Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výstupy ze zasedání ČNB - komentář (+ záznam TK)

Výstupy ze zasedání ČNB - komentář (+ záznam TK)

24.09.2015 15:32, aktualizováno: 24.9. 15:42
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB na svém zářijovém zasedání podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a zároveň potvrdila kurzový závazek (s dolní hranicí 27 CZK/EUR) minimálně do druhé poloviny příštího roku. Zajímavým bodem v tomto směru byla na tiskové konferenci zmínka o tom, že bankovní rada diskutovala možnost prodloužení kurzového závazku a rovněž i variantu zavedení záporných úrokových sazeb. V tomto směru zazněly dva podstatné závěry, a sice:

1) je dost času k případnému prodloužení kurzového režimu,

2) ČNB nevidí důvod, proč by musela snížit své sazby do mínusu.

Znamená to tedy, že centrální banka chce i nadále zůstat konzistentní ve svém přístupu a navzdory nutným intervencím na trhu necítí potřebu překvapovat. Dává tak jasně najevo odhodlání bránit dolní kurzovou hranici v rámci svých neomezených možností a zároveň vytváří nejistotu ohledně možného prodloužení stávajícího systému. Je to docela jasný signál pro hráče na trhu, kteří sázeli na brzký exit a natlačili korunu k intervenční hranici a v podstatě sami zatlačili tržní úrokové sazby do mínusu právě touto svojí sázkou.

Na horizontu měnové politiky sice ČNB předpokládá, že protiinflační rizika budou vyvažována příznivějšími údaji z domácí ekonomiky (rychlejší růst HDP a mezd), nicméně pro následující čtvrtletí ČNB vidí rizika vychýlená protiinflačním směrem. Znamená to tedy, že diskuse o možném uvolnění měnových podmínek ještě zdaleka nemusí být u konce. I když se téma záporných sazeb centrální banky nejspíše ještě několikrát vrátí, stále nepředpokládáme, že na ně v našich podmínkách skutečně dojde.

ČNB předpokládá, že na horizontu měnové politiky – tedy už na začátku roku 2017 – dojde „k udržitelnému plnění cíle“. To by samo o sobě dávalo podle našeho názoru smysl uvolnit korunu a vrátit se ke standardní měnové politice. Očekáváme však, že růst inflace bude přece jen pomalejší, než naznačuje aktuální prognóza a tak chuť či potřeba držet korunu na uzdě po delší dobu nejspíše znovu vzroste. Nemělo by proto být až tak velkým překvapením, kdyby se centrální banka rozhodla neopustit současný kurzový režim ani v roce 2016. Toto riziko navíc časem neustále vzrůstá.


Čtěte více:

ČNB pokračuje v režimu intervencí, sazby nechala beze změny
24.09.2015 14:00
Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových ...
USA - Počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti se zvýšil jen kosmeticky
24.09.2015 14:42
Týdenní počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v týdnu končící...
Objednávky zboží v USA opět přestaly růst
24.09.2015 14:47
Zboží dlouhodobé spotřeby se v zámoří za srpen objednalo méně než v př...

Váš názor
  • 30 kaček za EURO
    24.09.2015 17:07

    holt inflace je politicky nepopulární tak se to řeší přes kurz a přes inflaci formou snižování kvality, ale ofiko máme inflaci skoro nula, reálně odhaduji tak 10% a teď ti manťáci ještě záporné sazby, to pak budou muset zakázat výběry z bank jako v Řecku, jinka jim to padne jak domeček z karet, protože cash banky samozřejmě nijak vysokou nemají, no tak to snad raději těch 30 kč za eur :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Pandořina skřínka
    24.09.2015 17:00

    kecy že mají nekonečný potenciál oslabovat korunu je blbost... To samé dělali švýcaři a oslabovali frank, ale pokud se jim bilance dostane do neúměrných čísel v cizí měně a nechají spekulantům velký prostor v nakoupené CZK, pak riziko útoku resp. spekulace je obrovská a banky jako Golmani si s námi vytřou pozadí.... Výsledkem bude díra v bilanci ČNB,kterou někdo bude muset zalátat a její ztráta je sanovaná ze zákona rozpočtem... takže všichni.... Jen pro ilustraraci - byl jsem na Singrově breefingu,kde to obhajoval a nakonec připustil, že kursovou intervencí kdy se znehodnotí vklady a pomůže se exportérům se pouze koupí čas a umělý růst ekonomiky..... To se tedy povedlo a dle mě není důvod to z výše uvedených rizik a důvodů prodlužovat... ekonomika roste, měli by to korogovat zpět. Jak někdo v Patrii vtipně podotknul, není problém mít plán jak vlétnout do Gazy, problém je z ní pak vylézt beze ztrát.... To ale už Singer asi nezažije a dostane od spekulantů na protistraně nějaké další "hodnotné" ocenění s úsměškem za plentou "blbec roku v cizím dresu...!"
    TOM
    • Re: Pandořina skřínka
      24.09.2015 22:24

