Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.09.2015 14:51:32

RWE po více než 17 letech opustí Euro Stoxx 50


Akcie největšího německého producenta energie RWE budou po více než 17 letech vyřazeny z evropského indexu Euro Stoxx 50. Společnost však pravděpodobně podle analytiků LBBW zůstane součástí německého indexu DAX . Akcie RWE se jen od počátku tohoto roku propadly již o 48 procent, dolů je tlačil hlavně pokles cen elektřiny na nejnižší úroveň za více než poslední desetiletí.

RWE ytd.png

RWE bude podle informací Stoxx Ltd. z indexu vyřazeno v rámci jeho rebalance 21. září. Akcie německého výrobce elektřiny se v minulém týdnu dotkly dokonce 13,10 eur, což je jejich zdaleka nejnižší cena od srpna 1992. Další společností, která bude z indexu Euro Stoxx vyřazena je největší španělská ropná firma Repsol, jejíž akcie se tento měsíci propadly na tříletá minima tentokrát hlavně kvůli poklesu cen ropy, který se podepsal na jejím zisku i plánech na expanzi.

Ceny elektřiny v Německu padají s tím, jak se Němci začínají přiklánět k obnovitelným zdrojům, což dopadá na výsledky producentů energií, kteří provozují uhelné, jaderné elektrárny a plynárny. Elektřina o základním výkonu s ročním dodáním se v minulém týdnu propadla nejníže od října 2003. Sama RWE 13. srpna oznámila sedminásobné prohloubení ztráty za druhé čtvrtletí a to hlavně kvůli menším maržím z konvenčních elektráren a sníženému výhledu zisku britské divize Npower.

RWE v pondělí uzavřelo ve Frankfurtu obchodování se ztrátou 4,4 procenta na 13,395 eurech. Tržní cena společnosti nyní odpovídá zhruba 8,1 miliardám eur, což není ani desetina tržní hodnoty pařížského výrobce léčiv Sanofi, který má v indexu Euro Stoxx 50 největší váhu.

Mluvčí RWE se v emailovém prohlášení vyjádřila v tom smyslu, že jsou to právě rizika spojená s německou energetickou politikou, která způsobila pokles tržní kapitalizace společnosti a zastínila tak pokrok, který RWE učinila s ohledem na zpřísněnou strukturu a lepší finanční stabilitu. Potažmo tak způsobila i výstup titulu z indexu.

Budou to právě pondělní závěrečné ceny, které poslouží k posouzení setrvání nejen RWE, ale i dalších společností v německém indexu DAX . Konečný výsledek bude zveřejněn 3. září. RWE má v rámci DAXu, který čítá 30 společností, letos nejhorší výkonnost,. Pravděpodobně by však měla zůstat součástí německého indexu. Dnes akcie RWE odepisují dalších téměř 1,5 procenta. Jen za poslední měsíc titul odepsal více než 30 procent.

Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688