Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chce na nás Rusko útočit? Dovedli bychom mu čelit?

Chce na nás Rusko útočit? Dovedli bychom mu čelit?

08.11.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká vláda a její evropští spojenci jsou často kritizováni, že jsou nevšímaví vůči ambicím ruského prezidenta Vladimira Putina. NATO ale v současné době zvyšuje intenzitu výcviku pro potenciální konflikt. Doufá, že tím vyšle jasný signál směrem k Rusku a jeho agresi. Na konferenci pořádané americkou armádou, které se zúčastnili generálové z 38 evropských zemí, byla právě ruská agrese tím hlavním tématem. Účastníci konference popisují zvýšenou aktivitu NATO podobně jako vývoj v osmdesátých letech, kdy tento pakt čelil tlakům Varšavské smlouvy. Hnědé vojenské uniformy vhodné do pouště mizí, v módě je opět zelená.

Cvičení NATO, které se jmenuje Trident Juncture, je největší za posledních více než deset let. Začalo v polovině října a účastní se ho přes 36 000 vojáků. Ti brání invazi fiktivní oblasti jménem Ceresia. Útočník používá tzv. hybridní strategii podobnou té, kterou používal Putin na Ukrajině. Obranné síly používají stíhací letouny, ponorky a účastní se jich i americké jednotky, které se vyloďují na pobřeží. Celé cvičení má za cíl i zvýšení bojové pohotovosti. Celkově je pak odrazem zvýšených obav z toho, že Putin po zabrání Krymu provede další rychlou vojenskou akci někde jinde.

Představitelé armád NATO zdůrazňují, že cvičení je jasným signálem Rusku. To musí pochopit, že Američané a jejich spojenci jsou připraveni provést protiúder v případě, že se Putin pokusí o další agresi. „Pokud chcete vašeho protivníka odradit od útoku, musíte mu ukázat své schopnosti. Musí je jasně vidět a jasně cítit,“ tvrdí americký generál Mark A. Milley. Američané se obávají zejména toho, že Putin zaútočí na baltské země. Právě tento scénář je nyní vedle Islámského státu a uprchlické krizi tím nejčastěji diskutovaným.

Američtí generálové pracují kvůli ruské hrozbě mnohem více, než byli v minulých letech zvyklí. Plánují detaily možných scénářů, protože staré strategie z dob Sovětského svazu jsou dnes již zastaralé. Rusko se přitom ještě před dvěma roky účastnilo cvičení NATO. Zabrání Krymu a útoky na východní Ukrajině ale vše změnily a nyní NATO cvičí s tím, že nepřítelem jsou Rusové.

Zástupci NATO z USA i Evropy ale také poukazují na to, že nemají k dispozici dostatek vojáků a ti dostupní nejsou dostatečně připraveni na boj. Příčinou je utahování vojenských rozpočtů na Západě. Ve výsledku tak může být zamýšlený signál Putinovi slabší, než by si v NATO přáli. Zástupci vedení americké armády například opakují, že jejich cílem je budit dojem, že namísto 30 000 amerických vojáků jich mají v Evropě k dispozici 300 000.

Jeden z amerických důstojníků působících v Evropě uvedl: „Čeká se od nás, že budeme demonstrací síly. Pokud ale budeme upřímní, musíme říci, že moc síly tu nemáme.“ Ivo Daalder z Chicago Council on Global Affairs k tomu dodává, že NATO už není tak mocné jako dříve. A ani tak, jak by nyní potřebovalo být. Na druhou stranu je stále silnější než Rusko a je schopno na svém vlastním území odvrátit jakýkoliv útok z Ruska. V NATO se diskutuje o zvýšení počtu amerických vojáků na Baltu, ale pokud k tomu dojde, nepůjde o dramatické změny. I tak jde ale o důležitý krok, protože kdyby Rusové na toto území zaútočili, pravděpodobně by se to neobešlo bez ztrát na životech amerických vojáků. Takový vývoj by pak byl zárukou tvrdé reakce ze strany USA.

Zástupci NATO jsou si vědomi toho, že na jedné straně je třeba ukázat ochotu k boji, ale na druhé straně není žádoucí Putina nesmyslně provokovat. K tomu se přidávají ryze praktické problémy. Generálové se roky pohybovali v prostředí boje s islámskými jednotkami a honby za teroristy. Nyní se po nich chce, aby oprášili staré znalosti týkající se tradičního boje mechanizovaných divizí.

