Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální ekonomika zpomaluje, na vině není Čína, ale USA

Globální ekonomika zpomaluje, na vině není Čína, ale USA

13.10.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Turbulence, které byly v posledních týdnech patrné na globálních finančních trzích, jsou připisovány zejména vývoji v Číně. Minulý měsíc se ještě zdálo, že tento čínský šok nemá na globální ekonomiku vážnější dopad. Tento měsíc jsou už ale patrné první jasné známky toho, že růst globální ekonomiky zpomaluje, a platí to jak o rozvíjejících se trzích, tak o ekonomikách vyspělých. Novým faktorem je zpomalování americké ekonomiky, i když se zdá, že odráží zejména přechodný efekt zásob.

V září čínská ekonomika hlubší známky zpomalení nevykazovala. Dominantní kontrakční silou v globální ekonomice je nyní komoditní šok, který samozřejmě s vývojem v Číně do určité míry souvisí. Nejde ale o tu samou věc. Komoditní šok totiž vede k redistribuci ekonomické aktivity směrem od zemí, které se specializují na výrobu komodit, k zemím, které je spíše spotřebovávají. Komoditní šok by měl na globální ekonomiku nakonec působit pozitivně. Nyní ale její růst klesl na 2,6 %, což je 0,4 procentního bodu pod tempem růstu z poloviny letošního roku.

Na komoditní produkci závisejí mnohem více rozvíjející se trhy, které tudíž současným komoditním šokem trpí zdaleka nejvíce. Jejich růst se nyní pohybuje na 3,5 %, což je 1,5 procentního bodu pod trendem. Není přitom jasné, zda tempo růstu těchto zemí dále neklesá. Ekonomická aktivita vyspělých ekonomik roste asi 1,7% tempem, což zhruba odpovídá trendu. Zmíněné zpomalení americké ekonomiky je přitom do určité míry vyvažováno silnější aktivitou v eurozóně. Obavy vzbuzuje zejména útlum průmyslové aktivity, ke kterému dochází na globální úrovni. Jde hlavně o odraz vývoje v americkém energetickém sektoru, Čína zde hraje podružnou roli.

Čína nyní podle našeho odhadu roste asi 6,2% tempem, což zhruba odpovídá vývoji v předchozím měsíci a zároveň o něco málo převyšuje 5 – 6% růst z poloviny roku. Pokles čínské poptávky po komoditách je ale mnohem prudší než postupný pokles tempa růstu její ekonomické aktivity. To vysvětluje poptávkový šok na globálním komoditním trhu. Zároveň je možné, že oficiální čísla týkající se vývoje v čínské ekonomice jsou nadhodnocená, ale my se domníváme, že naše metodologie by větší rozdíly mezi těmito čísly a skutečným vývojem odhalila.

Jak bylo uvedeno, růstové momentum v USA a v Evropě se začíná pohybovat opačným směrem – poslední data naznačují, že v USA probíhá mírné ochlazení, zatímco v eurozóně ekonomická aktivita sílí. Konkrétní odhady, včetně vývoje tempa růstu v Japonsku a Velké Británii, shrnují následující grafy (přerušovaně je vyznačena výše trendového růstu):

grafak

Zatímco se pozornost upírá zejména na Čínu, vývoj v globální průmyslové výrobě je nyní ovlivňován zejména situací v americké ekonomice, kolapsem jejího energetického sektoru a poklesem zásob ve výrobním sektoru. Tyto faktory ale postupně ztrácejí na síle, a to by se mělo projevit i na globální aktivitě v průmyslu.

Autorem je Gavyn Davies.

Zdroj: Fulcrum AM, FT

 


Čtěte více:

ZEW: Německé vyhlídky klesají k bodu mrazu
13.10.2015 11:12
Index německého institutu ZEW znovu klesl a to překvapivě hluboko. Ind...
EPH a PPF budou společně usilovat o německé doly firmy Vattenfall
13.10.2015 12:01
Energetický a průmyslový holding (EPH) a investiční skupina PPF se doh...

