Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.10.2015 15:29:01

Odchody investičních hvězd a pády titánů - ikona PIMCO na 1/3 atp.


Padl titán. Před několika dny se aktiva fondu Total Return Fund of Pacific Investment Management dostala pod 100 miliard dolarů, pod touto hranicí se přitom naposledy pohybovala před více než osmi lety. Ve srovnání s rokem 2013 se nyní jejich výše nalézá zhruba na třetině. Možná jde jen o náhodu, ale tento vývoj může mít spojitost i s tím, že před rokem ze společnosti Pimco odešel Bill Gross.

Pimco si po krizi vedlo dobře, pak ale začala dosahovaná návratnost upadat a nakonec Gross po „palácovém převratu“ z firmy odešel. Je jasné, že data týkající se výkonnosti fondů poté, co z nich odejdou investiční hvězdy, jsou vzácná. Ale přesto se zdá, že určité závislosti vysledovat můžeme a celkový obrázek pro takové fondy moc dobře nevyznívá. Je to z mé strany jen spekulace, ale zdá se mi, že poté, co odejde hlavní eso, po čase upadá reputace celé společnosti.

Příběh Billa Grosse můžeme porovnávat s Peterem Lynchem z Fidelity. Tam představoval jednu z hvězd a odešel na vrcholu své slávy. Na starost měl fond Magellan, spravoval ho 13 let a průměrná dosažená návratnost se dostala na 29,2 %. Fondem spravovaná aktiva se během jeho působení zvýšila z 18 milionů dolarů na 14 miliard dolarů. A to bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech, když miliarda dolarů ještě představovala obrovské peníze.

Po Lynchovi přišel do Fidelity Morris Smith, zůstal jen dva roky. Jeho výsledky ale byly dobré a aktiva fondu se zvýšila o dalších 50 %. Smithe vystřídal Jeffrey Vinik, jehož investiční výsledky už nebyly tak dobré, ale do fondu dál tekly obrovské objemy peněz, i když návratnost byla soustavně horší než návratnost indexu S&P 500. Vinik nakonec založil vlastní investiční fond a během posledních let technologické bubliny dosáhl výjimečných zisků.

Možná by ale bylo lepší porovnávat Grosse s Jeffem Gundlachem z TCW. Oba jsou dluhopisovými investory, oba se účastnili intenzivní debaty týkající se budoucí inflace a oba byli ze svých firem vyhozeni. TCW navíc Gundlacha obvinila z řady podivných věcí a následně vše skončilo u soudu. Nakonec mezi nimi došlo k dohodě, ale TCW po odchodu investora ztratila asi 30 miliard aktiv a přibližně 45 jejích zaměstnanců odešlo do firmy, kterou si Gundlach založil.

Podobné příklady určitě nemají statistickou hodnotu, ale zdá se, že odchod investiční hvězdy společnosti způsobuje vážné problémy. Fidelity to pravděpodobně zvládla lépe než Pimco a TCW. Fidelity s Lynchem stále udržovala pracovní vztahy, což pomohlo její značce. Bylo to možné díky tomu, že se rozešli v dobrém. Je také fér zmínit, že aktiva pod správou Pimca klesala už několik let předtím, než odešel Gross. Zdá se však, že jeho odchod tento trend ještě posílil. Poučení by tedy mělo být jasné: Ztráta investičních hvězd je ztrátou pro celou společnost. Jestliže vše proběhne inteligentně, škody lze minimalizovat. Pokud ale dojde k vyhazovu, po kterém následují spory, mohou vznikat velké dlouhodobé škody.

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

17.08.2019Bank of America zvyšují šanci na recesi na 1:3 z 1:5 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.07.2018Ranní komentář: Technologická hvězda v mírném pádu Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688