Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světové emerging markets doufají, že se Fed konečně rozhoupe k akci

Světové emerging markets doufají, že se Fed konečně rozhoupe k akci

15.09.2015 14:42
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Tento týden bezesporu visí ve vzduchu americký Fed a trhy s napětím očekávají jeho rozhodnutí ohledně počátku zvyšování sazeb. Některé z největších světových rozvíjejících se trhů prosebně vyhlížejí zasedání Fedu a doufají, že americká centrální banka ukončí jejich agonii a bez dalších odkladů bude tento týden jednat.

Giganti emerging markets, kteří bývali jedněmi z nejvýkonnějších hráčů na světových trzích, v poslední době tvrdě doplácejí na kolaps cen komodit poháněný obavami o čínské ekonomické zdraví a pouhé vyhlídky na zvýšení amerických úrokových sazeb možná již tento čtvrtek těmto trhům rozhodně nepřidávají. Investoři již nyní s příslibem větších zisků poté, co Fed skutečně začne sazby zvyšovat, přesouvají peníze do bezpečnějších, ale i tak ziskových amerických destinací.

Zatímco dolar rostl, zbavili se podle informací Institutu mezinárodních financí investoři v záchvatu paniky jen za srpen akcií z rozvíjejících se ekonomik v objemu až do výše 8,7 miliardy dolarů. Nejen Mezinárodní měnový fond v září varoval Fed před předčasným zvyšováním sazeb s ohledem na vliv čínského zpomalení růstu v kombinaci s propadem cen komodit na světovou ekonomiku a zvláště pak na rozvíjející se trhy. Tomuto názoru odporuje bývalý guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Ten naopak šéfce Fedu Janet Yellenové vzkázal, aby varování MMF a Světové banky ignorovala a zvážila všechny možnosti.

Některé klíčové rozvíjející se trhy nyní preferují právě možnost rychlého strhnutí náplasti, které by udělalo tečku za nekonečným a bolestivým očekáváním toho, čemu stejně neuniknou. Rozhodnutí Fedu je podle guvernéra Peruánské centrální banky Julia Valarie snad nejočekávanější událostí posledního století. Valarie rovněž uvedl, že jeho samotného překvapuje, kolik centrálních bankéřů, se kterými mluví, by uvítalo růst sazeb co nejdříve. I on dodává, že je to právě nejistota, která opřádá načasování zvyšování, která ničí rozvíjející se trhy více než zvýšení sazeb samotné. S tím souhlasí i guvernér Indické centrální banky Raghuram Rajan, který taktéž upřednostňuje brzké a pomalé zvyšování sazeb.

Konec agonie?
Také Indonéskou centrální banku trápí hlavně pochybnosti. Její viceguvernér Mirza Adityaswara uvedl pro Financial Times, že američtí tvůrci monetární politiky jsou s ohledem na to jak se zachovat zmatení a nevědí, co udělat. Právě nejistota, kterou tím vyvolali je původcem vřavy na trzích. Podle Adityaswara se situace zlepší, pokud co nejdříve Fed učiní rozhodnutí a na trh například pustí očekávání, že přikročí jednou nebo dvakrát ke zvyšování a potom ho zastaví. Finanční trhy dosud nezapomněly na situaci z poloviny roku 2013, kdy guvernér americké centrální banky Ben Bernanke nadhodil možnost budoucího zvyšování úrokových sazeb, čímž vyvolal právě odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů.

Mnoho analytiků se však shoduje, že i kdyby Fed nakrásně referenční sazby z nuly, na které se držely od finanční krize roku 2008, zvedl, naděje na ukončení agónie mohou i tak být zmařené. Navíc smíšená data o americké zaměstnanosti a nejistota kolem Číny by mohla Fed vést k o něco delšímu vyčkávání. I pokud začne americká centrální banka jednat již nyní, spekulace na trzích stejně přetrvají. Přestože emerging markets věří, že pokud sazby začnou růst, otázka odlivu kapitálu se vyřeší a budou moci konečně otočit list, i pokud Fed bude skutečně ve čtvrtek jednat, od pátku dost pravděpodobně trhy zase začnou spekulovat, kdy přijde další zvýšení.

Zdroj: BI, CNBC


Čtěte více:

Německo je na tom dobře, ale pesimismus roste, ukazuje průzkum ZEW
15.09.2015 11:09
Zářijový průzkum mezi finančními odborníky prováděný německým institut...
Britská inflace se drží okolo nuly, levná ropa tlačí ceny dolů
15.09.2015 11:51
Dopoledne byla ve Velké Británii zveřejněna sada cenových indikátorů v...
Le Figaro: Uprchlická krize rozmetala schengenský prostor
15.09.2015 13:44
Nouzová světlice odpálená Německem zdaleka nestmelila evropskou posádk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data