Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed zvolil holubičí minci, normalizace se odkládá a zpomalí

Fed zvolil holubičí minci, normalizace se odkládá a zpomalí

17.09.2015 21:38
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká centrální banka dnes po dvoudenním zasedání seznámila investory s dalším směřováním své měnové politiky. V klíčové otázce ke změně nedošlo a referenční sazba tak nadále bude cílována do pásma 0 – 0,25 %. Jako hlavní důvod odložení počátku normalizace měnové politiky lze identifikovat globální rizika v čele s Čínou.

Fed v oznámení uvedl, že nedávný vývoj v globální ekonomice může limitovat ekonomickou aktivitu a zvýšit protiinflační tlaky v krátkodobém horizontu. Při nastavení měnové politiky (tedy především otázka započetí normalizačního procesu) tak Fed hodlá kromě podmínek na trhu práce a indikátorů vývoje cen, klást důraz taktéž na finanční a mezinárodní dění. Slova si lze tedy přeložit jako signál zvýšených obav o možná rizika spojená s čínskou ekonomikou, která hodlá instituce před zásadním rozhodnutím pečlivě zvážit.

Další holubičí indikaci pak investorům skýtá pohled na úpravu tzv. dots – tedy projekce pro vývoj sazeb utvářená na základě odhadů jednotlivých členů prezidentů místních poboček a ústředí americké centrální banky. Už „pouze“ 13 členů výboru ze 17 považuje letošní rok za vhodný termín pro zvýšení sazeb (ještě v červnu jich bylo 15). Navíc střední hodnota cílovaného pásma sazeb klesla z původních 0,62 5 % na 0,375 %. V měnovém výboru tak již převažuje názor, že do konce roku bude vhodné pouze jedno zvýšení sazeb. Výhled pomalejšího utahování měnové politiky potvrzuje také očekávaná hodnota pro sazby v příštím roce, která se posunula o čtvrt procentního bodu níže na 1,375 %.

Trh práce

Měnová autorita pouze zopakovala své dřívější hodnocení situace na trhu práce. Nevyužití kapacit od začátku roku vymizelo a solidní přírůstky pracovních míst podle Fedu potvrzují pokračující zlepšení podmínek. Patrné je to ostatně také z překreslení projekcí centrální banky. Ty nově počítají pro letošní rok s mírou nezaměstnanosti v pásmu 5 – 5,1 %, což je na obou hranicích pokles o dvě desetiny proti červnové projekci. V srpnu hodnota ukazatele dosáhla 5,1 %.

Odhadované pásmo přirozené míry nezaměstnanosti bylo taktéž sníženo, a to do rozmezí 4,7 – 5 %. Jinými slovy tak zůstává další prostor pro tvorbu pracovních míst při plném využití kapacit ekonomiky (HDP na svém potenciálu). Jednou z implikací úpravy je pravděpodobné zmenšení očekávaného tlaku na růst mezd, ke kterému dochází s posunem míry nezaměstnanosti pod přirozenou úroveň.

Inflace

Fed zopakoval svůj deklarovaný postoj k stávajícímu vývoji cen. Tranzitivní vlivy v čele s nízkými cenami energií mají postupně vyprchat, pročež po jejich odeznění dojde k posunu inflace k vytyčenému cíli. Do té doby autorita počítá s trendováním pod hladinou 2 %. Nicméně z úpravy projekcí je patrné, že rizika se vychýlila směrem dolů. Inflace měřená deflátorem výdajů na osobní spotřebu by měla podle nové prognózy Fedu dosáhnout letos do pásma 0,3 – 0,5 %, což je na obou koncích o 0,3 % méně, než indikovala projekce z června. Obnovený tlak na pokles cen ropy tak prodloužil tranzitivní periodu. Taktéž očekávaný růst cen v následujících letech má být pomalejší proti původním odhadům. Nepříznivou zprávou je také pokles inflačních očekávání, které reflexivně ovlivňují stávající cenový vývoj, a tedy naplnění mandátu Fedu v této oblasti.

Ekonomika

Příznivější pohled nicméně nabízí úprava prognóz pro vývoj hrubého domácího produktu USA. V letošním roce bychom měli být svědky růstu zámořského hospodářství o 2 až 2,3 % (červnový odhad 1,8 – 2 %). Po slabém prvním čtvrtletí, během nějž si americké hospodářství prošlo kontrakcí (-0,7 % mezikvartálně, anualizovaně), přinesl druhý kvartál růst o 3,7 % (mezikvartálně anualizovaně), což projekce bezesporu zohlednily. Svorně se pod lepší číslo podepsal růst soukromé spotřeby a taktéž investic, tedy oblastí, u kterých i nadále zůstává prostor pro další zlepšení. V případě spotřebitele sehraje roli rozpouštění úspor a možnost využít nížších nákladů externího kapitálu k financování svých aktivit (možné díky relativně nižší míře zadlužení domácností), u investic pak samotný Fed vyzdvihl další zlepšení na nemovitostním trhu. Vrcholu cyklu by pak podle projekce hospodářství mělo dosáhnout v příštím roce. 

Celkově tak dnešní zasedání lze hodnotit jako silně holubičí. Fed normalizační proces hodlá zpomalit a prozatím oddálil i jeho začátek. Výhled pro růst hospodářství byl v souhrnu vylepšen, což je pozitivní zpráva. Negativem a hrozbou nicméně zůstává Čína, což měnová autorita (ne)oficiálně přiznala. Akcie na rozhodnutí reagují růstem, dolar ztrácí.


Váš názor
  •  
    18.09.2015 11:50

    Čekal bych, že dnes po tom rozhodnutí půjdou akcie tak o 3% nahoru. A ejhle, jde to dolů. No každopádně úroky odrážejí stav ekonomiky a když nejsou zisky v reálné ekonomice, musí být nízko úroky. V podstatě od roku 2008 jsme v pasti likvidity, peníze jsou levné, ale není o ně moc zájem, protože je není kde zhodnotit, resp. nestojí to za to riziko. A tak se drží hotovost, přestože jsou nízké úroky.
    Vasek218
  • Silenost
    18.09.2015 11:10

    Tahle currency valka se jenom priostruje a doufam, ze Draghi a i CNB vystreli jako dalsi, protoze prohravame. Skoda, ze ECB je az na konci rijna. Sakra.
    sazkar
  • jeleni
    18.09.2015 10:54

    takže vlastně přiznali že je to v pr.. a lepší to asi hned tak nebude. sem se nasmál jak chtějí čekat až se zlepší nezaměstnanost, mají 5% a dokud to nebude 0 tak se nezvedne ani o pidi 0,25% ??? to už vypadá že začnou plánovat na 5tiletky :o))
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y