Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elvira Nabiullina: Pro Rusko není cena ropy na padesáti dolarech noční můrou

Elvira Nabiullina: Pro Rusko není cena ropy na padesáti dolarech noční můrou

14.10.2015 16:06
Autor: Pavel Daniel

Ani patnáct let, ve kterých bude stát barel ropy 50 amerických dolarů, není pro Rusko tou nejhorší noční můrou. Sebevědomé prohlášení trhům poslala Elvira Nabiullina, guvernérka ruské centrální banky. Podle ní bude i při ceně 50 USD za barel ruská vláda, která se ve státních příjmech z poloviny spoléhá na výnosy z prodeje ropy a plynu, schopná sestavit rozpočet. „To, co mi dělá opravdu starosti, je tempo reforem v ekonomice, které by mohly stimulovat soukromé investice," citovala agentura Bloomberg vyjádření Nabiulliny, která se snaží o to, aby Rusko bylo znovu atraktivní destinací pro investice. Guvernérka řekla, že její země musí udělat vše proto, aby se stala více atraktivní pro soukromé investice. Mnohem víc jí tak trápí tempo zavádění reforem.

A není divu. Rusko patří spolu s Nigérií a Kyrgyzstánem na 136. místo ze 174 zemí světa, které v žebříčku Transparency International patřily v roce 2014 k těm, u kterých veřejnost vnímala nejvyšší úroveň korupce. Ještě v roce 2000 patřilo Rusku 82. místo. Od roku 2001 se k moci v Rusku dostal Vladimir Putin, dodává agentura Bloomberg. Atraktivitu země v očích privátních investorů nezvyšuje ani další žebříček – kvalita právního zajištění vlastnických práv. V tomto pořadí je Rusko dle zjištění agentury Bloomberg 120., úrovní soudní nezávislosti 109. ze 144 zemí světa. Slova guvernérky ruské centrální banky se tak podle komentátora agentury Bloomberg dají považovat za výstřel na Vladimira Putina, byť je krytý ropou. Putin čelí rostoucímu tlaku zevnitř i vně vlády na nová opatření, která by pomohla vytáhnout největšího světového vývozce energie z recese. Ta už trvá šest let.

Jenže Rusko zatím čelí propadům ceny ropy na světových trzích spotřebitelskou poptávkou a oslabováním vlastní měny. Ruský rubl tak ztratil už téměř polovinu své hodnoty od ledna 2014. Ke všemu se navíc přidaly západní sankce, které způsobily otřesy na komoditních trzích. Agentura Bloomberg dodala, že kapitálové výdaje Ruska za září 2015 meziročně poklesly o 7,3 procenta. Prognóza ruské centrální banka navíc říká, že tamní ekonomika se nevrátí k růstu do roku 2017. To znamená, že Rusko je na cestě k nejdelší recesi za dvacet let. Hrubý domácí produkt se statisticky doslova smrští o 3,9 procenta na 4,4 procenta v letošním roce a může vykázat ještě další propad, až o 1 procento v příštím roce.

"Rusko se musí naučit žít v podmínkách relativně nízkých cen ropy," prohlásila Nabiullina. "To je realita, na kterou musíme být psychicky připraveni,“ dodala guvernérka ruské centrální banky. Podle ní je finanční sektor na takovou realitu připraven. Nutné budou podle Nabiulliny ale úpravy v platební bilanci. K dalším opatřením, která by měly pomoci Rusku zvládnout případný scénář ceny ropy na hodnotě 50 dolarů za barel, patří i kroky v měnové oblasti. Ruská centrální banka uvedla, že nebude "uměle omezovat kurz rublu," když zprávou reagovala na zprávu deníku Financial Times, že ruská vláda projednává to, o kolik může ruská měna posílit vůči dolaru. „Rusko potřebuje růstový model, založený na hrubých cenách, které "nejsou příliš vysoké," vzkázala investorům Nabiullina

Zdroj: Bloomberg



Čtěte více:

Americký maloobchod varuje - spotřeba ve 3Q tak silná nebyla
14.10.2015 14:42
Data z amerického maloobchodního sektoru za září nepotěšila, neboť uká...
Výrobní ceny v USA překvapivě prudce padají
14.10.2015 14:48
Index cen výrobců v USA se za září snížil o 0,5 procenta oproti konsen...
J. Korb - Americké banky odstartovaly výsledkovou sezónu (video)
14.10.2015 15:18
Makléř Patria Finance Jan Korb hovoří o zahájení výsledkové sezóny za ...

