Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
McKesson Corporation a hedging proti stárnutí populace

McKesson Corporation a hedging proti stárnutí populace

29.10.2015 17:45

McKesson je zdravotnická firma o dvou divizích, první z nich se orientuje na distribuci léků, druhá na zdravotnické technologie. Podobně jako v předchozím příspěvku se i na tuto společnost zaměřují poté, co se její akcie dostala na seznam nejatraktivnějších titulů pro následující rok od Morgan Stanley. Předchozí firma - Ingersoll-Rand, mě trochu zklamala v tom smyslu, že její síla se podle mého hrubého odhadu pojí s dost vysokou valuací. Jak dopadneme při našem hledání potenciálně atraktivních titulů dnes?

Akcie MK dokázala v letech 2011 – 2014 generovat mimořádně vysokou návratnost, která s přehledem pokořila celý trh. Patří ale mezi tituly, na které v roce letošním dolehla silná korekce a akcie doposud odepisuje asi 10 %. Nákupní příležitost, nebo začátek delší korekce?

McKesson 1.png

Zdroj: FT

Místo dalších otázek už bych měl asi začít generovat nějaké odpovědi. Začnu tradičně u pohledu na tržby a zisky. MK dovedla v letošním fiskálním roce znatelně navýšit tržby a projevilo se to i na ziskovosti. Povšimněme si toho, že návratnost vlastního jmění je na dost vysokých 21,8 %, ale návratnost investic je méně než poloviční. Tato čísla jsou určitě obě znatelně nad požadovanou návratností. Uvedený rozdíl by v nás měl ale zároveň budit zájem o pohled na zadlužení firmy: Úročený dluh dosahuje nyní asi 10 miliard dolarů, firma má více než 5 miliard dolarů hotovosti. EBITDA roku 2015 dosáhla asi 3,3 miliard dolarů, takže poměr čistého dluhu k EBITDA nedosahuje nijak vysokých hodnot a rozvahu firmy můžeme považovat za poměrně silnou.

McKesson 2.png

Zdroj: FT

Nepředpokládám, že Morgan Stanley by doporučovala firmy s pochybným tokem hotovosti a MK v tomto smyslu určitě nepřekvapí. Provozní cash flow je už dva roky stabilní na 3,1 miliardách dolarů a investice/CapEx jsou hluboko pod takto generovanými zdroji. Po CapEx tak firmě v roce 2014 zbylo asi 2,7 miliardy dolarů, v roce 2015 asi 2,6 miliardy dolarů a po celkových investicích asi 2,4 miliardy dolarů.

McKesson 3.png

Zdroj: FT

Zaděláno na pozitivní dividendové překvapení?

Co s volným tokem hotovosti firma činí? Dividendy a odkupy daly dohromady asi 530 milionů dolarů, takže firmě toho zbylo hodně na snižování dluhu a masivní hromadění hotovosti v rozvaze. Jde tedy o opačný vzorec, než který jsme viděli v minulém díle této série. Ingersoll-Rand sice také generuje vysoké volné cash flow, ale zejména kvůli vysokým odkupům vyplácí akcionářům ještě více, než vydělá. Má silnou rozvahu a tudíž nejde o krok, který by firmu poškozoval. Pokud ale o celé věci uvažujeme z hlediska pravděpodobných pozitivních a negativních překvapeních, je jasné, která z těchto dvou firem by na tom měla být lépe.

Ingersoll může v této oblasti překvapit jen negativně a to ve chvíli, kdy bude muset srovnat celkovou výplatu hotovosti akcionářům na úroveň volného cash flow. Tedy směrem dolů. Podobný „problém“ přitom bude v následujících letech řešit celá řada dalších firem. Můžeme tvrdit, že by nemělo jít o překvapení, protože tento fakt by měl být široce znám. Trhy ale už byly překvapeny mnohem menšími „tajemstvími“, než je toto. MK je v tomto směru v opačné pozici – generuje mnohem více, než vyplácí a tudíž by měla překvapovat pozitivně. Tedy vyjma možnosti, že z ní bude sysel, který nakonec vše propálí neziskovými investicemi. Ta možnost ale existuje vždy.

Valuace a příběh

MK se nyní pyšní valuací 42,4 miliard dolarů. Vezměme za krátkodobý standard volného toku hotovosti generovaného pro akcionáře tok hotovosti po CapEx z roku 2015. Akcie má betu ve výši 0,93, takže její požadovaná návratnost se pohybuje kolem 7,12 %. Pokud necháme popsané volné CF dlouhodobě stagnovat, je jeho současná hodnota 35,8 miliard dolarů. To znamená, že trh má laťku nastavenou o něco výše: Buď se domnívá, že krátkodobý standard CF je výše, nebo se domnívá, že toto cash flow bude dlouhodobě růst. Konkrétně asi o 1,4 % ročně – s takovým růstem se hodnota volného CF dostane na současnou kapitalizaci.

Podle konsenzu by měly tržby ve fiskálním roce 2016 (končí v březnu) vzrůst na 193 miliard dolarů a v roce 2017 na 204 miliard dolarů. Nehovoříme tedy o žádných raketových růstech, ale také ne o jednom až dvou procentech růstu implikovaných výše uvedenými odhady. I když růst tržeb ještě nemusí znamenat růst toku hotovosti. EPS by se podle konsenzu měl zvýšit z 11,1 dolarů v roce 2015 na 14,5 dolaru v roce 2017. I na této frontě by tedy měl být růst razantnější, než implikuje současná kapitalizace.

Mohli bychom vysvětlit možný pesimismus trhu dlouhodobým výhledem? Investiční příběh týkající se zdravotnického sektoru obecně by měl být z dlouhodobého hlediska atraktivní. Konec konců, demografické změny začínají být stále diskutovanějším tématem i v kontextu celé ekonomiky, jejího potenciálu, apod. Sektor zdravotnictví by tak vlastně mohl být investičním hedgingem proti negativní části celkového ekonomického dopadu stárnutí populace. Jde „jen“ o to vybrat ty správné firmy. Možná, že dnes o jedné hovoříme.


Čtěte více:

Fed pomohl dolaru hlavně proti euru, dnešek odhalí výkon americké ekonomiky ve 3Q
29.10.2015 10:35
Výsledek zasedání amerického Fedu hraje jasně do karet dolaru. Tržní o...
Výsledky Mastercard 3Q - objem transakcí roste o 12 %; zisk a tržby ovlivněny měnovými vlivy
29.10.2015 13:06
Společnost MasterCard, jeden z největších poskytovatelů kartových služ...
Akcie Alcatel-Lucent připisují 8,5 %, akviziční příběh plodí další ovoce...
29.10.2015 14:01
Pořádné vzpruhy se dnes dostalo akciím Alcatel-Lucent (DIP), které při...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)