Váš názor
  • Rusko, nebo Cinu potrebuje svet pro vytvoreni rovnovahy proti Americe
    14.10.2015 8:28

    Americani jsou imperialisti, snazi se dobyt cely svet, jejich demagogicka informacni lziva kampan zamerena na vymyvani mozku bohužel funguje pomalu ale jiste a každý ovcan, který se dostane pod jejich medialni vliv je brzy totalne vymyty. Vase názory a zastavani jejich uspechu ci spis neuspechu pod vojenskou silou je toho důkazem. Zprávy v mediich jsou natolik vymyvajici, ze se u nas na zprávy neda pomalu koukat nebo poslouchat. Mají to vrozene uz z doby osidlovani nove země a likvidace nepoddajných indianu, toto chovani je u nich geneticky zakodovano dodnes. Přes nulové vojenské uspechy od druhé svetove války jsou nepoucitelni a přes veskere neúspěšné vyboje zkousi valecne stesti porad dokola - namátkou Korea, Vietnam, Angola, Somalsko, Srbsko, Irak, Libye, Syrie...Mne se ten americky svet nelibi, same vrazdeni, honeni za penezi od rana do vecera, typicky american je neskutecne hloupy, neuvazujici polorobot, ketry se necha ovládat 1% bohatych a ma naprosto zkresleny pohled na ostatní narody a jejich obyvatele. Když se americana zeptate na cokoli, tak nic nevi a mysli si ze všichni ostatní jsou opice. Amerika je zvracena emancipaci, puritany, zzenstelymi rádoby muzi.....
    K
    • Re: Rusko, nebo Cinu potrebuje svet pro vytvoreni rovnovahy proti Americe
      14.10.2015 9:18

      Američani jsou imperialisti, ale proti rusákům jsou to zlatý hoši a na rozdíl o číňanů nemají problém s tím, že jsem běloch. Za mě je svět pod jejich vlivem OK. Ostatně kolik lidí chce odejít a odchází do Ruska a kolik do USA? Lidi nejsou blbí jsou za lepším.
      ..
    • Re: Rusko, nebo Cinu potrebuje svet pro vytvoreni rovnovahy proti Americe
      14.10.2015 8:39

      Tak já vidím, že se neumíš ani odepsat zamčeným nickem anonyme.
      Velkamedvědice
  • Světový vyvrhel miláčkem české páté kolony
    14.10.2015 0:38

    13.10.2015 20:58"....Propaganda ruského prezidenta, jejímž cílem jsou lidé žijící za hranicemi Ruska, nefunguje. To samé ale platí o snahách Západu zaměřených na občany Ruska. Nová analýza od Pew Research Center ukazuje proč. V jejím rámci došlo k průzkumu názorů 45 435 respondentů ve 40 zemích, který probíhal mezi březnem a květnem tohoto roku. Podle tohoto průzkumu nemá pozitivní názory na Rusko vůbec nikdo..." .....Můžeme se tedy divit, že si Češi voly takové prezidenty. Proč jsme tak jiný a proč se nám ve světě ted' smějou, když jsme ještě před válkou byli respektování a počítalo se s námi jako kulturním národem. Ted' jsme jen národ Pussis.
    ..
  •  
    13.10.2015 15:28

    Každž kdo není ideologicky zatížen musí již dlouho vidět, že hlavní hrozbou světové ekonomiky je USA.
    juniper
    • A já si zase myslím že za to můžou mužíci
      14.10.2015 0:45

      Stejně jako ty to dokázat nemohu ale jsem blíž pravdě než ty. Nemá cenu s tebou diskutovat o inteligenci nebo životní úrovni Rusáků. Jako se Hitlera ptát proč za všechno mohli židi. Obojí si může každý vyhledat na goůglu sám.
      Hele jůů
    •  
      13.10.2015 15:43

      S tebou moc práce neměli, že?:-)
      Jesse
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data