Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Le Figaro: Uprchlická krize rozmetala schengenský prostor

Le Figaro: Uprchlická krize rozmetala schengenský prostor

15.09.2015 13:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Nouzová světlice odpálená Německem zdaleka nestmelila evropskou posádku, ale už nutí loď ke změně kurzu, napsal dnes francouzský deník Le Figaro. Evropská unie se rozhodla v pondělí vypořádat se napřed s problémem uprchlíků: bude spíše systematicky třídit migranty a žadatele o azyl, jakmile vkročí na starý kontinent - zejména v Řecku, než aby se hádala kvůli budoucímu rozdělení uprchlíků podle kvót na základě množství, které se přitom stále více vzdaluje realitě.

Šest dní poté, co předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker požádal 25 z 28 zemí EU, aby si přerozdělily 160.000 uprchlíků, změnili ministři vnitra členských států prioritu. Než se starat o konečnou destinaci běženců, je napřed potřeba filtrovat ty, kteří přijíždějí již dnes a vyřešit osud těch, kteří se již pohybují uvnitř schengenského prostoru. "Efektivní řízení (vnějších) hranic (EU) je nezbytné pro zvládání migrace," zdůrazňuje se v textu projednaném ministry v pondělí v Bruselu.

Po krizi společné měny zjišťuje EU, že je v ohrožení ve svém dalším velkém integračním projektu. Německo je možná překvapené, ale neztrácí svou rozhodnost a zvyšuje tlak. Obnovuje hraniční kontroly, zejména s Rakouskem, ale bez zablokování přílivu těch, kteří hledají azyl v této zemi. Centrální mocnost tím dává jasně najevo, že bez ní není žádný volný pohyb v Evropě možný. Jako důkaz posloužilo už to, že se Rakousko a Slovensko v pondělí k tomuto opatření připojily. Polsko, Nizozemsko, Belgie a dokonce i Francie o tom také uvažují, i když s různou intenzitou. Maďarsko k tomu přikročilo již dávno. Tato "výjimečná" a "dočasná" opatření jsou podle pravidel Schengenu přípustná. Že jde o dominový efekt, vidí ale i slepý.

Klíčovou otázkou pro Berlín a Paříž je nyní účinné zavedení povinných vstupních kontrol v Řecku, v jižní Itálii a také v Maďarsku pro ty, kteří již prošli do vnitrozemí. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a jeho německý kolega Thomas de Maiziere o tom intenzivně jednali během soukromého rozhovoru se svými třemi kolegy z Řecka, Itálie a Maďarska. Tato myšlenka není nijak nová, ale realizuje se ztuha. V Itálii byly podle neoficiálních statistik už registrovány a identifikovány se sejmutím otisků prstů dvě třetiny nově příchozích běženců. Budapešť odmítá zavedení jakéhokoli vstupního bodu na svém území, protože se bojí více než ostatní, aby na jejích bedrech nezůstaly "tábory", ve kterých by se uprchlíci hromadili na její účet.

Skutečnou černou dírou zůstává Řecko. Na jeho ostrovech v blízkosti tureckého pobřeží přistálo v letošním roce více než 200.000 lidí, což je dvakrát víc než dorazilo v poslední době do Itálie. Většina z nich jsou skutečnými žadateli o azyl, kteří přišli přímo ze Sýrie poté, co prošli přeplněnými tábory v Libanonu, Turecku a Jordánsku. Je to obrovský zející otvor. Atény, které jsou stále ve finančním rozvratu a které čekají na novou vládu, složily ruce do klína. To je výchozí bod pro "balkánskou cestu" a zdroj nyní společných starostí pro německou kancléřku Angelu Merkelovou a maďarského premiéra Viktor Orbána. Junckerova komise slibuje, že k zavedení kontrolních bodů dojde "co nejdříve", ale neuvedla žádné číslo, ani datum.

"Výzvy, kterým čelí Řecko, se vztahují na celou Evropu," shodli se v pondělí unijní ministři vnitra na mobilizaci na této frontě. Jde tedy o to rozmístit v této zemi zásahové týmy evropské agentury pro kontrolu hranic Frontex. EU chce pomoci Řecku rozšířit jeho kapacity pro příjem azylantů a posílit dohled nad ostrovy. "Zapotřebí bude přiměřených finančních zdrojů," varuje text předložený ministrům ke schválení. Z hlediska práva budou mít nadále poslední slovo Atény. Otázka vzniku skutečných evropských pohraničních stráží nebyla oficiálně vznesena, ale Evropa se tomu blíží.

