Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: AB InBev (DIP), SolarCity (DIP), Abbvie, Exxon Mobil a další!

Summary: AB InBev (DIP), SolarCity (DIP), Abbvie, Exxon Mobil a další!

30.10.2015 16:41
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Pivovarnická skupina AB InBev (DIP) za třetí čtvrtletí hlásí meziroční růst organických tržeb o 7,9 % proti konsensuálním 6,7 %, když se dařilo prémiovým značkám v čele se Stella Artois. Konsensy mírně předčil také výsledek provozního zisku EBITDA. Pozornost pak přilákal vylepšený výhled, v němž skupina nově počítá s rychlejším růstem organických tržeb. Dobrou zprávou je také oznámení výkonného ředitele AB InBev vážící se k plánovanému převzetí konkurenční SAB Miller. Podle jeho slov transakce není závislá na prodeji vybraných aktiv, které by mohl požadovat (a v takto velkých obchodech často požaduje) příslušný regulatorní orgán. Jedna z možných komplikací tak odpadá. Konečná oficiální podoba nabídky (i pro regulatorní účely) bude představena 4. listopadu. Akcie připisují procento.

USA:


Jestliže se minulý týden o Abbvie mluvilo v souvislosti s negativními vedlejšími účinky jejich léků (Viekira Pak), dnes jsou akcie v centru dění díky nad očekávání dobrým číslům za třetí čtvrtletí. Farmaceutik hospodařil s upraveným ziskem na akcii ve výši 1,13 USD a předčil o pět centů očekávání. Taktéž tržby na úrovni 5,94 mld. USD překonaly odhad 5,89 mld. USD. Potěšil i výhled na letošní rok, v němž Abbvie počítá se ziskem na akcii v pásmu 4,26 – 4,28 USD, proti původně avizovaným 4,10 – 4,30 USD. Do roku 2020 navíc hodlá generovat dvouciferný procentuální růst EPS při projekci tržeb na hladině 37 mld. USD (konsensuální odhad pro letošní rok počítá s 22,8 mld. USD). Provozní marže by navíc měla do roku 2020 dosáhnout 50 %. Abbvie zároveň zvýší od prvního čtvrtletí příštího roku dividendu o 12 % na 57c. Akcie připisují 10 %.

Energetický gigant Exxon Mobil dnes překvapil trhy sadou lepších hospodářských čísel za třetí kvartál letošního roku. Čistý zisk sice v důsledku nízkých cen ropy klesl takřka na polovinu, přesto při přepočtu na akcii dosáhl 1,01 USD a předčil očekávání položené na laťce 88c. Hlavní měrou se o to přičinily rafinační aktivity, které využily nižších cen nákladových vstupů (ropy). Kromě Exxon Mobil svá čísla představil také Chevron. Ten se kromě lepších čísel (EPS 1,09 vs kons. 76c) „pochlubil“ plánem na propuštění 10 % své pracovní síly. Výdaje pro příští rok pak mají celkově klesnout o 25 % proti letošku s další možnou redukcí v následujících letech. Společnost tak reaguje na stlačené ceny ropy, které snižují profitabilitu v stěžejní divizi těžby. Krok je taktéž logický s ohledem na snahu ulevit peněžnímu toku, který je nezbytný na krytí dividendy, již obě uvedené společnosti nehodlají prozatím osekávat. Akcie obou společností mírně rostou.

