Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč firmy tak milují odkupy

Proč firmy tak milují odkupy

17.11.2015 17:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Během posledních tří let firmy z indexu Standard & Poor's 500 utratily 1,5 bilionu dolarů na odkupy akcií. Podle některých odhadů tak celkový počet akcií na trhu klesl jen v minulém roce minimálně o 4 %. Může to tak ale opravdu být? Nová analýza od Research Affiliates to zpochybňuje. Podle ní totiž americké firmy v minulém roce vydaly nové akcie v hodnotě 1,2 bilionu dolarů. To znamená, že tato částka převyšuje výši odkupů provedených v minulém roce.

Research Affiliates také tvrdí, že „výkaz cash flow často neodráží velkou část nově vydaných akcií“ jednotlivých firem. Ty jsou totiž většinou součástí odměn zaměstnanců a hlavně managementu. Firmy v praxi vydávají nové akcie ve chvíli, kdy management uplatní své opce. Pak je ohlášen program odkupů, který zhruba odpovídá tomu, kolik akcií bylo vydáno. Tento program ulehčuje managementu prodej získaných akcií. Na první pohled se tak zdá, že probíhají pouze odkupy, ale ve skutečnosti jde o jednu část celkového programu odměňování managementu.

Nedokonalé vykazování odměn představuje jen jeden problém, ke kterému se přidává načasování a nacenění odkupů. Vezměme si za příklad společnost Caterpillar. Podle Wall Street Journal utratila firma 8,3 miliardy dolarů na odkupy 91 milionů akcií za průměrnou cenu 90,71 dolaru. Akcie se nyní obchodují za 72 dolarů, což implikuje o 1,5 miliardy dolarů nižší částku, než jakou firma na odkupy dala.

Dalším učebnicovým příkladem je Wal-Mart. Ten provádí odkupy dlouhodobě a ukazuje, proč by firma neměla provádět odkupy dříve, než vyčerpá všechny ostatní možnosti, jak naložit s volnou hotovostí. Tato firma nechává už roky upadat kvalitu svých obchodů, čehož si nakonec všimli i zákazníci a Wal-Mart musel svůj přístup změnit. Stalo se tak ale až poté, co přišel propad cen akcií kvůli zklamání ze zisků a špatného výhledu. Proč jen nebyly miliardy věnované na odkupy použity na zvýšení kvality obchodů? Koruna v používání odkupů pro odměny managementu pak patří společnosti Dell. Ta podle New York Times mezi roky 1998–2006 věnovala na odkupy 24,1 miliardy dolarů, její čisté zisky přitom dosáhly jen 17,9 miliardy dolarů. Mezi lety 1997–2012 pak koupila vlastní akcie za 39 miliard dolarů, což je více, než firma na ziscích vydělala za celou dobu své existence. Není divu, že odešla z trhu.

Dell může být nahrazen společností Qualcomm, která během posledních pěti let koupila akcie za 13,6 miliardy dolarů. Průměrná nákupní cena dosáhla 56,14 dolaru, ale akcie se nyní obchodují asi za 4 dolary. To znamená, že firma přeplatila nákupy asi o 1 miliardu dolarů. Takové chování ovšem není žádnou výjimkou a často také platí, že manažeři si vedou výjimečně dobře, co se týče načasování prodejů získaných akcií. Asi to ale bude jen náhoda. Klíčová otázka tedy zní: Proč nemá management dostatek nápadů na to, jak použít hotovost firmy k investicím namísto toho, aby prováděl odkupy? Možná je to tím, že většina peněz z odkupů skončí v jeho kapsách.

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  •  
    17.11.2015 22:03

    Tak nevím, proč takové články někdo píše a už vůbec netuším, proč je pak někdo další přebírá a zveřejňuje v jiných zemích. Na úroveň článku postačí tento odkaz: http://finance.yahoo.com/q?s=QCOM&ql=0
    Poli
    • Brrr
      18.11.2015 0:08

      Jako zase, ze to nekdo prelozil zle je jina vec a chyba se proste stava. Hej 4 dolare je zle, ale i tak ta cast ze Qualcom spadl z cca 75 na 52 ted je pravda a 1 miliarde verim. Jinak autor je velice velky oblibenec na bloombergu a ma ok myslenky a zna veci. I tento nazor zapada a dava i logiku.
      sazkar
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data