Rusko má také v některých oblastech velké výhody. Týká se to například „elektronických válek“. Tam jsou jejich přednosti podle některých názorů „ohromující“. Rusko je také schopno velmi rychlého přesunu jednotek. NATO musí naopak pokaždé řešit, jak provést jejich přesun přes hranice jednotlivých zemí. Taková jednání mohou trvat celé dny, zejména pokud se přesun týká i zemí, které nejsou členy paktu.

NATO také není zdaleka jednotné. Země jižní Evropy nevnímají ruskou hrozbu a ohrožení baltských zemí tak intenzivně. Pro ně je prioritou uprchlická krize a chaos na Blízkém východě. Jiné země jako Francie a Německo se obávají, že demonstrace síly poškodí křehkou rovnováhu dosaženou na východní Ukrajině. Obamova vláda ale tvrdí, že Putin už nechává tamní konflikt zeslábnout, protože doufá, že v roce 2016 dojde k uvolnění sankcí namířených proti Rusku. Jeho záměry je ale velmi těžké odhadnout. Podle některých představitelů NATO nemá žádnou dlouhodobou strategii, jiní hovoří o tom, že poráží Západ v šachové partii. Pomáhá mu v tom větší ochota pustit se do ozbrojeného konfliktu.

Obavy na Západě zvyšují i rychlá a neohlášená vojenská cvičení prováděná Ruskem. V březnu se jich účastnilo 80 000 vojáků a takové cvičení nemohlo podle Thomase Freara z European Leadership Network simulovat nic jiného než válku s USA či NATO. Američtí stratégové se obávají zejména invaze do baltských zemí, které jsou členy NATO. Nejhorší scénáře jsou dva. První z nich by představovat stejný postup Ruska jako na Ukrajině. Putin by uplatnil svou hybridní válku a vyvolal by konflikt zahrnující etnickou ruskou populaci na Baltu. Použil by k tomu propagandu, kybernetickou válku a podobné nástroje. Takový postup by nemusel vyvolat reakci NATO, jehož členové se zavázali ke společné obraně.

Další noční můrou je rychlý ruský útok na některou z baltských zemí. Mohl by proběhnout tak rychle, že by NATO nestačilo zareagovat a Rusy by pak bylo těžké zatlačit zpět. Američané tvrdí, že budou země NATO bránit, baltským zemím to přímo slíbil i prezident Obama. Ten na návštěvě Estonska prohlásil: „Svou nezávislost jste jednou ztratili, pod NATO k tomu už nikdy nedojde.“

Klíčovou roli ovšem nakonec nemusí hrát vojenská strategie, ale politika. Generálové jsou si vědomi toho, jak se vyvíjejí názory veřejnosti. A ta je v Evropě ohledně obrany malých baltských zemí skeptická. Například v Německu je proti téměř 60 % dotazovaných. Daalder ale přesto tvrdí, že NATO nyní vysílá k Putinovi jasný signál: NATO bere obranu každého čtverečního centimetru vlastního území velmi vážně.

Autorem je Michael Crowley.

Zdroj: Politico



Čtěte více:

Webinář s analytikem Patria Finance ve vaší režii – již ve středu 11. listopadu
09.11.2015 10:58
Investování na akciových trzích představuje náročnou disciplínu. Disci...
Ukrajina děkuje Vladimiru Putinovi
05.11.2015 16:20
Před několika dny proběhly na Ukrajině volby do místních zastupitelste...
Štěstí, že nejsme v EU
07.11.2015 7:00
„Jsem si naprosto jistý, že k našemu oživení by nedošlo, kdybychom byl...

Váš názor
  • ze by!!!
    12.11.2015 20:58

    http://www.prvopodstata.com/2015/11/12/jestli-je-to-pravda-tak-nas-ocekava-zajimave-deni/
    velkaamdvedice
    • Re: ze by!!!
      13.11.2015 3:07

      ... pozoruhodně trapný konspirátor.
      ☺lolek☺
      •  
        13.11.2015 10:08

        www.prvopodstata.com je tutově kremelská propaganda. To nečti, pokazíš si trávení :-)
        Jesse
  • jen at' se uzbroji
    12.11.2015 16:14

    Levná ropa s sebou stahuje rubl, který ztrácí proti hlavním měnovým párům, zejména dolaru. Slabý rubl zdražuje nákupy v zahraničí (mj. drtí import například automobilů, více ZDE) a zvyšuje inflační tlaky a očekávání. Dvouciferná inflace následně nahlodává reálné příjmy domácností a podvazuje soukromou spotřebu. Kvůli pomalému desinflačnímu vývoji pozastavila ruská centrální banka proces uvolňování měnové politiky a sazby tak zůstávají stále relativně vysoko (11 %)
    Hajduk
    • Re: jen at' se uzbroji
      13.11.2015 8:59

