Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Branislav Soták: Pro korporátní sektor v USA čekáme, že by se měl příští rok vrátit k meziročnímu růstu zisku (1. díl)

Branislav Soták: Pro korporátní sektor v USA čekáme, že by se měl příští rok vrátit k meziročnímu růstu zisku (1. díl)

20.11.2015 10:30
Autor: Pavel Daniel

Největším negativním překvapením za rok 2015 pro Branislava Sotáka, analytika Patria Finance, byla kauza automobilky Volkswagen. Mimo dopadů na samotný VW bude mít zkreslování výsledků emisních kontrol dieselových motorů negativní vliv v celém automobilovém segmentu. Branislav Soták ale v rozsáhlém rozhovoru pro Patrii Online, který redakce rozdělila na tři části, uvedl i řadu velmi zajímavých příležitostí a akciových překvapení.

Patria Online: Jak hodnotíte právě končící výsledkovou sezónu?

V Americe to dopadlo na úrovni zisku lépe, než čekal trh. Na úrovni tržeb to ale dopadlo hůř. Výsledková sezóna za třetí čtvrtletí 2015 tak celkově sice dopadla lehce nad očekávání, ale to jen díky tomu, že ta očekávání byla posazena příliš nízko na poměrně hluboký meziroční propad zisků, který měl být tažen ropou a silným dolarem. Tržby meziročně propadly více, což implikuje, že se marže drží blízko historických maxim, kterých bylo dosaženo v předchozích kvartálech. Profitabilita pro tuto chvíli nachází oporu v restrukturalizačních úsporných opatřeních, měnových hedgingových kontraktech, nebo značném podílu nedolarových nákladů na celku.

Patria Online: Znamenají aktuální výsledky stabilizaci akciového trhu?

Aktuální výsledky v kombinaci s náznakem dalšího uvolnění měnové politiky Evropské centrální banky (ECB), stabilizací Číny a lepšími daty z USA, která sice na jedné straně přibližují FED k rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb, ale na druhé straně potvrzují kondici americké ekonomiky, pomohly akciovým trhům ke stabilizaci. Kdybychom ale vstoupili do výsledkové sezóny za jiné situace, tedy ne po letním „výplachu“, tak by to pravděpodobně nyní nijak extra vnímáno nebylo.

Patria Online: Proč?

Protože „kvalita“ překvapení není nijak valná. Meziroční nárůst zisků v rámci indexu S&P 500 v prvé polovině roku plus mínus stagnoval. V druhé polovině již ale sklouzává do záporu. Na vině je hlavně energetický sektor, na který stále nenahlížíme pozitivně. Cena ropy se podle nás nebude prozatím ode dna nijak prudce odrážet. Na druhou stranu, 4Q15 a příchodem nového roku dojde k odeznění negativního bazického efektu na cenách ropy. To znamená, že minimálně meziroční srovnání budou vycházet lépe a zisk na akcii v rámci indexu S&P 500 už nebude v meziročním srovnání tak prudce tažen dolů energetikou. Druhý negativní vliv tohoto roku ovšem zůstává, i když v menší míře, a to je silnější dolar.

Patria Online: Jak ovlivňuje silný dolar korporátní sektor?

Těch kanálů je více. V první řadě jde o technický vliv, kdy zahraniční tržby, které jsou přeúčtovány v dolarech, jsou nižší při silnějším dolaru. Dopad na zisky ovšem není tak prudký, neboť i velká část nákladů je generovaná v nedolarových ekonomikách. Firmy jsou navíc vůči měnovým vlivům do velké míry „hedgeované“, tj. zajištěné. Co se týče reálného, nikoliv účetního, dopadu na podnikání, tak silný dolar snižuje cenovou konkurenceschopnost amerických podniků na zahraničních trzích. V první polovině roku snižoval silnější dolar růst tržeb a zisků meziročně o zhruba 500 bazických bodů. Ve 3Q15 se to kvůli expiraci části hedgingových kontraktů blíží k 1000 bazických bodů.

Branislav_Soták-1 

Patria Online: Co z toho lze vyvodit pro nejbližší dobu?

Do příštího roku očekáváme zmírnění tohoto efektu, protože budeme srovnávat data se silnějšími základy z tohoto roku. Přesto by měl uvedený efekt ještě přetrvávat. Pro korporátní sektor čekáme, že by se díky odeznění negativního bazického efektu na ropě, resp. v energetickém sektoru, a opětovné akceleraci ekonomiky, měl vrátit k meziročnímu růstu zisku.

Patria Online: Hodnotíte stejně i evropskou výsledkovou sezónu?

Evropská výsledková sezóna ještě neskončila, takže na hodnocení je ještě brzo. Vývoj na evropských kapitálových trzích ale ovlivní to, s čím přijde Evropská centrální banka. Výsledky tak nebudou pro další vývoj trhů na prvním místě.

Patria Online: Zisky kontra valuace?

Pokud se díváme na ocenění trhu z klasického úhlu P/E poměru, tak to, co jsem popsal v předchozích odpovědích, má vliv na jmenovatel, tedy E. Co se týká ochoty investorů za firemní zisky platit, tedy P, tak tam bude mít velké slovo americký FED a tempo, jakým bude upravovat měnovou politiku.

Obecně platí, že prostředí, kde se měnová politika zpřísňuje (tj. nyní, kdy rostou bezrizikové sazby, tedy výnosy na trhu se státními dluhopisy), nepřeje tomu, aby dále expandovaly poměrové ukazatele. I proto na příští rok nepočítáme s další expanzí poměrových ukazatelů, které jsou i tak z historického hlediska na nadprůměrných hodnotách. Počítáme spíše s jejich stagnací, či dokonce kontrakcí. Co je ale důležité mít na paměti, kontrakce nemusí nutně přijít přes nějakou hlubokou korekci trhu, i když ani to se nedá kvůli zpřísňování měnové politiky vyloučit. Alternativou je totiž opětovný nárůst zisků.

Příště: Ve druhé části rozsáhlého rozhovoru s analytikem Branislavem Sotákem, analytikem Patria Finance, k akciové výsledkové sezóně, se dočtete o tom, jak hodnotí výsledky firem, jaké společnosti považuje podle hospodářských výsledků za atraktivní a co ho na akciovém trhu zklamalo.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)