Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měnové války: Devalvace ztrácejí palebnou sílu obchodní zbraně

Měnové války: Devalvace ztrácejí palebnou sílu obchodní zbraně

19.08.2015 12:43
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Čínská centrální banka minulý týden devalvovala jüan a spustila tak dva jeho největší jednodenní propady od devadesátých let. Odstartovala i četné spekulace o návratu měnivých válek, které byly od finanční krize roku 2008 jakýmsi rysem globální ekonomiky.

Mnoho ekonomů se ale nyní shoduje na již celkem dobře zdokumentované skutečnosti, měny již zdaleka nejsou tak silnou obchodní zbraní jakou bývaly. Světová banka provedla studii mezi 46 zeměmi včetně Číny a její ekonomové došli k závěru, že devalvace měn jsou v současné době pouze z poloviny tak efektivním nástrojem ke zvýšení exportu než bývaly v polovině devadesátých let.

Navíc ekonomové Světové banky zjistili, že čím více je daná ekonomika zapojená do té globální, což Čína bezpochyby je, tím menší je pravděpodobný dopad změn měnových kurzů na její vývoz. Pro země jako je Čína, které oslabují své měny ve snaze získat konkurenční výhodu v celosvětovém obchodě, je podle ekonomů SB rozdíl mezi vnímaným dopadem depreciace a skutečným dopadem oslabení měny.

Léta sledovaná data ukazují, že dopad devalvací měn dnes bude pravděpodobně o hodně menší než v minulosti. Důvodů pro tento trend je hned několik, tím největším však je nástup globálních dodavatelských řetězců v posledních dvou desetiletích. Mnoho produktů je zároveň složeno z částí, které se vyrábějí v mnoha různých zemích.

Globální poptávka jako hlavní problém
Slabší domácí měny sice i nadále snižují náklady a zvyšují mezinárodní konkurenceschopnost vývozu spousty zboží, zároveň ale i zvyšují náklady na dovoz. Nejlepší tak pro čínský, americký nebo evropský export tak není devalvace měny, ale silnější globální poptávka. Z pohledu relativně jasných a jednoduchých domácích produktů jako je například láhev kalifornského vína vyrobeného z místních hroznů efekt slábnoucí měny pořád dobře funguje. Slabý americký dolar sníží náklady na exportovanou láhev a zatraktivní jí pro spotřebitele v zámoří, zároveň sice zdraží dovoz například chilských či francouzských vín do USA, to ale v konečném důsledku pomůže ještě více podpořit domácí produkt.

Komplikovaný iPhone
Jiná je však situace u o něco komplexnějších produktů, jako je mnoho elektronického zboží, které se montuje v Číně. Pak je daleko obtížnější konečný dopad spočítat. V případě takového chytrého telefonu mohl být například displej dovezen z Japonska a hlavní čip z Jižní Korey a další součástky třeba z jihovýchodní Asie, Evropy anebo i USA. Potom slabší čínský renminbi teoreticky sníží z mezinárodního pohledu cenu konečného výrobku, zvýší se však současně i náklady na jeho dovážené součástky.

Právě to je i důvod, proč se ekonomové čím dál více zabývají otázkou, kdo vlastně přijde k ziskům ze skutečné přidané hodnoty produktu. Kdekoliv na světě si zákazník pořídí třeba iPhone, který byl navržen v Kalifornii a složen v Číně ze součástek z celého světa, většina zisků jde společnosti Apple a ne tchajwanskému Foxconnu a jeho dělníkům na čínské pevnině.

Čínská výjimka a japonský příklad
Konkrétně v případě Číny však existuje i důvod, proč by tamní vývozci mohli profitovat ze slabšího jüanu více než dřív a je to stejný důvod, který z pohledu mnoha ekonomů stojí za zpomalujícím se růstem mezinárodního obchodu v posledních letech. Intenzita čínského exportu, která vyjadřuje, kolik z vývozu tvoří dovezené součástky, se v mnoha kategoriích v posledním desetiletí dramaticky snížila. Čína totiž v posledních letech rozšiřovala svoje vlastní domácí dodavatelské řetězce.

Realita mimo Čínu je však taková, že ani velké devalvace měn obvykle exportu výrazně nepomohou. Příkladem budiž Japonsko. Tamní jen za poslední rok oslabil proti dolaru o více než 17 procent a i přesto se japonský export za druhé čtvrtletí tohoto roku propadl kvartálně nejvíce za pět let.

Zdroj: FT


Váš názor
  • Centrálbanky
    19.08.2015 14:51

    Osobně považuji centrální bankéře za největší zločince současnosti. Podívejme se třeba do velmi seriozního Švýcarska. V době krize 2008-11 si chtěl skoro každý uložit své peníze do spolehlivé měny a tou CHF určitě je. Hodnota CHF tak stále rychle rostla, překonal kurz US Dolaru a blížil se hodnotě Eura. Exportéři ve Švýcarech začali brečet a tak centrálbanka oznámila, že bude bránit CHF a držet ho pod úrovní 1,20 za Euro. Ovšem pak "ze dne na den " !!!!! tuto politiku opustila a během 15 minut !!! došlo k posílení kurzu CHF o 39 % !!!! bylo zjištěno, že rodinní příslušníci i různí známí tamních centrálbankéřů byli dobře připraveni a informováni a provedli řadu objemných obchodů mezi Eurem a CHF právě v době posílení CHF o 39 %. Chtěli by jste zvětšit objem svých peněz na účtě o 39 % za den ? Jde to. Stačí mít známého v okruhu švýcarské centrálbanky. A nejen té ! Všechny jednají stejně =hrajou - "malou domů" pro své známé. Většinou jde o desítky milionů.
    xiluodu
    • Re: Centrálbanky
      19.08.2015 19:38

      ještě lepší to bylo v roce 53 u nás. A to nabádal sám pan prezident Aby lidé nevěřili západním štváčům že bude měna. A to už byly peníze natištěné a vyměn'ovaly se 1:50. Potomci těchto lhářů stale sedí v PS a řídí tuto zem. Navic tu mají podporu takových jako ty. Proč nenapíšeš taky něco o tom kamtuto zem dostali a stale vedou. Ale ty si musíš brat do huby ty zlé Švycary. A co ruský rubl ? O kolik se propadl,před nedávnem za jeden den. Proti tomu je i těch 39% zanedbatelných. ale to se ti nehodí do krámu.
      ..
      • Jo náš xiloffon
        19.08.2015 22:04

        bankeři obírají jen bohaté kteří mají peníze u nich v bankách. Komunisti to vzali jedním šmahem a okradli i stare babičky co si za celý život našetřily na stáří. At' těch pár tisícovek měly v kampeličce nebo doma ve slamníku. Tam si byli všichni rovniZ.
        Zenda
  •  
    19.08.2015 14:05

    Deflace exportu pomůže jen velmi málo a velmi selektivně. Ale ožebračuje střední vrstvu a ty nejchudší. Hlavním důvodem a to si myslí, že platí pro ovčín je utajené manipulační čachrování s korunou a také ty selektivní zisky kámošů. Pokud se nemýlým, byl by to jeden z nejsofistikovanějších zločinu bílých límečků.
    Homo
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data