Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výzva nejen pro tech-firmy: Chytrá města

Výzva nejen pro tech-firmy: Chytrá města

21.10.2015 11:46
Autor: Pavel Daniel

Chytrá města. To je výzva pro velké globální technologické společnosti, jako IBM, Verizon, AT & T či Siemens. Firmy totiž investují miliardy dolarů do rozvoje tohoto projektu, který byl spuštěn neustálým stěhováním obyvatel z venkova do měst, rostoucí potřebou inteligentního a úsporného způsobu využití energie, potravin a vody, veřejnou bezpečností a požadavky na účinnou dopravu. Technologické firmy jsou podle komentáře online deníku Market Watch v přední linii tažení kvůli tomu, že dokáží nabídnout technologie, které by mohly pomoci při vytváření „chytrých“ měst.

Bezpečnější a efektivnější města

Kvůli tomu, že se stále více lidí stěhují z venkovských oblastí do měst, vlády v zemích se kvůli konfrontaci otázek na využívání energií, dostupnosti vody, produkci potravin, veřejné bezpečnosti a dopravy stále více obracejí k technologiím. Hledají nástroje, které shromažďují data o tom, jak obyvatelé žijí a jak jejich města fungují. Vize a propočty počítají s tím, že do roku 2050 dosáhne číslo populace na Zemi na 10 miliard. Ve městech by přitom podle odhadů OSN mělo žít až 7 miliard lidí. A těm je třeba nabídnout potřebný komfort.

S poslední aktivitou v tomto segmentu přišel Bílý dům, když oznámil iniciativu investic ve výši přes 170 milionů dolarů na financování chytrých technologií v 60 městech USA. Plány zahrnují investice ve výši 115 milionů dolarů na smart řešení veřejné bezpečnosti, dopravy a wellness aplikací, investici ve výši 50 milionů dolarů pro technologie na řešení mimořádných událostí a investice ve výši 10 milionů dolarů na podporu výzkumu technologií pro inteligentní budovy a automaticky řízená vozidla. Iniciativou srší i samotné firmy. Například technologická společnost IBM Corp. otevřela novou divizi, zaměřenou na využívání dat pro veřejnost. Podobnou cestou začala fungovat i AT & T či Siemens, který spustil softwarovou platformu, která pomáhá obyvatelům měst zjistit si ekologické a ekonomické dopady zátěže obyvatel budov na dopravní systémy. Zlí jazykové se sice posměšně šklebí a odkazují na klišé o nekončícím sledování lidí, ale faktem je, že investičním instrumentem 21. Století se stávají data. „Data se stávají měnou 21. století," řekl Market Watch Michael Dixon, generální ředitel divize IBM pro inteligentní města.

Technologie pro chytrá města mohou být lákadlem pro firmy

Sběr dat o životě lidí může přinést instalaci milionů senzorů a kamer v příštích několika desetiletích. Zařízení budou generovat konstantní tok informací o lidech a věcech, které pak budou moci využít technologické firmy pro své aplikace, zařízení a řešení problémů ve městech. Podle odhadů společnosti Cisco a Jupiter Research má být do roku 2020 připojeno online mezi 40 a 50 miliardami zařízení po celém světě. Sedmdesát procent z nich bude na sledování pouličního osvětlení, vodovodních potrubí, fasád budov a jiných veřejných míst.

Analytici říkají, že to bude znamenat nové obchody a příjmy pro technologické společnosti a firmy, které investují do městských smart technologií. Americké odhady počítají s tím, že do roku 2023 by mohly příjmy z takovýchto řešení přinést firmám až 27,5 mld. USD. V roce 2014 to bylo 8,8 mld. USD. Trendem mají být aplikace, které dokáží zlepšit a efektivněji využívat stávající městské infrastruktury.

Využito zdrojů: Market Watch, Jupiter Research, Cisco.

 


Čtěte více:

Ferrari zaparkovalo na burzách s luxusním oceněním
21.10.2015 9:10
Tak Ferrari nám úspěšně zaparkovalo na burze. V době, kdy si VW stále ...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Ekonomika
21.10.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování třetího kvartálu zaměřili na úspešno...
Putin s Asadem kuli pikle
21.10.2015 10:48
Syrský prezident Bašár Asad jednal v Moskvě s ruským prezidentem Vladi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y