      Docela by mě zajímalo, kde to měl Singer říct ... Všechny možné prezentace vystoupení mají na webu, tak by to bylo určitě dohledatelné. Spíš se ale bojím Tome, že jste to špatně pochopil... Ztráta ČNB není ze zákona sanovaná rozpočtem. Před krizí měli kumulovaných ztrát skoro 200 miliard a kde dnes jsou ... Nikdo netuší, jak a kdy vystoupí z intervencí, jak rychle aktiva odprodají a za jaké kurzy, takže větštění ztráty je opravdu jen věštění a tedy si S tím Singer a spol. opravdu nemusí lámat hlavu ...
      Giuseppe_akcie
      • Euro/E15 breakfest - Sovovy mlýny
        25.09.2015 11:16

        řekl to zde... jinak perfektní prezentace co se jim podařilo a kdyby zcela totožná data komentoval slovák - stand Jaško? z NBSlovenska tak by to interpretoval jak je výborné, že slováci mají Euro a CZ se v tom plácají... Už jen fakt jak vehementně obhajují své kroky svědčí o jejich nejistotě do čeho šlápli.
        TOM
        • Ztráta ČNB
          25.09.2015 11:37

          tak já se domnívám, že současná kumulovaná ztráta ČNB je cca 128 miliard. Posilováním koruny vzniká situace, kdy aktiva ČNB vedená v cizích měnách nebo např. zlato (rezervy) klesají na ceně resp. z miliardy EUR se stane z 27 treba jen 25 miliard CZK. Pasiva jsou hlavně v CZK (většinou pohledávky za úložky CZ komerčních bank). Takže logicky se posilováním CZK zvyšuje ztráta ČNB neboť CZK úložky zůstávají v účetní jednotce neměnné a aktiva se sníží. Pokud by se přišlo na EURo, tak někdo tu bilanci musí srovnat a podle mě to bude součást plnění rozpočtu. Souhlasím s Tebou, že to není na pořadu dne a připojovat se můžeme za 30Kč/EUR ale taky za 25 nebo 20 Kč/EUR... Každopádně pokud půjčíš mnoho svých peněz do cizích rukou, vystavuješ se vysokému riziku a investičníbanky už jednou dokázali ve východní Evropě jak si umí s měnami zahrát.. Pak někdo může při špatném exitu dost vydělat na úkor ČNB a hradit to budeme posléze všichni...
          TOM
  •  
    24.09.2015 15:59

    To je horší než měna. Měna proběhne a život jde dál, ale takovéto tahání za kurz je poplatné jednak zainteresovaným, jednak velmi úzké skupině vyvolených.Doplácí na to samozřejmě střadatelé a lidi s nízkými příjmy, neboť ti kreří vědí si vydělávájí desítky i stovky milionu a někteří s IQ vyším než průměr a mocnějších než plebejec si ty přijmy zajistili,(např. soudci, politici, jsem zvědav kdy se důrazně ozvou lékaři). Chápu, že proto nemůže být v knedlolandu fukční burza, kde by takové-to utajené praktiky asi nebyly možné.
    Homo
    •  
      24.09.2015 16:21

      Víte, této argumentaci stále nerozumím, američané tisknou své peníze jako na běžícím pásu, japonci dělají vše možné aby oslabili jen, němci oslabují Euro přes Řecko a my jediní bychom měli být ostrovem pevné měny ? Co jiného zvedlo export než slabá měny, pouze díky ní máme více práce v době zmenšující se potřeby, vím to neb se tím živím každý den, jediný důvod proč se přesunula produkce z Asie do Východní Evropy je tento...
      tikitom
      •  
        24.09.2015 16:29

        Dá se i o tomto názoru polemizovat,ale prostor chybí a mediální masáž je poplatná moci. Otázka není jednoduchá. Například načasování , způsob realizace a hlavně zkušenosti s českým ekonomickým prostorem. (Kuponová privatizace, dotace, zprostředkování a j.) ve mě budí velmi velmi velké pochybnosti, vyhnul jsem se slovu podezření, protože to nemohu dokázat.
        Homo
        •  
          24.09.2015 16:33

          Jasně, spekulacím se člověk neubrání, ale byl jsem jeden z těch kteří kritizovali postoj ČNB kdy nás exportery nechala masakrovat kurzem 23,50 a přitom byla krize za dveřmi, dostalo se mi pučení na těchto stránkách, že ČNB cíluje inflaci, nikoliv měnový kurz, jak tedy postupovat v době měnových válek ?
          tikitom
          •  
            24.09.2015 22:39

            Jestli jste při kurzu 23,5 za euro, tedy někdy v červenci 2008 věděl, že je "krize za dveřmi" tak jste dnes určitě velmi bohatý muž, protože jste se určitě zařídil a napakoval. Jen pro připomenutí: tehdy naopak bylo vše zářivé, byl vykázán rekordní počet volných pracovních míst, Kalousek sestavoval rozpočet založený na poměrně velkém růstu a teprve v srpnu 2008 ČNB poprvé snížila sazby. Lehman Brother přišli v září, ale to už koruna citelně oslabovala ...
            Giuseppe_akcie
            •  
              25.09.2015 9:18

              No bohužel tak bohatý nejsem protože v té době bylo 1/ velký problém co nakoupit, neboť ceny byly přehřáté a "každý" měl práci a 2/ vzhledem k exportu nebylo možno nic prodat neboť ceny byl velmi vysoké, díky kurzu...a že se v té době již otevřeně mluvilo o hypoteční krizi je fakt, ovšem spousta lidí mi tvrdila že Čech se to netýká..
              tikitom
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách