly těžařské společnosti s cílem navyšování produkce obrovské dluhy. Býčí trh žlutého kovu se však v roce 2011 zastavil a ceny zlata se od té doby propadly o 42 procent. Produkce ovšem ani s nižší cenou zlata neklesala. Naopak, pokračovala v růstu na doposud nevídaná maxima. Důvod je jednoduchý, producenti potřebovali z prodejů zlata za nižší ceny vytěžit dostatek hotovosti, aby byli schopni splácet vše, co dluží. Většina účastníků odvětví se tak momentálně stále soustředí spíše na produkci než na její výnosnost. Růst produkce v konečném důsledku zhoršil přemíru nabídky na trhu a oživení cen zlata je tak ještě o něco složitější. Dluh 15 největších světových producentů zlata včetně Barrick Gold a Goldcorp dosáhl na konci letošního prvního čtvrtletí rekordních 31,5 miliardy dolarů. V roce 2005 to bylo méně než 2 miliardy.


Nevýhodné podmínky na trhu

V prostředí, kde se dolaru daří, hrozba zvyšování sazeb neustále visí ve vzduchu a jiné třídy aktiv navíc rostou, není důvod, aby zrovna zlato stoupalo vzhůru. Vyšší sazby jednoduše oslabují atraktivitu drahého kovu, který přináší zisky jen skrze růst cen. Ani vysoká inflace ani systemická krize, která by nákupy zlata podpořila, není nyní na obzoru. Zlato zkrátka nic nevynáší a tak mohou někdy i úspory na spořícím účet přinést více. „Vzhledem k povaze zlata, které je spíše měnou než komoditou, je mimo reálné poptávky/nabídky hlavním hybatelem ceny zlata reálný výnos z držby alternativních aktiv (tj. měn). Ten diktuje náklady příležitosti z držby zlata, které samo o sobě žádný výnos nenese. Dokonce by se dalo říct, že tento parametr je pro cenu zlata důležitější než samotný vztah mezi reálnou (fyzickou) poptávkou a nabídkou, neboť většina globálních zásob zlata je v držení finančních investorů,“ říká analytik Patria Finance Branislav Soták.

Šéfka americké centrální banky zákonodárcům minulý týden oznámila, že výpůjční náklady v USA pravděpodobně porostou ještě letos. Podle prezidenta Fedu v St. Louis Bullarda existuje dokonce více než 50procentní šance, že ke zvýšení dojde již v září. A americká měna je za poslední rok silnější o 19 procent. Zlatu přirozeně příliš nepomohlo ani čínské odhalení menších vládních rezerv zlata než očekávali analytici.


Burzovně obchodované zlaté produkty a fyzická poptávka

V úterý se také snížil počet burzovně obchodovaných produktů vázaných na zlato v držení investorů a to o 0,3 procenta na 1563,81 metrických tun, což je nejméně od března 2009. Podíly v předním zlatém fondu SPDR Gold Trust dále klesaly až na minima roku 2008. Nižší ceny by mohly urychlit alespoň růst maloobchodních nákupů zlata. Kupříkladu prodeje zlatých mincí American Eagle stouply v červenci o 111000 uncí, což je naopak za měsíc již nyní nejvíce od dubna 2013. Přestože fyzická poptávka po zlatě na pokles cen nereagovala nijak dramaticky, mohla by se dočkat oživení. Indie ale zrovna nepospíchá, aby vykompenzovala slabou poptávku z Číny, potenciální kupující čekají na další pokles cen. Indickou chuť kupovat zlato navíc omezují odmlka svatební sezóny a slabé deště.

A co cena?
Dnes se zlato obchoduje pod hranicí 1100 dolarů za trojskou uncí okolo úrovně 1094 dolarů, cena zlata tak padá sedmou obchodní seanci z osmi. Na dno si sáhlo v pondělí, kdy se propadlo o 4 procenta. Dlouhodobý trend poklesu je stále ve hře a lidé se zlata zbavují. Podle analytika Patria Finance Sotáka by zlato mělo dále klesat až k úrovním, kde bude nalezeno nové ekvilibrium z hlediska nabídky a poptávky. „Tato úroveň sice není prozatím z trhu úplně jasně čitelná, ale můžeme se alespoň pokusit o její aproximaci prostřednictvím průměrné jednotkové break-even ceny pro globální těžaře. Ta se v současnosti pohybuje v pásmu 1100-1200 USD/oz (cum-debt payments; cum-capex). Ex-capex (s nimiž se dá v případě potřeby hýbat o něco flexibilněji) se dostáváme až k 900 USD/oz,“ uvedl Soták.

Zdroj: BBG, CNBC, RTRS


Čtěte více:

Technická analýza - Na pozadí klesajících amerických výnosů odepisuje zisky i dolar
22.07.2015 9:20
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Měny
22.07.2015 11:15
Pokud vás více zajímají makroekonomické informace včera jsme publikova...
Řecko hlasuje o reformách, euro si drží včerejší zisky
22.07.2015 11:23
Řecké téma postupně ustupuje ze zájmu investorů a místo přenechává fir...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y