Váš názor
  • soudružka Elvíra zase mlží protože musí
    19.10.2015 21:23

    ví jak by dopadla kdyby řekla pravdu. A tohle zase obdivuje náš pan president. Doufejme, že na ně nebudeme muset sbírat víčka od pet lahví. Kdysi náš vzor. Toho Putina brzy odstaví jeho vlastní oligarchové. Začíná jim lézt do peněz.
    Koleník
  • tak jak je to ? Jen další kecy jako vždycky
    19.10.2015 21:18

    "...Ruská ekonomika je ve velké recesi. Ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 4,3 procenta, o čtvrtletí dříve to bylo o 4,6 procenta. ”Nemohou si vůbec dovolit deficity rozpočtů. Na konci příštího roku nebudou mít v ropném rezervním fondu už vůbec žádné peníze,“ potvrdil listu The Daily Telegraph Lubomir Mitov z Unicredit Bank. To, že budou prostředky ze zmíněného fondu během šestnácti měsíců zcela vyčerpány, ostatně připustilo i ruské ministerstvo financí.......
    ..
  • Cena ropy už není největší noční můrou
    19.10.2015 10:21

    spousta jiných je daleko větší. Další dobrovolníci v Syrii a její vylidn'ování, ničení potravin kterých se jim nedostává, padající hodnoty rublu, snížování životní úrovně a reputace ve světě. A především odcházení občanů a odlivu kapitálu do zahraničí. Kdo může a má na to tak utíká. Popularita Putina padá pod 50%. A jejich volby ? Jen si prohazují funkce prezidenta a premiera. Šaškárna pro mužíky.
    Válek
  • Hmm....
    19.10.2015 2:21

    a co pod těch 50 kam to už zase klesá......nebo na těch předpokládaných a odborníky předpovídaných 25-30. Co pak ? Další anekce - sestřel letadla - bombardování - volby na Donbasku - boj proti IS ?
    .
  • Tak jak to vlastně je když součastně přiznává
    14.10.2015 18:12

    že ...." Rusko patří spolu s Nigérií a Kyrgyzstánem na 136. místo ze 174 zemí světa, které v žebříčku Transparency International patřily v roce 2014 k těm, u kterých veřejnost vnímala nejvyšší úroveň korupce. Ještě v roce 2000 patřilo Rusku 82. místo. Od roku 2001 se k moci v Rusku dostal Vladimir Putin, dodává agentura Bloomberg. Atraktivitu země v očích privátních investorů nezvyšuje ani další žebříček – kvalita právního zajištění vlastnických práv. V tomto pořadí je Rusko dle zjištění agentury Bloomberg 120., úrovní soudní nezávislosti 109. ze 144 zemí světa. Slova guvernérky ruské centrální banky se tak podle komentátora agentury Bloomberg dají považovat za výstřel na Vladimira Putina, byť je krytý ropou. Putin čelí rostoucímu tlaku zevnitř i vně vlády na nová opatření, která by pomohla vytáhnout největšího světového vývozce energie z recese. Ta už trvá šest let...." - jako všechno ostatní. Bla bla bla....
    Sekyra
  • Prohlášení ruských oficelních míst..
    14.10.2015 18:01

    můžou být pravdivá, ale už je po všech těch lžích nebere nikdo moc vážně. Černobyl, Kursk, ruský vojáci na dovolené Ukrajině, sankce neovlivní úroven občanů a v neposlední řadě sestřelení civilního letadla a útoky ruských letadel na IS základny, kdy i sám Putin přiznal že hlavním důvodem je podpoření Asada. Ta musí řikat co má nařízeno i kdyby to měla být cena ropy za 10 USD. Dvojí metr - proč se Putin nezbaví svého Harleje když ničí a šrotuje všechno ze západu Eh ?
    ...
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.