      Kdyby to bylo tak jednoduché. Slabý Rubl snižuje dovozy, některé odvětví, hodně vázané na zahraniční zboží mají velké problémy. Na druhé straně, to vyvíjí také velký tlak na vlastní výrobu např. zemědělských produktů, náhrady dovážených součástek domácími atd atd. V podstatě slabý Rubl tlačí na Ruskou ekonomiku, aby se stala méně závislá na exportu ropy, což je z hlediska budoucnosti Ruské ekonomiky velmi pozitivní. Konec konců úplně stejně postupuje ČNB uměle devalvující CZK. Už slyším námitky, že 1-2% je něco jiného jak 20%. Souhlasím, proto je to v Rusku daleko drastičtější a taky se to hodně odráží na životní úrovni. Nezapomínejte však, že situace se skladbou tvorby nár. důchodu byla v Rusku podstatně horší a proto vyžaduje daleko tvrdší a bolestivější reformy. Myslím si, že západní sankce v konečném důsledku Ruské ekonomice pomohou s reformami.
      hb
      •  
        13.11.2015 17:59

        Vůbec nechápu proč spojuješ ten ruskej problém s tím co dělá Singer.Rusko to opravdu tlačí k pochopení kapitalismu ve všech směrech nejen přijetí modelu,ale naučit se dělat vývoj ,probouzet poptávku,inovovat,atd.Proč to ale dělá Singer?Česko je výrazně exportní a to nikoli v surovinách jako Rusko a vyvážíme většinou do zemí EU,čili na náročné trhy.Máme dlouhodobě výrazný přebytek zahr.obchodu,teď ještě logicky výraznější,držet pevnej kurz stejně nepůjde donekonečna,teď už to nemá žádný opodstatnění za růstu kolem 4%,to už je jenom Singrův šprajc,ale příští rok končí a odejde stejně do propadliště dějin,možná věří že se svoji intervencí se stane nesmrtelným a bude v učebnicích :-))
        Brutus
      •  
        13.11.2015 10:10

        To by platilo jen v takovém případě, kdyby uměli rusové pracovat a svým produktům dávat přidanou hodnotu. A to oni prostě neumí. Zbraně se do exportu zahrnout nedají:-))
        Jesse
    • Re: jen at' se uzbroji
      12.11.2015 18:17

      Hajduk Split, nebo Hajduk z filmu Tajemný hrad v Karpatech (J.Hartl), sekyro???
      el mrcoch
      •  
        13.11.2015 3:10

        ... píšeš pozoruhodně nesouvisle.
        ☺lolek☺
      • sekyro?
        12.11.2015 20:27

        Podle průzkumu SANEP je to 67,2 procenta, když na otázku „Jak hodnotíte Miloše Zemana za dobu jeho působení ve funkci prezidenta ČR?“ odpovědělo 35,8 procenta dotázaných „kladně“, 31,3 procenta „spíše kladně“, 8,1 procenta „spíše záporně“, 21,1 procenta „záporně“ a 3,7 procenta uvedlo jako odpověď „nevím.
        mša
        • Re: sekyro?
          12.11.2015 20:29

          A ???
          el mrcoch
          •  
            12.11.2015 20:30

            sekyra je plagiator ,tady jde videt ze toho troubelina ridej
            velkaamdvedice
            •  
              13.11.2015 3:22

              ... máš pravdu, ruský statistický úřad jednoduše lže. Ruská ekonomika se nepropadá, ruská ekonomika vzkvétá jako nikdy.
              ☺lolek☺
  • Asjave co tz na to ?
    12.11.2015 12:18

    Dnes 11:40 - Moskva Tajný dokument se schématy zbraně nazvané Status-6 a popiskem, že je schopna vytvořit „zóny rozsáhlého radioaktivního zamoření, které na dlouhou dobu znemožní vojenskou a ekonomickou aktivitu“, se na několik vteřin objevil ve zpravodajství prvního programu ruské státní televize a televize NTV, kterou kontroluje státní ropná společnost Gazprom. Torpédo podle listiny vyvinul Rubin, podnik se sídlem v Petrohradu, který vyrábí jaderné ponorky. Záběry byly pořízeny během pondělní Putinovy schůzky v Soči, odvysílány byly v úterý. Putin během setkání varoval, že Rusko v reakci na americký protiraketový štít vyvine nové útočné zbraně, které deštník překonají. Je otázka, jestli zveřejnění dokumentu byl omyl, anebo záměr. Televize každopádně brzy záběr stáhly, ale mezitím několik internetových serverů zveřejnilo otisky z nich. „Je pravda, že do záběru se dostala tajná data. Proto byla posléze smazána,“ připustil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Nepochybně v budoucnu přijmeme preventivní opatření, aby se to neopakovalo,“ dodal.
    ..
  • A jak to ty víš ?
    11.11.2015 23:22

    "..11.11.2015 17:19 ....zdejšímu psychopat*vi nevysvětlíš, kór když používá x nicků a sem tam se podepíše jako sekyra...je to furt jeden bijec...el mrcoch...."........Bávalý stbák se nezapře - stale ty samé staré metody. Těžké se zbavit naučených praktik co?
    ..
  • Chce zaůtočit ? Vždyt' už útočí.
    11.11.2015 16:36

    To lidi nevidíte a stejně jako na Ukrajině sw svýmí neoznařenými žoldáky to dělá pomocí uprchlíků. Nakonec nám zase přijedou na pozvání pana prezidenta na pomoc. Tomuhle národu není pomoci. Přesně podle, kdo si nepamatuje a nepoučí z minulosti si zalouží aby se ta minulost opakovala. Chudáci naše děti.
    ..
    • Re: Chce zaůtočit ? Vždyt' už útočí.
      11.11.2015 17:21

      jde videt ,ze bys potreboval pomoc,ale jak ti muze nekdo pomoc kdyz tu pomoc odmitas!!zajdi na nejblizsi polikliniku a poptej se ,kde je oddeleni pro dusevne chore,oni ti radi ukazi kde!!
      velkaamdvedice
      •  
        12.11.2015 12:04

        ....to je jasný příznak duševní nemoci.....myslí si o sobě, že je normální, jen okolí to vnímá jinak....ve své posedlosti je schopen provést atentát na putina, nařizují mu to jakési "hlasy", které slyší jen on, říkají mu, že je vyvolený k tomu, aby zachránil svět před rusy....proto za své projevy nenese trestní odpovědnost, patří do izolace v psychiatrické nemocnici, vulg. blázince....pako jedno..
        keris
        •  
          13.11.2015 3:14

          ... doktore kerisi, Ty už děláš lékařské diagnózy i na dálku? Se kterou zdravotní pojišťovnou máš smlouvu?
          ☺lolek☺
          •  
            13.11.2015 10:06

            ...ale podívejme se, ruphej nemůže spát....ale i v tuto nekřestanskou hodinu ho neopouští jeho břitký vtip..
            keris
        • Ty bud'opatrný co říkáš o atentátech
          12.11.2015 12:36

          nikdy nevíš kdo tě poslouchá a ty podněcuješ k násilí. To si může někdo špatně vysvětlit při tvém vyjadřování. Dvojtečka jen povídá, ale ty už vyzýváš k násilí.
          Gladis
          • Re: Ty bud'opatrný co říkáš o atentátech
            12.11.2015 12:42

            ....budu se muset nad svým vyjadřováním zamyslet, asi je fakt pro někoho složité pochopit jeho obsah.....
            keris
            •  
              13.11.2015 3:15

              ... nepřeháněj, o nějakém myšlení nemůže být ve tvém případě řeč.
              ☺lolek☺
        •  
          12.11.2015 12:31

          Kdybych dostal rakovinu jater nebo tak něco, kde je prognóza na 99% smrt do roka, Tak bych o atentátu na Putina vážně uvažoval. Z lidí, kteří se pokusili o atentát na Hitlera jsou dnes hrdinové a ani se to nikomu z nich nepovedlo...
          ..
          • K atentátu na Hitlera
            12.11.2015 12:58

            nedošlo a řekl bych, že je to možná dobře. V složitém světě není nic černobílé. To samé bude platit i o Putinovi. Mimochodem, sláva v hrobě je ti k ničemu. A nezapomeň na své pozůstalé - ani oni by si té slávy nemuseli dlouho užívat.
            kadanfm
            • relativismus je boží....
              12.11.2015 13:42

              Nic není černobílé. Možná byl Hitler hodný strýček a IS jsou taky hodní pánové. Ani to, že odpálili to ruské letadlo nad sinají z nich padouchy nedělá. Kdo ví co všechno za lidi tím letadlem letělo, třeba to byli samí zlí lidé, lháři, nevěrníci, ochmelkové, fluktuanti, co si smrt zasloužili. A ty batolata? Nejspíš by z nich vyrostli zas fluktuanti nebo i vrazi nebo pedofilové nebo ještě něco horšího.. homosexuálové nebo liberálové.
              ..
Aktuální komentáře
30.04.2024
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit
13:47RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
13:35Philip Morris ČR vyplatí hrubou dividendu 1220 korun na akcii. Firmu nově povede Costa, Gontkovičová se posune ve skupině PMI
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board