Nová nouzová situace osmadvacítky tak jako tak odsunula na druhou kolej otázku závazných kvót a 160.000 uprchlíků, kterou už počátkem roku nastolila Junckerova komise a Evropský parlament a kterou silně podporovala Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Maďarsko, Slovensko, Česká republika a Polsko stále o tom nechtějí ani slyšet. Považují to za útok na svou svrchovanost. Počet, nikoli ale povinnost, byl v pondělí zachován v textu schváleném většinou osmadvacítky. Ale jako "politický závazek". Jinak řečeno, proces je přerušen. Jediný pevný slib zahrnuje přerozdělení 40.000 uprchlíků v příštích dvou letech, o čemž bylo již dosaženo dohody v červnu během hektického summitu EU, uzavírá Le Figaro.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Německo chce zemím odmítajícím běžence omezit přístup k fondům EU
15.09.2015 12:41
Evropská unie by měla omezit vyplácení peněz ze strukturálních fondů z...
Pět klíčových otázek, které by si dnes měli investoři klást
15.09.2015 13:00
Investoři by si dnes měli podle našeho názoru klást pět významných otá...

Váš názor
  • Nech žije arabská jar
    17.09.2015 0:31

    podporovaná všetkými demokratickými silami celého sveta, jáj, dobre ja hovorím. Slobodu Čečne!
    Šaňo
  • cesta přes ČR
    15.09.2015 19:51

    Já bych byl v klidu, díky beztvarosti našich politiků to dopadne tak, že zesílíme hlídky policie o 100 mužů (samozřejmě pouze tabulkově) a jakákoliv opatření budeme tak dlouho projednávat, až vyšumí a přinejhorším jim dovolíme přiletět letadly. Kde vzali Maďaři tu akceschopnost za pár měsíců postavit několik mnoho desítek kilometrů hranice, přijmout zákony a přitom ještě čelit globální dehonestační kampani?
    sgt.Mike
    • Re: cesta přes ČR
      16.09.2015 8:53

      Je to celé někým řízené, na náhody nevěřím a tak hloupí a neschopní politici v Bruselu být nemohou, nebo jo ? Až někdo naplánuje trasu přes ČR půjdou přes ČR, policie nepolicie, armáda nearmáda, plot neplot. Je to cílený a promyšlený útok na Evropu a nebo chtěná levná pracovní síla.
      Bentley
      •  
        16.09.2015 11:13

        Žádná levná pracovní síla. Jsou to hlavně budoucí voliči, kteří díky své totální absenci vazeb na naši kulturu a dějiny, jednou pomohou prosadit těm magorům v Bruselům (i těm v pozadí) ten jejich slavný euro-stát a euro-občana.
        Peté13
      • no nevím, no
        16.09.2015 10:22

        A kde berete tu jistotu, že tady chtějí pracovat a za málo peněz?
        radim
        • Re: no nevím, no
          16.09.2015 15:56

          No pracovat možná chce každý dvacátý, proto je potřeba aby jich přišlo hodně, a islámské ženy asi sedí doma s dětmi a nepracují ??, ale třeba někdo chtěl v Evropě ekonomický boom po vzoru Číny, řekl si, Evropan je moc drahý, chce moc peněz za práci, chce dovolenou, chce důchod, chce zdravotní péči, chce bydlet ve velkém bytě, chce mít 2 auta, jíst kvalitní potraviny, musíme mu vytvořit konkurenci a ukázat mu, že umíme podnikat s levnější pracovní silou a zisky nám půjdou nahoru. Přece stěhovat výrobu do Číny je již drahé a ve velkých Čínských městech se zvedla cena práce dělníků na úroveň ČR, takže...
          Bentley
          •  
            16.09.2015 16:15

            Pracovat asi nechtějí, jen blázen prvoplánově pracuje (většinou zadarmo v nějaké sluníčkářské neziskovce). Záleží zda jim umožníme pobírat jen tak dávky nebo je k práci donutíme. Hlavně v nich nevzbudit pocit, že tu mají na něco nárok nebo že jim něco dlužíme jako západní civilizace, co jim roze..ala domov. Kdepak roze..ali si ho sami!!! Ale jako dobrotivý člověk bych jim nabídl bezpečí a možnost pracovat.
            ..
            •  
              16.09.2015 17:40

              Ještě je potřeba připomenout, že čechům byl pracovní trh v některých EU zemích otevřen až po několika letech že a Angela nás nevítala, no doba se mění
              Bentley
              • Konečně nekdo kdo je asi v obraze
                16.09.2015 18:58

                Četl jsem mnoho článků spekulací lidí, co toho moc neví, ale tohle mě přijde, že se dost trefuje, a stojí to za přečtení: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Cynicka-surova-fraska-Uprchlici-nas-vyuzivaji-Americane-vrazdi-Merkelova-je-dusevne-vysinuta-Az-sem-nas-zavedla-slavna-EU-Odbornik-na-Afriku-a-Blizky-vychod-promluvil-399331
                Bentley
                • Re: Konečně nekdo kdo je asi v obraze
                  16.09.2015 19:16

