Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chuť nakupovat českým spotřebitelům letos rozhodně nechybí

Chuť nakupovat českým spotřebitelům letos rozhodně nechybí

05.08.2015 9:37
Autor: Petr Dufek, ČSOB

I nejnovější čísla statistického úřadu potvrzují, že spotřeba domácností je jedním z hlavních motorů ekonomického růstu ČR.

Tržby tuzemských obchodů prudce rostly i v červnu. Meziročně se zvýšily o téměř sedm procent, po zohlednění rozdílného počtu pracovních dní o 5,7 %. Lidé ve větší míře nakupovali potraviny, levnější pohonné hmoty a samozřejmě elektroniku, jejíž ceny stále klesají a poptávka po nich soustavně a výrazně narůstá. Už vůbec nepřekvapuje silně rostoucí zájem o nakupování prostřednictvím internetu. Tentokrát se tržby zásilkových obchodů zvýšily o téměř 27 %.

Jako již tradičně se výborně dařilo i motoristickému segmentu. Ostatně registrace nových vozů už naznačovaly, že i červen bude ve znamení silného zájmu o nová auta. A jak to vypadá, směřujeme i k novému rekordu v prodejích, i když částečně mohou být tyto statistiky ovlivněny mimořádnými faktory jako je re-export. Celému maloobchodu - včetně motoristického segmentu - rostou tržby dokonce o více než 11 %.

Rychlý růst tržeb maloobchodu jde ruku v ruce s dobrou náladou spotřebitelů, respektive s jejich klesajícími obavami z dalšího ekonomického vývoje nebo z nezaměstnanosti. Navíc se letos díky rostoucí zaměstnanosti v ekonomice a růstu reálných mezd zlepšuje i finanční situace obyvatel, což jim umožňuje reálně zvyšovat i jejich spotřebu.

Zapomínat nemůžeme ani na efekt meziročně levnějších pohonných hmot, díky nimž v peněženkách domácností zůstane navíc zhruba devět miliard korun, které rovněž s největší pravděpodobností navýší letošní reálnou spotřebu.

Navzdory rostoucí poptávce v ekonomice zůstávají inflační tlaky velmi malé. Rostoucí konkurence zvlášť ze strany internetových obchodů a současně tlak na snižování výrobních cen spotřebního zboží totiž prostor pro inflaci zatím stále ještě velmi omezuje.


Čtěte více:

Eurodolar se skoro nehýbe, zato AUD navyšuje zisky
04.08.2015 16:52
Dnešek nebyl z pohledu nových dat pro finanční trhy příliš inspirativn...
Lockhart připravuje trhy na zářijový růst sazeb v USA
05.08.2015 9:12
Začíná jít do tuhého. I umírnění centrální bankéři mluví o tom, že prv...

Váš názor
  • Otázka pro KKK
    07.08.2015 10:03

    jak do změní příliv peněz do státní kasy až se po vzoru svého vzoru Putina i náš pan president rozhodne ničit vybrané potraviny z EU nebo USA, které se pak nebudou prodávat a tudíž nebude žádná DPH vybírána ?
    Smělý
  •  
    06.08.2015 10:36

    "...Zahraniční obchod věrně zrcadlí kondici české ekonomiky, která je v letošním roce výborná. Dá se předpokládat, že přebytek obchodní bilance po loňském výsledku zamíří k novému rekordu, a to jak v národní, tak přeshraniční statistice. Hlavní roli budou i nadále hrát auta, levná ropa a rostoucí domácí poptávka..."
    mša
  • To je překvapení
    05.08.2015 12:44

    že po devalvaci koruny korunová tržby rostou ho ho ho kdyby CNB kačku poslala na 29 za EUR to by byl zase korunový růst jak hrom :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: To je překvapení
      05.08.2015 14:33

      Nákupy neprobíhají jen v euru, ale i v USD. Kámo, fakt Ti vadí, že to ČNB odhadla a pomohla nastartovat růst?
      Velkamedvědice
      • VM
        05.08.2015 14:39

        ahoj kámo vůbec ne naopak já jen komentuji demagogii, že korunové tržby rostou a zapomína se na to, že před 2 lety byl dolar za 20 a dnes je za 25 a Euro bylo také níž a na to, že nové ceny se projeví v delším horizontu než to na první pohled vypadá :o) Klidně ať je EURo za 30 :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: VM
          05.08.2015 14:49

