Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.10.2015 17:00:00

Němá oběť nervozity na trzích - trh IPO

V posledních týdnech jsme mohli pozorovat, že jednou z relativně neviditelných obětí nervozity, která byla vyvolaná čínskými panickými výprodeji během srpna a nervozitou s tím spojenou, která se projevila i během prvních týdnů v září, byl trh s IPO. Nestandardním měsícem bylo září, které proti roku 2014 mělo jen polovinu průměrného počtu IPO. Bylo jich jen 7 a přitom minulý rok 2014 jsme jich měli skoro třikrát tolik. 

ipostats

Obecně se jedná o jeden nejhorší výsledek co se týče jednotlivých měsíců když méně IPO proběhlo až v prosinci roku 2012. Pochopitelně například v říjnu 2008 nebylo v USA uvedeno ani jedno IPO, ale to byl zcela bezprecedentní rok po roztavení trhů. Tehdy se vzpamatoval trh s IPO až ve 3Q2009.

Všechno začalo tak nějak nevinně na čínských makrodatech, které začaly pozvolně indikovat zhoršování situace v průmyslu a v čínské ekonomice. Přicházela další neuspokojivá data na kterých jsme měly možnost sledovat jednak smazání zisků čínských akciových indexů, ale také nákazu negativním sentimentem, který se postupně přeléval i na další evropské a americké trhy, které jednu chvíli také kompletně vymazaly zisky za celý rok 2015. Zejména ty evropské jsou více exponované vůči čínskému nezdaru, když firmy v Evropě mají solidní podíl tržeb generovaných na jednom z největších trhů na světě. I takový Apple jsme mohli vidět na úrovních dlouho nevídaných kolem 103 USD za jednu akcii. GM si také došlo pro solidní políček

Na základě toho se rozhoupaly i ceny komodit. Čína na řadě průmyslových komodit patří mezi největší konzumenty a tak hlavně ceny základních materiálů trpěly propady z obavy z propadu čínské poptávky.

Asi největší zásekem byla diskuze na post-hike dobu v USA a vlastně ve světě. Amerika jež ovládá i rezervní měnu musí při svých úvahách brát v potaz i dopady na externí svět mimo USA. A na mysl investorů se samozřejmě dostala obava z oslabování měn emerging markets, poté co FED zvýší sazby a následného pohybu kapitálu do USA z ostatních více rizikových oblastí světa.

Prakticky neviditelnou nebo němou obětí toho byly investoři venture kapitálu nebo spekulanti na IPO. Společnosti, které měly zájem vstoupit na burzy za účelem využití získaného kapitálu samozřejmě raději vyčkají příhodnějšího okamžiku než je nejistota spojená se zpomalováním druhé největší ekonomiky světa nebo nervů z toho, kdy FED zvýší sazby.

Ideální podmínky pro IPO jsou samozřejmě ty růstové, kdy jsou investoři více ochotni riskovat a to v posledních týdnech srpna a prvních týdnech září byl jen málokdo.

Za normálních okolností by byla aktivita na trhu IPO také utlumena zejména v měsíci srpnu. Ale spíše z důvodu letních měsíců v USA a Evropě. Sestupný trend je v grafu jasně patrný.


Měsíc říjen by však tento negativní trend měl zlomit. V Severní Americe a Evropě se v říjnu očekává zatím 18 IPO v objemu skoro 10 mld. USD. Část se samozřejmě posune do dalšího měsíce ale i tak by měl být tento měsíc lepším než září.

ipostata

Zdroj: Renaissance Capital, Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688