Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  01.10.2015 06:00:52

Goldman Sachs věští ropu za 20 dolarů


Podle finančního domu Goldman Sachs může cena ropy klesnout až ke 20 dolarům za barel a zůstat tam hodně dlouho.

Přebytek ropy na světových trzích je ještě větší, než si původně skupina Goldman Sachs myslela, a proto předpovídá pokles její ceny až na 20 dolarů za barel.

Ačkoli se nejedná o základní scénář vývoje ropy, nepříliš rychlé omezování těžby ropy si může vyžádat snížení ceny tak, aby se světový trh s ropou vyčistil. Goldman Sachs nedávno snížil předpověď ceny ropy pro příští rok. Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje, že se zásoba ropy na světovém trhu sníží ve druhé polovině příštího roku s tím, jak se těžba v zemích mimo OPEC sníží nejvíce od roku 1992.

„Trh s ropou je přeplněný víc než jsme původně očekávali. Nyní odhadujeme, že tento převis nabídky vydrží i v roce 2016,“ sdělil agentuře Bloomberg analytik Goldman Sachs Damien Courvalin. „Přitom stále sledujeme vývoj těžby z amerických břidlic.“

Goldman Sachs již snížil odhad ceny ropy West Texas Intermediate pro rok 2016 na 45 dolarů za barel, zatímco ještě v květnu počítal s cenou 57 dolarů. Současně banka snížila odhad ceny ropy Brent na rok 2016 z původních 62 dolarů na 49,50 dolarů za barel. Ropa WTI s dodáním v říjnu zlevnila o 2,5 % na 44,76 dolarů za barel. Ceny letos poklesy už o 15 %.

„Věříme, že trh si vyžádá, aby produkce zemí mimo OPEC namísto očekáváného pomalého růstu razantně během roku 2016 klesla,“ předpovídá Goldman Sachs. „Nejistota, kdy a jak se trh přizpůsobí, se výrazně zvýšila.“

IEA předpovídá, že denní těžba ropy v zemích mimo OPEC během příštího roku klesne o 500 tisíc barelů na 57,7 milionů. Denní těžba z amerických břidlic se sníží o 385 tisíc barelů, jakmile se cena bude držet pod 50 dolary.

Podle Goldman Sachs se bude muset denní těžba americké ropy v příštím roce snížit dokonce o 585 tisíc barelů, aby ke konci roku 2016 bylo dosaženo vyrovnání nabídky s poptávkou. A další země mimo OPEC budou muset denní těžbu snížit o dalších 220 tisíc barelů.

Začátkem září Spojené státy těžily 9,14 milionů barelů ropy denně, jak o tom informovala americká EIA (Energy Information Administration). Přitom EIA snížila výhled denní těžby ropy do konce tohoto roku o 1,5 % na 9,22 milionů barelů. Přičemž jde o nejvyšší denní objemy těžby od roku 1972. Zásoby ropyUSA zůstávají na 100 milionech barelů nad pětiletým průměrem.

Saudská Arábie, Irák a Írán budou podle Goldman Sachs tlačit na růst nabídky ropy ze strany OPEC. Ropný kartel, který dodává asi 40 % světové produkce ropy, vytěžil v posledních 15 měsících víc, než je jeho denní kvóta ve výši 30 milionů barelů.

Íránský ministr pro ropu Bijan Namdar Zanganeh slíbil, že Írán zvýší denní těžbu ropy o 1 milion barelů, poté, co bylo zrušeno ropné embargo. Írán to současně vidí jako šanci znovuobnovení svého podílu na trhu s ropou.

Cena na úrovni 20 dolarů připadá v úvahu při naplnění nejpesimističtějšího scénáře. A jak sám Goldman Sachs přiznává, může se v tomto odhadu splést podobně, jako když před několika lety předpovídal (opět v tom nejčernějším scénáři) cenu ropy na 200 dolarech za barel. Daleko pravděpodobnější tedy je, že ropa se bude v nejbližší budoucnosti obchodovat za ceny někde mezi 40 a 50 dolary.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:48  Trh práce v USA zůstává napjatý, ČNB opatrná (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688