                  Doporučuji celé přečíst, tak třeba kopíruju: "Nejenom my, ale i stále více Němců je přesvědčeno, že Angela Merkelová již dávno nepracuje pro Spolkovou republiku. Jak to souvisí s kauzou jejích odposlechů NSA? Na první část otázky mohu jenom opakovat: je třeba řešit příčinu, nikoli následek. Dokud budeme klidně přihlížet, jak Spojené státy za asistence evropských unijních či národních představitelů rozvracejí další a další státy, nikdy tuto otázku nevyřešíme. Klíč je v nás, lidech. Politici, dílem zkorumpovaní mocí, penězi a vydíráním a dílem umlčeni ji za nás nikdy nevyřeší."
                  Bentley
                  • Nosíš
                    16.09.2015 19:22

                    dříví do lesa parde:-)))
                    el mrcoch
                  •  
                    16.09.2015 19:22

                    Jsi další sebemrskač, co si myslí, že arabům rozvracíme funkční státy? Nebo protiamerický aktivista nebo co jsi zač?
                    ..
                    •  
                      16.09.2015 19:24

                      http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/380832-debakl-americkeho-planu-vycvicenych-rebelu-bojuje-s-is-v-syrii-jen-pet.html
                      el mrcoch
                      •  
                        16.09.2015 23:45

                        Jasně těchdle pět maníků (Chuck Norris, Steven Seagal, Rambo, Sára Connorová a ještě jeden) rozvrátilo asadovi stát. Nebo jsem ten odkaz špatně pochopil?
                        ..
                        •  
                          17.09.2015 0:35

                          Samozrejme, bola to arabská jar, ktorá posielala jednoho diktátorka za druhým do priepadliska dejín, a Asadko tam tiež čo skoro bude, veru hej.
                          Šaňo
                        • gp
                          17.09.2015 0:30

                          Přesně tahle reakce mě napadla taky...o)
                          Velkamedvědice
                • Re: Konečně nekdo kdo je asi v obraze
                  16.09.2015 19:05

                  amíci budou určitě plakat...ani to nečtu
                  el mrcoch
    • Re: cesta přes ČR
      15.09.2015 22:54

      Proč taky přijímat na našich hranicích nějaká zvláštní opatření, když tu těch uprchlíků je řádově stokrát možná spíš tisíckrát méně než v Madarsku. O víkendu jsem na kole jel podél hranice od Břeclavi až za Nový Přerov skoro 40 km hranice s Rakouskem. Hádej kolik uprchlíků jsem potkal.
      ..
    • Re: cesta přes ČR
      15.09.2015 19:55

      Myslíš že ploty odstraní příčinu exodu?
      Velkamedvědice
      •  
        16.09.2015 9:27

        ...a co že ten exodus najednou tak zmasivněl? ono se v sýrii, afghánistánu, pákistánu atd. něco podstatného změnilo? je to tam plus mínus autobus pořád stejné a tolik lidí nikdy neutíkalo. fakt to není někým řízené a organizované? o afrických zemích ani nemluvím.
        keris
        •  
          16.09.2015 9:59

          Normální davová psychóza, rozkřiklo se, že cesta je snadná.. Něco jako zlatá horečka na Klondiku. Proud zlatokopů také neuvěřitelně zmasivněl, když zlatokopy začali parníky vozit do Skagway. A žádná tajná organizace to řídit nemusela.
          ..
        • keris
          16.09.2015 9:37

          Velmi lehká odpověď. Mafie a převaděči si udělali z imigrantů cestovku do ráje. Lidi zneužijí všechno.
          Velkamedvědice
          • Re: keris
            16.09.2015 9:40

            Ovšem primáti budou tvrdit, že vše organizuje vláda Usa , aby zničila evropu.
            Velkamedvědice
            •  
              16.09.2015 10:18

              ....vlády usa ten exodus způsobily....svým exportem demokracie
              keris
              •  
                16.09.2015 10:23

                To sice nepopírám, ale nebyla to USa , ale my všichni, celé Nato. A nijak to nesouvisí s vlastní organizací emigrace.
                Velkamedvědice
                •  
                  16.09.2015 10:31

                  ...nuž, čas to ukáže.....jestli se jedná a davovou psychozu lidí kteří se snaží jít za lepším - to srovnání se zlatou horečkou je docela případné - či organizovaný a řízený atak islámu.....nebo kombinaci obojího....ale včera jsem viděl přímý přenos situace před tím vagonem na srbskomadarské hranici a ti lidé, řvoucí a dožadující se vstupu do madarska mi nepřipadali jako ubozí běženci...
                  keris
            •  
              16.09.2015 9:42

              Já tvrdím, že to organizují rusáci. Uvalili jsme na ně sankce a tak se nám mstí.
              ..
              •  
                16.09.2015 9:51

                ....ty sankce nás už stály asi 34 mld....říkali včera v rádiu....zničíme rusko i kdybychom měli sami zdechnout.....zničení ale rusku zcela jistě nehrozí....
                keris
      •  
        15.09.2015 22:30

        A ještě dvě věci: 1. Přečtěte si pořádně, jak se má střežit vnější hranice Schengenu - Maďarsko dělá jen to, co správně dělat má 2. V Srbsku nebo Turecku je válka? Pokud prchají před válkou, mají se zastavit v první bezpečné zemi. Žádné právo na lepší životní úroveň neexistuje.
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách