Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co říkají současné valuace o návratnostech v následujících pěti letech?

Co říkají současné valuace o návratnostech v následujících pěti letech?

29.07.2015 17:35

Na rozdíl od amerických akcií jsou trhy ve zbytku vyspělého světa stále ještě pod svými předchozími maximy. K hodnocení této situace můžeme použít index MSCI EAFE, který odráží vývoj na trzích v Evropě, Austrálii a Oceánii a na Dálném Východě. Díky kolegům z JPM z následujícího grafu vidíme nejen to, že nových maxim ještě dosaženo nebylo. Patrné je i to, že současná valuace indexu se pohybuje kolem 15,3 (od konce června se toho moc nezměnilo). PE z předchozího vrcholu přitom bylo na úrovni 14,5 – v tomto smyslu už na nových maximech naopak jsme.

Dividendový výnos MSCI EAFE nyní dosahuje 3 %, zatímco předchozí vrchol sebou nesl jen dividendový výnos ve výši 2,7 %. Podle PE jsou tedy nyní akcie o něco dražší, podle dividendového výnosu o něco levnější. Pokud bychom ohledně dividendových výnosů vzali do úvahy výnosy bezrizikových dluhopisů (0,8 % dnes vs. 4,6 % v roce 2007), jsou dnes akcie relativně k obligacím levnější o hodně. Ale ohledně takových jednoduchých porovnání je třeba být velmi opatrný.

st1

Zdroj: JPMorgan

Celkově můžeme o grafu hovořit jako o z půlky plné, či z půlky prázdné sklenici (podobně jako v případě amerických akcií). Pesimista si posteskne, že už jsme zase tam, kde jsme byli a odtud už je namířeno jen dolů. Optimista bude situaci vnímat jako vyždímání maxima z fundamentu daného nízkými výnosy bezrizikových aktiv, relativně silnou ziskovostí korporátního sektoru a relativně nízkými rizikovými prémiemi. Jak jsem zde tvrdil před časem, jsou to právě korporátní zisky, které by mohly pomáhat akciím mimo USA, protože zejména v Evropě jsou ještě daleko od předchozích cyklických maxim. Zatím ale tato teze čeká na naplnění a důvod je jednoduchý – současný evropský cyklus je nějakému standardu a dohánění předchozích maxim hodně vzdálen.

PE a návratnosti

Při všech složitých pokusech o predikci dalšího vývoje může být až překvapivé, jak dobře v této souvislosti slouží staré dobré PE. Je to patrné z druhého obrázku, který (na základě US dat) srovnává PE (osa x) a návratnost jeden rok po dosažení příslušné valuace (první pole) a pět let po jejím dosažení (druhé pole). Zatímco v prvním poli jsou body ještě hodně rozházeny (vztah mezi PE a návratností je hodně volný, respektive neexistující), v druhém už se poměrně poslušně řadí kolem proložené úsečky:

st2

Zdroj: JPMorgan

Naměřený vztah jasně (a v souladu s intuicí) ukazuje, že čím vyšší jsou valuace, tím nižší je návratnost v následujících pěti letech. Můžeme to vysvětlovat přestřelováním trhu, ale i fundamentálně: Pokud klesne požadovaná návratnost, roste valuace, ale realizovaná návratnost je pak zákonitě níže – odpovídá nižší návratnosti požadované (a naopak). Takový pohled ale určitě nevysvětluje, proč se s návratností dostáváme do záporných hodnot. Na to už potřebujeme ono přestřelování.

Podívejme se na konkrétní čísla: Při současné valuaci indexu SPX (mezi 16 – 17) vyznačená úsečka implikuje, že roční návratnost by se měla v následujících letech pohybovat něco málo pod 10 %. Což je s ohledem na délku a sílu dosavadního býčího trhu predikce závádějící nekritickým optimismem. Vyšší vypovídací hodnotu má podle mne v současné době to, že při současném PE bylo poměrně dost bodů uskupených kolem nuly, či mírně negativní roční pětileté návratnosti. S ohledem na dosavadní rally to možná zní jako pravděpodobnější výhled. Nezapomínejme, že desetileté návratnosti by pak stále zůstávaly hezky vysoko.

Všimněme si také, že „teritorium“ nulových, či záporných návratností je v druhém grafu prázdné u PE pod 14 - 13. I když pan Taleb by nad takovou interpretací asi kroutil očima, můžeme snad hovořit o velmi malé pravděpodobnosti toho, že pod těmito PE něco proděláme. Na to, abychom se do této bezpečné zóny dostali, by ale současné valuace musely klesnout asi o 15 %. A kdybychom vzali na milost graf první, všimneme si, že kolem současných valuací je v záporných návratnostech také pozoruhodně „vyluxováno“. Jinak řečeno, se současnými PE nenajdeme v historii případ, kdy by v následujícím roce byla návratnost trhu negativní!


Čtěte více:

Technická analýza - Libra využila dobrých britských dat, další dění na
29.07.2015 14:31
GBPUSD: Měnový pár se dnes pohybuje vysoko nad hladinou denního pivot...
MF zlepšilo odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,9 %
29.07.2015 14:32
Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze výrazně zlepšilo ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba