Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německé akcie a jak se čínsky řekne „prodávat“

Německé akcie a jak se čínsky řekne „prodávat“

08.09.2015 14:30

Německu se hezky podařilo přesednout na čerstvého exportního koně (viz můj předchozí příspěvek). Tento týden se ukáže, jak moc je toto přesedlání úspěšné – na pondělí jsou naplánovaná nová data týkající se průmyslové výroby v Německu a v úterý se dozvíme, jak se v červenci vyvíjely exporty této země. V obou oblastech by mělo podle očekávání dojít ke značnému zlepšení – konsenzus hovoří o 0,9 % meziměsíčním růstu průmyslové produkce, měsíc předtím tato produkce klesala o 1,4 %. U exportů byl zaznamenán pokles ve výši 1,1 % a nyní se čeká růst dosahující 1,4 % (a objevují se ještě optimističtější odhady). Jak ale upozorňuje například Commerzbank, čísla budou pravděpodobně vyznívat hodně optimisticky i díky načasování prázdnin ve většině spolkových zemí.

Uvnitř německé ekonomiky je celkově úspěšné přesedání z čínského na amerického exportního koně pro někoho výhodnější, pro někoho méně výhodné. Týká se to i obchodovaných společností a tomuto tématu bych se chtěl dnes věnovat více. Čínský boj s pastí středních příjmů se projevuje ne zrovna negativním sentimentem na celém německém trhu. Nejdříve si tedy dopřejme trochu odpovídající perspektivy, kterou nám poskytne pohled na 12-měsíční vývoj amerického, německého a čínského trhu:

Německo1.png

Zdroj: Bloomberg

Ono to z mediálních titulků někdy vypadá, že v Číně došlo k naprosté devastaci trhu. Jak jsem zde ale nedávno upozorňoval, v podstatě jen proběhla negace iracionální veselice, která začala na počátku letošního roku. Dnes si ale všimněme zejména toho, jak moc německý trh od konce jara kopíruje vývoj v Šanghaji. Fluktuace v Číně jsou samozřejmě mnohem větší, ale DAX je na tento vývoj mnohem citlivější, než trh americký. Není divu, německá ekonomika )a zejména obchodované firmy) je s osudem Číny mnohem více propojena, než ekonomika americká.

S pomocí následujícího obrázku od Commerzbank pak rychle zjistíme, které společnosti jsou na čínskou nákazu nejnáchylnější. Pořadí je sestaveno na základě podílu tržeb generovaných danou společností v Asii (tudíž většinou v Číně). Dokonalou imunitu mají v tomto smyslu energetiky a telekomunikace, nákaza u nich může proběhnout maximálně přeneseně přes firmy ostatní, respektive přes německý průmysl a ekonomiku jako celek. Na druhém konci spektra pak najdeme Infineon, chemičku Lanxess a Linde. Špatně na tom ve zmíněném smyslu ale je i VW, Adidas a BMW, protože tyto společnosti generují v Asii více než 25 % tržeb:

Německo2.png

Commerzbank je k firmám, které se dostaly do čela popsaného žebříčku, poměrně nelítostná. Domnívá se totiž, že dokud v Číně nedojde k pozitivnímu posunu ve vedoucích indikátorech, budou u těchto společností trpět odhady zisků. A dokud budou trpět tyto odhady, neměli by investoři podle banky o těchto akciích uvažovat. Možná bychom se měli začít učit trochu čínsky - prodávat se podle Googlu řekne „mái“.

Já se domnívám, že pokud (!) věříme v pozitivní obrat vývoje v Číně a nechceme si hrát na časovače trhu, tabulka je naopak návodem na to, co je atraktivní (a ne naopak). Je to ale velmi veliké „pokud“. Sám věřím tomu, že situace v Číně se určitě zlepší. Za zlepšení ale nepokládám krátkodobou vrtošivost ekonomické aktivity a už vůbec ne ždímání poslední kapky ekonomické aktivity z vyčerpaného ekonomického a (zejména) společenského modelu. Zlepšením je dnes už stokrát omletý posun od kvantity ke kvalitě. Což znamená hlavně k udržitelné domácí spotřebě a to implikuje, které společnosti by z pozitivního obratu měly těžit a které moc ne. Mezi ty první můžeme zařadit zejména výrobce spotřebitelského zboží, kterým v případě úspěšné transformace hrozí už „jen“ čínská domácí konkurence.

A tečka na závěr: Hovoříme tu dnes o dvou exportních velmocech, z nichž ta větší (Čína) ukazuje té o něco menší, že být takovou velmocí je do značné míry i slabostí. Skutečně silná ekonomika disponuje vedle konkurenceschopné výrobní báze i tou nejžádanější komoditou současnosti: Silnou domácí poptávkou.


Čtěte více:

Rozbřesk - Čínské devizové rezervy zažily rekordní propad
08.09.2015 9:10
Čínské devizové rezervy zaznamenaly v srpnu největší propad v historii...
Poptávka po riziku doléhá na jen, libra naopak pokračuje v růstu
08.09.2015 10:24
Z čínské ekonomiky jsme ráno dostali další zajímavá data. Zahraniční ...
Aktivita ČNB na devizovém trhu nabírá na síle
08.09.2015 10:39
Dlouho očekávaná statistika, které kdysi dávno nikdo nepřikládal až ta...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data