Výsledky za poslední čtvrtletí fiskálního roku představila včera po trhu také největší světová síť kaváren Starbucks. Zisk na akcii dosáhl 43c a naplnil očekávání, tržby mírně předčily odhady hodnotou 4,91 mld. USD (organický růst („same stores sales“) dosáhl 8 % proti odhadovaným 6,9 %). Nepotěšil však výhled na další čtvrtletí, když společnost očekává zisk na akcii v pásmu 44 – 45c proti odhadovaným 47c. Částečně na vině mohou být investice do technologického rozvoje podnikání především v oblasti mobilních objednávek, které byly v září spuštěny v USA. Že se nicméně jedná o potenciálně výnosnou oblast dokazuje skutečnost, že 21 % transakcí v rámci amerických kaváren Starbucks bylo zprocesováno za pomoci plateb mobilním zařízením. Systém se postupně do provozu uvádí také ve Velké Británii. Dalším trendem je úprava produktové nabídky v oblasti jídla, kde se Starbucks snaží najet na sezónnější produkty. Hospodaření společnosti nahrál také pokles cen kávy arabika. V tomto směru nicméně spatřujeme možné riziko s ohledem na narůstající obavy z možného vlivu klimatického jevu El Nino na produkci především kolumbijských plání. V důsledku nepříznivých podmínek počastí by totiž mohlo docházet ke zhoršení úrody (nekvalitní část produkce proti normálním rokům letos narostla na takřka dvojnásobek). Na druhou stranu je otázkou, jakou část vstupů v podobně nezbytných dodávek kávy má, respektive nemá, Starbucks fixovanou při nižších cenách. Akcie mírně ztrácí.

Největším zklamáním dne jsou bezesporu akcie SolarCity (DIP), které ztrácí 20 %. Reagují tak na včerejší zveřejněná čísla za 3Q. Instalovaná kapacita dosáhla 256 MW (odhad společnosti počítal s 260 MW), což meziročně představuje nárůst o 87 % (proti 77 % ve 2Q). Hlavní měrou se o výsledek přičinily rezidenční kapacity, jichž bylo instalováno 203 MW. Zbytek připadl na komerční projekty. Výhoda takového rozvrstvení pak vyplývá z vyšší čisté současné hodnoty (NRV), kterou rezidenční kapacity nesou. Celková NRV, která představuje celkovou čistou současnou hodnotu instalovaných a nasmlouvaných objednávek, dosáhl 3,25 mld. USD proti 3,06 mld. USD v předchozím čtvrtletí. Kromě vyšší instalované kapacity tomu dopomohl právě zmiňovaný růst rezidenčních kapacit a také programu MyPower (funguje na principu poskytnutí půjčky na instalaci), které nesou výrazně vyšší NRV při přepočtu na MW. Objednávková kniha narostla o 345 MW (y/y +50 %) proti 395 MW ve 2Q. Důvodem výrazného zpomalení je nicméně interní úprava, v rámci které se snížila doba nezbytná pro zrušení neaktivních zakázek (ze 120 dnů na 90 dnů). V důsledku bylo zrušeno 35 MW. Dobrou zprávou je taktéž pokles nákladů na watt. Ty se snížily na 2,84 USD, což je dáno zefektivněním instalačního procesu a větší poptávkou po rezidenčních projektech (nižší náklady). Podle vyjádření společnosti by v tomto směru společnost měla představovat naprostého lídra v sektoru. Výčet pozitiv nicméně v tomto bodě končí. SolarCity zklamala v oblasti hospodářských čísel (hlubší ztráta, než kterou očekával konsensus) a především ve výhledu. Pro celý letošní rok počítá s instalací (na horní hranici pásma) 898 MW proti původně avizovaným 1000 MW. Pro příští rok pak společnost počítá s růstem kapacit o „pouhých“ 40 % (1250 MW) proti letošním takřka 80 %. Důvodem je snaha konečně začít generovat hotovost, což se společnosti prozatím nedaří. Pro investory se nicméně jedná o signál, že prudká expanze a získání tržního podílu není přespříliš pravděpodobná/efektivní a potenciál akcie je menší, než původně očekávali. SolarCity zároveň hodlá uvést v život úsporný plán, který vybízí k úvahám o specifických problémech podnikání. Akcie ztrácí 25 %. Členství v seznamu DIP podrobíme revizi.

 

Čtěte více:

TopFiveTech - týden ovládly firemní výsledky - ikonický Apple (DIP), přesvědčivá Alibaba a věčně smutný Twitter
30.10.2015 17:00
Výsledky ikonického Apple (DIP) - Tržby překonaly konsensuální o...
Praha uzavřela říjen v zeleném
30.10.2015 16:51
Pražská burza uzavřela poslední říjnovou obchodní seanci při podprůměr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data