Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paříž a Londýn chtějí skandál VW vyšetřit na úrovni EU, EK (zatím) váhá

Paříž a Londýn chtějí skandál VW vyšetřit na úrovni EU, EK (zatím) váhá

22.09.2015 16:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Francie a Británie dnes vyzvaly, aby se skandál kolem emisí automobilů německé skupiny Volkswagen vyšetřil na úrovni celé Evropské unie. Evropská komise (EK) uvedla, že je kvůli případu v kontaktu s firmou Volkswagen i s americkými úřady, podle ní je ale předčasné říci, zda je takové vyšetřování nutné i v Evropě. Vlastní vyšetřování vozů Volkswagen dnes oznámilo Švýcarsko, Itálie a Jižní Korea, záležitostí se začalo zabývat i české ministerstvo dopravy.

"Musí se to udělat na evropské úrovni," řekl francouzský ministr financí Michel Sapin v rozhovoru na rozhlasové stanici Europe 1. "Jsme evropský trh a máme evropská pravidla," dodal. Britské ministerstvo dopravy vyzvalo EK, aby začala vyšetřovat problém měření emisí u vozů Volkswagen jako naléhavý případ. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k plné transparentnosti při objasňování celého případu a dodala, že spolkové ministerstvo dopravy je s Volkswagenem v kontaktu.

EK ale zatím jednoznačné stanovisko nemá. "Bereme tu záležitost velmi vážně," řekla mluvčí komise Lucia Caudetová. "Vyšetřuje se ve Volkswagenu, v USA a v Německu. Proto je předčasné se vyjadřovat k tomu, zda jsou nějaká konkrétní opatření nutná i v Evropě," sdělila. Vyzvala ale národní státy, aby přísně dohlédly na dodržování emisních předpisů u svých výrobců.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek Volkswagen obvinila, že ve vozech s naftovými motory použil software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hladiny vypouštěných oxidů dusíku. Volkswagen za to může dostat pokutu až 18 miliard dolarů (436 miliard Kč). Firma, která se v prvním pololetí stala největší automobilkou na světě podle počtu prodaných vozů, prý dieselové vozy vybavovala tímto zařízením asi sedm let.

České ministerstvo dopravy v současnosti řeší, jak se k celé záležitosti postaví. "Ve středu během dopoledne budeme o této věci jednat," řekl ČTK Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva. Mluvčí automobilky Škoda Jozef Baláž uvedl, že firma koncernovými motory TDI, u kterých se přišlo na obcházení měření emisí, vybavovala starší vozy, v současnosti už je ale v Evropě nepoužívá.

Volkswagen teď kvůli skandálu musí v USA svolat do servisů zhruba půl milionu aut, americké ministerstvo spravedlnosti podle médií dalo pokyn k zahájení trestního řízení v tomto případu. Volkswagen se k provinění přiznal a dnes uvedl, že softwarem určeným k falšování testů emisí bylo na celém světě vybaveno asi 11 milionů aut.

Skandál se mezitím šíří po světě. Jižní Korea dnes oznámila, že překontroluje emise tří modelů značek VW a Audi s naftovými motory, které se prodávají na tamním trhu. Švýcarský spolkový silniční úřad oznámil, že prošetřuje, zda stejný typ vozů s naftovými motory, který automobilka prodávala v USA, se neprodával i ve Švýcarsku. Italské ministerstvo dopravy oznámilo, že zahájí vlastní vyšetřování.

To, že výrobci automobilů s údaji o emisích manipulují, se ví již déle a EK již kvůli tomu několik let pracuje na zlepšení testovacích postupů u nových vozů. Některé členské státy EU v čele s Německem naopak lobbují za zmírnění nynějších regulací, které se v posledních letech zpřísňují zejména u netoxického oxidu uhličitého, jenž podle vědců přispívá ke změně klimatu. Situace se přitom podstatně zhoršuje u skutečně zdraví škodlivých emisí oxidů dusíku, což souvisí s růstem obliby vozů s naftovými motory.

Automobilky propagují diesely jako "čistší", protože mají o něco nižší emise oxidu uhličitého; jejich emise toxického oxidu dusičitého jsou ale často podstatně vyšší než u benzinových aut, většinou jsou nad údaji, které automobilky předkládají a často výrazně překračují stanovené limity. Je to přitom problém zvláště Evropy, kde se diesely podílejí na prodeji nových vozů více než 50 procenty, zatímco v USA jde o necelé jedno procento trhu.

Zdroj: ČTK, RTRS, BBG


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro evropské trhy
21.09.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Dlouhodobá investiční doporučení (DIP) - německé tituly (Deutsche Bank a další!)
22.09.2015 11:15
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Dny, které mohou zlomit VW vaz; akcie oslabovala o více než 20 %
22.09.2015 12:12
Akcie společnosti Volkswagen druhý den v řadě silně oslabuje. Jde toti...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.