          Zákazník nekupuje jen za eura.. Cena potravin nestoupla. A jde o měnový mix. Já kupuju ročně x set tisíc drahokamů z největšího velkoskladu v ČR. Tam se cena nezměnila prakticky vůbec, takže jsem nezdražoval..o)) Je to fakt mix na sebe působících sil..Hezký den.
          Velkamedvědice
          •  
            05.08.2015 14:55

            /oni kupují ua usd a mě prodávají za Kč
            Velkamedvědice
          • cha cha
            05.08.2015 14:54

            díky za pobavení myslím, že cena diamantů si ve spotřebním koši csu není :o) jinak se zeptej doma zda potraviny nezdražili :o) a to se nebavíme o skrytém zdražení kdy kontinuální tlak na snižování kvality je defacto také zdražení ne ? měj se
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: cha cha
              05.08.2015 15:13

              Jsem rád, že jsem Tě pobavil. 5 minut smíchu, dva krajíce v břichu..o) Jinak polodrahokamy už nejsou deklarovány, patří do drahokamů. Investiční diamanty jsem nesmyslel, ale šperky, dekorace, léčitelství, duchovní práce s energiemi, věci ze speciolizovaných maloobchodů. Ale byl stejně jen příklad. Komodity nekupujeme za Usd?
              Velkamedvědice
              • VM
                05.08.2015 15:31

                jo tomu gurmánství rozumím, a že se franc.sýry nezdražily je díky kolapsu EU milk policy vše mléčné je o 30% dole takže v obchodech by mělo být vše z mléka o 1/3 níže až za polovic ale nějak jsem se nevšiml :o) btw co zlato blíží se k úrovni těžeb.nákladů jak to vidíš ?
                Mike -Green D. is killing Europe
                • DEFLACI
                  05.08.2015 15:42

                  jsem si dnes užil v PENNY, kuře v akci a ještě 2x zlevněné mě přišlo na 28Kč/kg. V socíku bylo 36! Jenže tenkrát bylo na nedělní oběd a dnes to dětíčky nechtěj ani k večeři. Zlatý sankce EU versus Putin!
                  asjav
                  • asjav
                    05.08.2015 15:47

                    to dáš dětem ?!?! aby se z toho v lep.případě nepos...ly :o) za socíku žilo skoro 90 dní dnes 30 tak čimpak se to asi dohoní :o)
                    Mike -Green D. is killing Europe
                    • Re: asjav
                      05.08.2015 23:19

                      A helemese příspěvek, co má hlavu a patu, čumím jak puk, ale jen tak dál.
                      ..
                • Re: VM
                  05.08.2015 15:37

                  Krátkodobě má furt strach z větší investice, nemluvě o zvyšování Usa sazeb. Takže spekulativně snad junk SAND, FSM a nebo výborně odráží cenu zlaty a měl by přežít všechno, žije z licencí, FNV
                  Velkamedvědice
              •  
                05.08.2015 15:15

                A potraviny kvalitní jako žrout jezdím kupovat do makra. Od whisky, francouzské sýry, ryby jehněčí atd. Nezdražilo se.
                Velkamedvědice
                • VM certy
                  05.08.2015 15:24

                  vidím, žes tady, tak píšu sem. Je dost času řešit certy a teplo tomu nenahrává, ale přece jsem na to juknul. Nebylo by řešení přejít sem? Mně to vychází na cca 0,2 %. A firma to je snad solidní. Ještě jsem psal o ceník do cirkusu. Maj tam nabídku převod zdarma. Ale času dost.
                  asjav
                  • Re: VM certy
                    05.08.2015 15:30

                    Zatím ještě smlouvu s žádným emitentem neuzavřeli, pan Daniel Marek mi psal, že vyjednávají s nějakým velkym německym emitentem, takže se nechám překvapit chci se podívat blíže na čerty přímo v koru, /snad Cyrrus či co/. Obávám se, že taková nabídka jak byla u BJ už nikdy v ČR nebude. Hezký den.nách
                    Velkamedvědice
                •  
                  05.08.2015 15:19

