Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Spadne čínské HDP pod sedmiprocentní cíl strany?

Rozbřesk - Spadne čínské HDP pod sedmiprocentní cíl strany?

16.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čína hýbe dnešním světem. Ochlazení v druhé největší ekonomice je tématem číslo jedna nejen pro sousední asijské trhy, ale i pro americký Fed nebo evropskou ECB. A nepřímý dopad může mít i v Česku - přímá expozice sice není vysoká, silně obchodně a investičně provázáno s Čínou je ale sousední Německo.

Trhy od New Yorku po Prahu proto s napětím vyhlížejí čínské HDP za třetí kvartál. Investoři nevěří, že strana zvládne splnit svůj sedmiprocentní cíl a očekávají zpomalení na 6,7 %. Řada tržních hráčů je ještě skeptičtější a obává se, že čínský růst je ve skutečnosti daleko slabší - jen se o tom z oficiálních statistik nikdy nedozvíme. Vychází zpravidla z toho, že řada méně ostře sledovaných statistik jako spotřeba elektrické energie nebo objem nákladní dopravy meziročně poměrně výrazně klesají. Nevěří také “kouzlům” s deflátorem HDP - analytici se obávají, že Čína podhodnocuje růst cen, aby nadhodnocovala růst HDP (deflátor byl v minulém kvartále záporný). Pokud zahlásí Číňané slabší růst (6,5-6,7 %) znamená to pravděpodobně, že Čínu čeká další měnový i rozpočtový stimul. Současně bude zajímavé sledovat, jak s číslem naloží další sjezd čínských komunistů. Ten bude schvalovat novou hospodářskou pětiletku (2016-2020) - snížení cíle pro růst na 6,5 % by znamenalo, že jsou Číňané ochotni tolerovat další zpomalování ekonomiky.

I kdyby ale nebyli, bude tomu pravděpodobně velice složité zabránit. Čínská ekonomika jela v uplynulých letech na rychlém růstu investic, které vedly k prudkému nárůstu vnitřního zadlužení - dluh nefinančních podniků a domácností již dosahuje přibližně 200 % HDP. Záměr, aby investice nahradila spotřeba domácností orientovaná na služby je sice bohulibý, ale zatímco investice mohou začít padat okamžitě a rychle, tak spotřeba domácností orientovaná na služby je spíše hudbou vzdálenější budoucnosti. Služby v uplynulém kvartále v Číně sice rostly slušným tempem (přes 10 %), ale z nízkých základů a především díky rozvoji obchodování na akciovém trhu. S tím je teď asi na nějakou dobu konec…

Region - forex
Středoevropské měny zůstaly včera navzdory poměrně výrazným výkyvům eurodolaru vcelku v klidu. Finální číslo o polské inflaci za září se obešlo takřka bez překvapení a meziročně zůstalo na -0,8 %. Ačkoliv sázky na pokles sazeb v Polsku v půlročním až ročním horizontu včera mírně zesílily, tak na zlotý čísla neměla prakticky dopad.

Dnes sice není regionální kalendář bez událostí, ale zajímavější věci se budou dít pravděpodobně až v dalším týdnu. Více pozornosti dnes přitáhnou patrně čísla z polského trhu práce, která mohou zamíchat sázkami na další kroky NBP v následujících měsících. Zásadnější však z tohoto pohledu asi budou čísla z průmyslu zveřejněná až v pondělí

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů šly lehce vzhůru. Šlo primárně o reakci na určitou úlevu na akciových trzích, které těží z poklesu sázek na růst sazeb v USA. Holubičí komentáře evropských centrálních bankéřů Constancia a Nowotnyho na trhu znát příliš nebyly. Nowotny mluvil otevřeně o tom, že eurozóna podporuje nové stimuly na podporu ekonomiky. Věříme, že pokud bude Fed s růstem sazeb otálet (a odsune ho až do příštího roku), silnější euro může dotlačit ECB k navýšení nebo natažení měnové expanze.

Komodity
Cena ropy Brent včera poklesla asi o procento. Data o amerických zásobách ropy sice poukázala na výrazně větší růst, než se čekalo, nicméně oproti číslům API byla nižší. Růst zásob surové ropy byl navíc doprovázen poklesem zásob produktů a poklesem využití kapacity rafinerií, což jinak negativní vyznění reportu snížilo. Stále však platí, že zásob ropy je letos díky jejich prudkému zvýšení v prvním čtvrtletí (a menšímu poklesu během léta) oproti předchozím rokům výrazně více.

Z událostí v následujících dnech trhy sledují zejména data z Číny (HDP za 3. čtvrtletí a průmysl za září), která budou zveřejněna v pondělí. Rizika jsou podle nás pro ceny komodit spíše negativní.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data