Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomická dezintegrace kvůli imigrantům může přijít Evropu hodně draho

Ekonomická dezintegrace kvůli imigrantům může přijít Evropu hodně draho

18.09.2015 16:00
Autor: Pavel Daniel

Vlna migrantů, valící se už několik týdnů Evropou, otevírá Pandořiny skříňky evropské politiky a ekonomiky. Zatímco jedni mluví o netoleranci a neochotě pomoci, druzí se snaží argumentovat hrozbami zániku základních svobod, kterými se Evropská unie pyšní, totiž volným pohybem lidí. Proč? Kvůli masivní vlně imigrantů totiž reálně hrozí, že budou opět zavedeny hraniční kontroly a Schengenský systém, garantující v Evropě bezbariérový přesun lidí, zboží a kapitálu, skončí.

Imigranti jsou testem volných hranic v Evropě

Když v roce 1985 Francie, západní Německo, Belgie, Nizozemsko a Lucembursko podepsaly Schengenskou dohodu, zaváděly státy systém, ve kterém lidé, zboží a kapitál volně proudí mezi členskými zeměmi, bez toho, aniž by jiná členská země do tohoto pohybu kladla jakoukoli překážku. Podle názorů, které se k fungování Schengenské dohody mezi evropskými politiky ale nyní uvádějí, patří i ten, že dohoda vyžaduje značný stupeň důvěry mezi jeho signatáři, protože dává odpovědnost za ověřování identity a zavazadel cizinců v zemi prvního vstupu do schengenského prostoru. Jakmile totiž lidé vstoupí do schengenské země, mohou se volně pohybovat na většině území Evropy, aniž by čelili nějakému dalšímu ověřování. Jenže se zdá, že důvěra mezi státy je kvůli nynější uprchlické vlně ta tam.

A s tím vyvstává i řada otázek. Co se stane s evropskými ekonomikami poté, co bude Schengenský prostor zbaven volnosti a do cesty nejen uprchlíkům se postaví obnovené hranice? Nebo více konkrétně – promítne se, a jak, například na české ekonomice obnovení byrokratických bariér v Evropě a dají se případné ztráty nějak konkrétně vyčíslit? Politici zatím zánik volného pohybu lidí, zboží a kapitálu odmítají. A i ekonomové a analytici nepovažují zánik Schengenského prostoru za reálný scénář. „Úplný konec Schengenského prostoru není pravděpodobný. Pokud dojde k dočasnému omezení volného pohybu osob kvůli bezpečnostním rizikům, což Schengenská dohoda umožňuje a v minulosti se již ostatně i stalo, nemělo by to mít na evropské ekonomiky hlubší dopad,” konstatoval například Jan Bureš, hlavní analytik Poštovní spořitelny ČSOB.

Bude reforma Schengenu?

Faktem je, že imigranti z Blízkého Východu, Asie a Afriky jen urychlí možné reformy fungování Schengenského prostoru. Evropští politici totiž nevylučují, že by ke změnám pravidel mohlo dojít. Volá se po možnosti zavedení hraničních kontrol v jiném než stávajícím deseti denním režimu po konzultaci s Evropskou komisí, kvůli vážným důvodům. Mezi nimi je například vážná hrozba pro národní bezpečnost. Problémem ale je, že signatářský dokument výslovně říká, že prudký nárůst imigrace nemůže být sám o sobě za takovou hrozbu považován. „Zavedení hraničních kontrol může mít pouze velmi omezené účinky. Vnímáme ho pro makroekonomický vývoj České republiky spíše jako riziko než jako hmatatelný faktor,“ uvedla Tereza Peprníková z tiskového oddělení Ministerstva financí ČR pro Patrii.cz.

„Problémem pro evropské ekonomiky by bylo dlouhodobější uzavření hranic, které by mohlo nabourat dlouhodobě budované přeshraniční obchodní vztahy,” uvedl Jan Bureš. Podle něj by totiž ekonomické desintegrace mohla přijít Evropu hodně draho a pravděpodobně by výrazně ohrozila její konkurenceschopnost na globálním hřišti.” Náklady se dají těžko vyčíslit, zatím ale nečekám zásadní dopad na kurz eura,” upřesnil Jan Bureš. Kurz evropské měny by tak měl žít primárně politikou amerického Fedu, případně dalším nárůstem čínské hrozby, míní analytik.

Problémy z uzavření hranic v Evropě zatím nevidí ani podnikatelé. "Aktuálně žádné firmy neuvádějí, že by měly jakýkoliv problém, který by komplikoval výrobu a jejich dodávky," řekl Patrii Milan Mostýn, mluvčí největšího zaměstnavatelského svazu v ČR Svazu průmyslu a dopravy. Podle něj firmy, vzhledem k minimálnímu počtu uprchlíků, kteří projíždějí územím ČR především vlaky, nepociťují jakýkoliv problém. Existuje samozřejmě riziko, že by se uprchlíci vydali do Německa přes české území a že by mohly vzniknout dopravní problémy, vzhledem k uzavírání hranic v okolních státech. Není ale zatím zřejmé, zda k tomuto scénáři skutečně dojde a že firmy na českém území budou vystaveny komplikacím.


Čtěte více:

Zlato a magická moc zachránce jménem Fed
18.09.2015 10:55
Po více než dvě milénia šla cena zlata ruku v ruce s inflací, tento ...
Proč Rusové tak nenávidí Spojené státy
18.09.2015 13:00
Jednoho teplého srpnového večera jsem seděla v restauraci se třemi vys...
Ruský maloobchod, investice i mzdy pokračují v pádu
18.09.2015 15:21
Míra nezaměstnanosti v Rusku zůstává v srpnu beze změny na úrovni 5,3...

Váš názor
  •  
    18.09.2015 20:26

    Docela legrační čtení. Politici , analytici, bankéři, podnikatelé , ekonomové atd. , si myslí a věří ,že se Šengen nerozpadne . Navíc evropská komise už asi vydala směrnici , jaký počet imigrantů je , a jaký není hrozbou. To už jsme v té EU zpitoměli úplně? Cožpak není jasné , že právě byl zahájen rozpad EU . Veká říše a v ni vládnoucí carevna Adolfína Hitrel právě předvádí , jak jsme si všichni rovni. Raději si postojím hodinu na hraničním přechodu a vyměním si dolary , marky nebo liry , než žít v tak " rovnoprávném " vztahu v podivném útvaru , kterému se říká EU.
    Anděl
Aktuální komentáře
03.05.2024
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách