Dluhopisy Lehman Brothers varují: pozor na falešnou jistotu!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 31. 7. 2014
Dluhopisy Lehman Brothers varují: pozor na falešnou jistotu!
Sázet na rizikovější investice se v Česku příliš nenosí, někdy však na investora číhá nebezpečí i tam, kde ho vůbec nečeká. Příkladem může být kauza strukturovaných dluhopisů Lehman Brothers. Snad se již nic podobného opakovat nebude. Jsou nicméně tyto dluhopisy tak bezpečné, jak se tváří některé finanční instituce?

Finanční krize je již zřejmě za námi, řada investorů však zůstává nervózní a spekuluje, kam vložit peníze. Vždyť úročeníspořicích účtů či termínovaných vkladů v Česku málokdy poráží inflaci a výnosy fondů peněžního trhu, ale ani zajištěných fondů nikoho neohromí. Za jednu z alternativ, jak investovat peníze poměrně bezpečně a se šancí na zajímavější výnos, bývají označovány strukturované dluhopisy. Právem?

Název napovídá, že jde o dluhopisy, jejichž konstrukce vychází z kombinace dluhového cenného papíru s určitým derivátem. Výnos dluhopisu tedy tvoří dvě složky – vlastní dluhový cenný papír, jehož zásluhou může emitent dluhopisu klientovi garantovat, že mu v nejhorším vyplatí částku, za kterou si cenný papír koupil (někdy ale podle předem stanovených pravidel jen 90 či 95 % hodnoty dluhopisu). A výnos opce či opcí na vývoj různých aktiv, jimiž mohou být koš akcií, akciový index, koš měn či další investiční instrumenty, zakoupené za kupon dluhopisu. Podle situace na trhu tak nemusí opce přinést investorovi nic, nebo na druhé straně nadvýnos. Ten se pak vyplácí ve formě kuponu.

Strukturované dluhopisy bývají označovány za podobně bezpečné jako zajištěné fondy. Technicky se od nich příliš neliší. Majitel fondu má rovněž minimálně nárok na vrácení investované částky, a když se daří, vydělá díky opci či opcím ještě něco navíc.

Trpké poučení z kauzy Lehman Brothers

Zajištěné fondy ovšem rozkládají riziko a kupují proto do portfolia dluhopisyod více emitentů a větší počet opcí. Kdyby tedy některý z těchto fondů koupil dluhopisy zkrachované banky Lehman Brothers, výnosnost fondu by to snížilo, jiné dluhopisy a opce, které fond nakoupil, by ale tento výpadek více či méně kompenzovaly. Investory by nemusel teoreticky zajímat ani krach zajištěného či garantovaného fondu, kdyby ho spravovala Lehman Brothers. Po pádu této banky by totiž regulátor trhu převedl správu fondu na někoho jiného a investoři by o své peníze nepřišli.

Anketa

Pokud investujete, jste si vždy vědomi všech možných rizik?

Pokud ovšem zkrachuje banka, která vydala strukturované dluhopisy, jimiž investorovi garantuje vrácení vynaložených peněz, je to, jako v případě Lehman Brothers, velmi smutný příběh. Prožili si ho i čeští klienti Citibank a investiční společnosti Pioneer, kteří si koupili strukturované dluhopisy vydané nizozemskou Lehman Brothers Terasury (LBT), garantované mateřskou Lehman Brothers Holding. V ČR byly údajně prodány tyto dluhopisy, se splatností po roce 2008, za více než 44 milionů dolarů.

Hodnota garantované investice, na které údajně nešlo prodělat, po pádu banky klesla na nulu. V konkurzu se nějaký majetek LB našel, takže má tato investice přece jen nějakou hodnotu. Nikdo však zatím neví jakou.

V hlavní roli konkurzní správce

S některými dluhopisy Lehman Brothers je teoreticky možné obchodovat, to však českým investorům příliš nepomůže. „Lehman Brothers Treasury (LBT) je jako mateřská banka v defaultu. S jejich dluhopisy lze v principu obchodovat, cena závisí na odhadované recovery rate, tedy na tom, kolik dostane majitel dluhopisu v rámci bankrotového řízení, a na jeho délce,“ řekl serveru Peníze.cz analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Skutečná cena dluhopisů se tedy zatím podle Mokráše odhadnout nedá. Znají ji jen ti, kteří konkurz vyřizují.