                  A právě proto přistoupila ČNB k závazku držet kačku tam kde je - boj za a proti inflaci je její hlavní úkol. Takže to vypadá, že zvýšily-li se tržby při téměř neměnných cenách, pak zákazníci skutečně nakoupili více statků.
                  kadanfm
                  • kadanfm
                    05.08.2015 15:20

                    Ano, ty potrviny v průměru možná pár desetin udělali, ale máš pravdu, už prokazatelně roste spotřeba domácností.
                    Velkamedvědice
                    • Re: kadanfm
                      05.08.2015 15:24

                      Jsem zvědav jak dlouho a kam až to domácnosti dotáhnou:-))
                      el mrcoch
                      •  
                        05.08.2015 15:30

                        Co pořád máte s tou nedůvěrou ve spotřebu domácností? To nechcete, aby spotřebovávaly? Divné...
                        kadanfm
                        • Kadanfm
                          05.08.2015 15:34

                          Nemá proti tomu ani zbla, pokud budou mít více peněz na utrácení, super../ I když se mi zdá, že chudí v mém okolí více neutrácí, spíše bohatší/. Ta startá kauza byla o tom, že si myslím, že v roku 2014 aprvní dměsíc dva roku 2015 to táhly státní zakázky a prodeje aut, teprv v březnu nastoupila spotřeba domácností.
                          Velkamedvědice
                          • Re: Kadanfm
                            05.08.2015 15:56

                            Jestliže v nějakém měsíci vyletí maloobchod nahoru a chceme za tím hledat investice firem, vývoz nebo st. zakázky, pak tyto se udály s menším nebo větším předstihem  - růst maloobchodu je důsledek rozptýlení peněz směrem k domácnostem. Pochybuji, že maloobchod výrazně roste proto, že malé firmy nakoupí v maloobchodě zásoby - bez poptávky by nenakupovaly rychloobrátkové zboží. Myslím, že k rozlišování změny aktivity firem a domácností je potřeba sledovat více údajů než jen maloobchod - taky HDP, DPH, peněžní agregáty = úvěrová expanze / kontrakce atd. 
                            kadanfm
        • Re: VM
          05.08.2015 14:46

          ... mohl bys ty korunové tržby přepočíst také kurzem vůči rublu. I to byla dalo zajimavé výsledky.
          ☺lolek☺
    • Re: To je překvapení
      05.08.2015 13:09

      Bych si dovolil upozornit, že k devalvaci došlo již před 21 měsíci. a za poslední půlrok koruna zhruba o 2% posílila.
      ..
      • jo jo překvapení
        05.08.2015 14:08

        jenže když něco dodáváte tak máte ńějaké předzásobení a je firma vázána smlouvou u FMCG zpravidla na rok, takže ke změně ceny dochází mnohem později po devalvaci ale statistika roztleskávačů je holt statisika, vývoj spotřeby ve financích je šamanství :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: jo jo překvapení
          05.08.2015 14:30

          Pohádky si nechte na doma pro děti. Který maloobchodník garantuje pevná ceny na rok? Napadá mě jen elektřina a snad plyn, kde to reguluje ERÚ a čert ví jestli se to počítá do maloobchodu.
          ..
          • ha ha
            05.08.2015 14:35

            asi odborník co chodí do Kau...a podobných landů co ? Smlouvy na dodávky se uzavírají ve 4Q s garancí cen na 12 měsíců do 1.1. další odbobí kdy se dá cena měnit si snad spočtete :o)
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: ha ha
              05.08.2015 14:44

              Takže panáček nám nepochopil, že údaj o růstu maloobchodních tržeb se vztahuje právě k tomu Kauflandu, tak to se opravdu těžko diskutuje.
              ..
              • tudle nudle
                05.08.2015 14:51

                hm škoda písmenek pro někoho kdo podlehl mktg masáži ... landů o tom jak stále jen snižují ceny, ale mám dobrou náladu tak jednoduchý příklad : cokoliv stálo 1 eur = 25,70, dnes to samé 1 eur = 27,00 to je nárůst o těch cca 5% a to se nebavíme o tom, že řetězce si drží marži takže pokud něco zdražilo u nich na nákupu o 5% tak regálovka je o 10% vyšší a pokud se toho prodalo stejně jako rok před tím tak hup máme nárůst 10% v tržbách že ? :o)
                Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
29.04.2024
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y