TNBiz (TN.cz)
Práce  |  01.10.2015 21:17:07

POZOR! Úřad práce varuje: Na výměnu průkazů už jen 3 měsíce!

Nový průkaz OZP má podobu plastové kartičky obdobně jako občanský nebo řidičský průkaz. Je odolný proti poškození a chráněný vůči jeho padělání. Nahrazuje všechny dosavadní průkazy OZP. Všechny tyto doklady jsou platné už jen do 31. 12. 2015.

 

Úřad práce ČR začal vydávat nové průkazy OZP v dubnu letošního roku. Během uplynulých šesti měsíců zpracovali jeho zaměstnanci 173 189 žádostí. Celkem 152 797 průkazů OZP předali jejich držitelům.

 

"Vzhledem k tomu, že výměna se týká přibližně 300 tisíc klientů, je ještě stále řada lidí, kteří se nám s žádostí o výměnu dosud nepřihlásili. Upozorňujeme proto klienty, aby nenechávali vše na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému čekání ve frontách na konci roku,“ zdůrazňuje zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

 

 

Pro účely vydání nového průkazu OZP je třeba doložit aktuální fotografii (rozměr 35 mm x 45mm). Stejně jako při každých úředních jednáních, musí držitel průkazu také prokázat svou totožnost občanským průkazem.

 

Lidé, kterým ÚP ČR přiznal průkaz OZP po 1. 1. 2014, nemusí vyplňovat žádnou žádost. Stačí, aby pouze doložili úřadu fotografii a podepsali příslušný formulář, který dostanou na přepážce.

 

Držitelé průkazů mimořádných výhod (kartonové průkazy, které vydávaly obecní úřady do konce roku 2011) a dočasných průkazů OZP, které ÚP ČR vydával podle legislativy účinné do 31. 12. 2013, musí před samotnou výměnou podat „Žádost o přechod nároku na průkaz OZP“. Až poté jim může ÚP ČR průkaz v nové podobě vydat.

 

V souvislosti s vydáváním nových průkazů OZP se na Generální ředitelství ÚP ČR obrátilo už několik klientů s tím, že dostali v městské hromadné dopravě či ve vlaku pokutu, protože jim revizoři příslušných dopravních společností neuznali nový průkaz OZP za platný. A to i přesto, že ÚP ČR věnoval před začátkem výroby nových průkazů OZP velkou pozornost informování veřejnosti i dotčených institucí o nové podobě tohoto dokladu.

 

"Pokud se držitelé průkazů OZP dostanou do obdobné situace, je třeba, aby se obrátili na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR nebo přímo na Generální ředitelství Úřadu práce ČR. Naši lidé se budou snažit co nejrychleji sjednat nápravu,“ upozorňuje ředitelka Odboru pro sociální věci Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688