Investorům neporadí ani Citibank ČR. Jak uvedl její mluvčí Branislav Cehlárik, v této chvíli neexistuje pro tento typ finančních nástrojů žádný likvidní retailový trh. Ohodnocení dluhopisů přitom závisí spíše na obchodovaném objemu a typu konkrétních dluhopisů.

Někteří klienti si stěžovali, že je banka při prodeji dluhopisů neupozornila na možná rizika. Cehlárik ovšem tvrdí, že Citibank žádné předpisy neporušila a v ČR neeviduje kvůli LB ani žádné žaloby. V září 2008 Citibank v rámci možností pomohla poškozeným klientům, byť ji k tomu nic právně nezavazovalo a nebylo prokázáno, že nějak pochybila. Citibank podle Cehlárika včas informovala klienty o vývoji situace související s bankrotem a na základě jejich zmocnění bezplatně přihlásila jejich pohledávky u konkurzního správce. I nadále informuje klienty o průběhu kauzy. Neposkytuje jim však rady, jak dál postupovat, což se samozřejmě klientům, kteří si koupili zmíněné dluhopisy, nelíbí.

Představitelé Pioneer investiční společnosti se do uzávěrky k záležitosti nevyjádřili.

Řiďte se radou Warrena Buffetta!

Kauza zkrachovalé banky Lehman Brothers je považována za výjimečnou. Málokdo si dovedl představit, že může tak renomovaná banka zkrachovat a jaké problémy to přinese. Někteří klienti tvrdí, že jim byly citované dluhopisy nabízeny jako prakticky bezrizikové. Kdo ale mohl čekat, jak vše dopadne?

Citibank dál nabízí strukturované produkty. V závěru roku k nim přibyl nový strukturovaný dluhopis, vázáný na koš akciových indexů z rozvíjejících se zemí s teoretickým výnosem až 9 % ročně, který je součástí dluhopisového programu společnosti Citigroup Funding.

Strukturované dluhopisy najdeme v nabídce řady dalších bank působících v ČR, někdy – třeba v případě České spořitelny – jako prémiové dluhopisy, jindy v podobě hypotečních zástavních listů, což je případ Raiffeisenbank. Ty nabízejí podle mluvčího banky Tomáše Kofroně vyšší výnos, který je akceptovatelnou alternativou současných nízko úročených termínovaných vkladů. Emitentem je, podobně jako v případě strukturovaných dluhopisů konkurence, sama banka.

Podobně jako Kofroň i zástupci jiných bank tvrdí, že u těchto dluhopisů sice existuje riziko, to je však spíše teoretické. Byť je zřejmě kauza banky Lehman Brothers ojedinělá, riziko pádu emitenta a ztráty velké části investice nelze nikdy zcela vyloučit ani u jiných finančních institucí nabízejících strukturované dluhopisy. A tak se (nejen) při investici do těchto investičních instrumentů vyplatí nekupovat stejně jako známý investor Warren Buffett nic, čemu nerozumíte.

Myslíte si, že kauza Lehman Brothers přispěla k tomu, že jsou investoři i ti, kdo nabízejí strukturované dluhopisy, opatrnější než dřív?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Jsou finanční trhy efektivní? I dva roky po finanční krizi pře ekonomů pokračuje

27. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Jsou finanční trhy efektivní? I dva roky po finanční krizi pře ekonomů pokračuje

Po vypuknutí finanční krize řada ekonomů poukázala na fakt, že finanční trhy nefungují tak efektivně, jak dosud předpokládala jedna z masově rozšířených teorií. Její obhájci na ni však... celý článek

Jak Češi přišli o miliony kvůli pádu Lehman Brothers

2. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Jak Češi přišli o miliony kvůli pádu Lehman Brothers

Koupili si za miliony dluhopisy, které nemohly prodělat. Přesto nejspíš přišli o celou investici. Tuto drahou lekci z investování na kapitálových trzích dostaly desítky Čechů, kteří... celý článek

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

18. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

Pád Lehman Brothers a následné události z podzimu 2008 byly pro ekonomiku podobné jako pro bezpečnost útoky z 11. září 2001. Svět se změnil a my vám přinášíme deset změn, které budou... celý článek

Partners Financial Services