Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uprchlická krize eskaluje, Německo se začíná štěpit

Uprchlická krize eskaluje, Německo se začíná štěpit

19.10.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová vystoupila před několika dny v televizi a ve svém poměrně narychlo naplánovaném projevu apelovala na veřejnost, aby byla tolerantní vůči uprchlíkům. Merkelová tvrdě odmítla rostoucí kritiku ze strany konzervativních politiků a jejich požadavky na změnu politiky a uzavření německých hranic. „Jsem hrdá na to, že jsme uprchlíky přijali přátelsky. Nechci být součástí závodů o to, kdo k nim bude více nepřátelský, aby se jich v jeho zemi usadilo co nejméně,“ řekla mimo jiné kancléřka.

Merkelová se obvykle těší vysoké popularitě, její oblíbenost ale v důsledku uprchlické krize klesá. Podle průzkumu veřejného mínění se postoj Němců směrem k uprchlíkům otáčí a například podle průzkumu od Deutschlandtrend je nyní 51 % z nich znepokojeno počtem lidí, který do země přichází. Minulý měsíc cítilo toto znepokojení pouze 38 % Němců. Popularita Merkelové se tak propadá na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky.

Kancléřka je tak nyní nucena rozjet informační ofenzívu, ale zároveň si musí přiznat, že část její vlastní strany ji nepodporuje a v celé populaci roste skepse. Profesor politických věd Kai Arzheimer k tomu říká: „Má rozsáhlý plán na vysvětlení toho, co se děje a jakou má motivaci ke své politice. Podobné kroky, jako bylo vystoupení v televizi, budou přicházet i nadále.“ Řada lidí je ale skeptická a podle nich nemohou podobné kroky postoj veřejnosti změnit. Gero Neugebauer z Freie Universität Berlin tvrdí, že „na rozdíl od řecké krize či krize na Ukrajině nebude lidem v tomto případě stačit, když uslyší, že Merkelová vše dobře naplánovala“.

Merkelová bojuje s rostoucím nepřátelstvím vůči uprchlíkům doma v Německu i v celé Evropě. Většinu uprchlíků tvoří mladí muslimští muži ze Sýrie a Iráku a ti míří hlavně do Německa. Tamní vláda odhaduje, že letos tato země přijme asi 800 000 uprchlíků, některé odhady ale hovoří až o dvojnásobku. Německá kancléřka hovoří o tom, že Evropa čelí „testu historického rozsahu“.

Tento „test“ budí rozkol v celé Evropě, což bylo patrné například na nedávné výměně názorů mezi francouzským prezidentem François Hollandem a opoziční Marine Le Pen. Tato krajně pravicová politička hovoří o prezidentovi jako o „německém vícekancléři, který byl pověřen správou provincie jménem Francie“. Podle ní byla Francie prodána a nyní tvoří součást Evropy, kterou řídí Brusel a Berlín. Německá kancléřka je pak podle jejího názoru „naprosto nezodpovědná“, když nabízí pomoc dalším uprchlíkům ze Sýrie. Hollanda podobné komentáře pobuřují a své politické protivnici sdělil, že její politika by v praxi znamenala „odtržení od demokratických principů a návrat k temným konfliktům minulosti“.

Na Merkelovou stále více tlačí i členové její vlastní strany a členové vládní koalice. Premiér Bavorska Horst Seehofer dokonce hovoří o tom, že bude muset „jednat v sebeobraně a odmítnout další uprchlíky“. Následující tabulka ukazuje, kolik uprchlíků dorazilo mezi lednem a srpnem letošního roku do jednotlivých spolkových zemí a tento počet je také vyjádřen relativně k celkové populaci dané spolkové země:


Uprchlici.png

Zdroj: Handelsblatt


Čtěte více:

Makrodata přehledně aneb co číhá v kalendáři? 3. díl
17.10.2015 13:00
V miniseriálu o makrodatech, který zpracovává oddělení Patria Forex, j...

Váš názor
  • ... koupil jsem u stojanu 6 komoditu
    19.10.2015 15:26

    ... společnost Shell mě informovala, že jsem zaplatil 1.462,81 Kč, dále 307,19 Kč DPH, tedy celkem 1.770 Kč. Dále mě informovala, že v ceně paliv (jakož i alkoholických nápojů a tabákových výrobků) je zahrnuta spotřební daň. Vše se událo 15.10.2015 ve 12:57:31 hodin.
    ☺lolek☺
    • Re: ... koupil jsem u stojanu 6 komoditu
      20.10.2015 3:39

      Čechoun nevychází z údivu, protože není na to zvyklý. V USA je běžné že i na tom stojanu je uvedeno kolik z celkové ceny činí cena benzinu, kolik dělá dan' a kolik dostává prodejce pumpař. To že u nás se to nedovíš je spíše smutné ale naše české. Tak se tady nechlub co jsi za dacana a že se necháš tak brat na hůl ty světáku. Ty asi nevycházíš z údivu celý den. Vydej se ven, dál než za humna, do světa a vzdělávej se. Pak tu nebudeš za takového burana. Podívej se na svého pana prezidenta a snaž se být lepší.
      Sekyra
      •  
        20.10.2015 3:46

        ... proč mi nadáváš? Nenapsal jsem snad pravdu? Podle mě je moje chladná sumarizace zcela v pořádku.
        ☺lolek☺
  • Mapa
    19.10.2015 9:48

    Připomíná mi to předválečné Sudety, a to v souvislosti s nucenými kvótami. Teď tady máme i mapku a regiony přiléhající k ČR jsou opravdu notně vytíženy i po interním "přerozdělení". Náhoda? Podle mého ta ženská žene Evropu do občanské/náboženské války. Je mi smutno z takových článků tady, rád bych je tu četl jen v souvislosti s ekonomikou. I když... Možná je to podprahový signál redakce, že euro vůči dolaru půjde v dlouhodobém výhledu do ****** a já jsem jej nepochopil. :)
    Berounskej
  • VÁLKY
    19.10.2015 9:33

    V Evropě nebyly díky temné minulosti,ale proto,že velký utiskoval malé.Tedy velký poněmčoval malé národy.Jakmile se malá národy a jejich jazyk emancipoval,žádné války a terorismus nebyl.Nejsme USA a ten černý v USA by si měl uvědomit,že my nemluvíme jedním jazykem,ale máme každý svůj jazyk a svou kulturu.Pokud se to začne potlačovat do jednoho hrnce,zase se do Evropy vrátí války a boj o přežití.Národ nikdy nezhyne,ale bude jako F.L.Věka potají ukryt.
    m
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y