Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víc se toho naučíte od Warrena Buffetta než na těch nejlepších programech MBA...

Víc se toho naučíte od Warrena Buffetta než na těch nejlepších programech MBA...

21.10.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nedávno jsem vedl přednášku pro studenty portfolio managementu. Téma nebylo předem jasně definováno a tak jsem se rozhodl podělit se o můj názor na to, co se ve školách neučí, ale učit by se určitě mělo. První takovou věcí je umění jednat s lidmi. Jsem často překvapen tím, kolik důrazu se ve školách a na univerzitách klade na znalosti, teorie a modely a jak málo pozornosti se věnuje tomu, co si musíme osvojit my všichni – jednání s ostatními lidmi. V devadesáti devíti případech ze sta budu radši pracovat s průměrným studentem, který má sociální dovednosti, než s premiantem, který ale neumí komunikovat a pracovat s ostatními.

Neučíme se ani to, že teorie zapadají pouze do určitého kontextu. Jeden ze studentů se mě například zeptal, co si myslím o modelech optimalizace rizika a návratnosti. Odpověděl jsem, že obecné principy, na kterých stojí, nám v praxi hodně pomáhají. Příkladem je diverzifikace. Na druhou stranu ale nelze podobné modely brát doslova. Korelace mezi aktivy se neustále mění, nic není stabilní a minulost nemusí být tím nejlepším vodítkem pro další vývoj. Jinak řečeno, minulost nám nemůže říct, jaká je nejlepší alokace aktiv pro budoucnost.

Ve školách se také klade příliš velký důraz na akademickou literaturu. Za knihy jsem během svých studií dal snad tisíce dolarů a netvrdím, že to byly vyhozené peníze. Většina mých zkušeností ale přišla z knih, které jsem četl po studiích. Kdybych to věděl, začal jsem je číst už dříve. Nechápu, proč univerzity neomezí počet akademických knih a místo toho nenechají studenty číst něco od významných osobností, investorů, podnikatelů, a podobně. Více se toho naučíte od Warrena Buffetta a z jeho každoročního dopisu akcionářům než na těch nejlepších programech MBA.

Studenti by si měli být vědomi i toho, že neexistuje žádný dokonalý podnikatelský model. Studie z Harvardu mohou zkoumat úspěšné firmy a jejich strategie, jaksi se ale nezmiňují o tom, že podobné strategie jinde nefungovaly. Úspěšné podniky mají určitě dobrou strategii, produkt a management, ale také jim obvykle hodně přeje štěstí. O něm ale nikdo nehovoří, protože nejde kvantifikovat.

Problematické jsou kurzy makroekonomie. Většina toho, co jsem se v nich naučil, byla vyvrácena v posledních letech. Týká se to monetární politiky, sazeb či inflace. Výuka na školách také zapomíná na oblast motivace. Je to právě motivace, co určuje naše kroky a touto motivací bývá obvykle naše peněžní odměna. Pokud se podíváte na strukturu a výši odměn, budete schopni vysvětlit většinu kroků, které podnikatelé, investoři a manažeři dělají. Včetně toho, zda jednají racionálně, nebo ne.

Důležitá je i oblast prodeje. Většina lidí má vůči prodeji negativní postoj, protože se jim pokaždé vybaví nějaký otrava, který jim chce prodat nějaký brak. Ve světě podnikání se ale prodeji vyhnout nelze, každá firma prodává nějaký výrobek či službu. Umění přesvědčit se značně podceňuje, přitom je velmi důležité.

Nedávno jsem v jednom rozhovoru řekl, že pokud bych se měl vrátit zpět, studoval bych psychologii. Její studium po mě nikdo nikdy nechtěl ani na univerzitě a možná je to proto, že v psychologii nenalezneme žádné vzorce a modely. Podle mého mínění je to ale hrubá chyba. A k psychologii bych na univerzitě přidal ještě předmět s názvem: „Investování je těžké.“ Na škole se nikdy nedozvíte, jak těžké je vydělat víc, než vydělal celý trh. Studenti se namísto toho starají o přesnost jejich excelovských modelů. Prvním krokem k úspěšnému investování je ale možná právě pochopení toho, o jak těžkou disciplínu jde.

Autorem je investor Ben Carlson, CFA.

Zdroj: Wealth of Common Sense


Čtěte více:

Yahoo - Čtvrtletní tržby i zisk klesly
21.10.2015 8:19
Tržby a zisk americké internetové společnosti Yahoo ve třetím čtvrtlet...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Ekonomika
21.10.2015 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování třetího kvartálu zaměřili na úspešno...
Jen se přenesl přes horší data, euro vyhlíží jednání ECB
21.10.2015 10:19
Ve včerejším vystoupení Janet Yellenové se nakonec neobjevily podstatn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:50Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y