Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Branislav Soták: Za absolutně negativní překvapení letošního roku považuji kauzu Volkswagen (2. díl)

Branislav Soták: Za absolutně negativní překvapení letošního roku považuji kauzu Volkswagen (2. díl)

21.11.2015 13:00
Autor: Pavel Daniel

"Velmi mě příjemně překvapil, na základě posledních korporátních výsledků, sektor cyklického spotřebního zboží," říká v pokračování rozsáhlého rozhovoru pro Patrii Online Branislav Soták, analytik Patria Finance. A to i přesto, že  z valuačního hlediska nejde o plošný, ale selektivní výběr firem.

Patria Online: Které sektory vás nejvíce svými výsledky zaujaly?

Máme dvě dlouhodobé preference, které nerušíme. Jednou z nich je IT sektor, který je zajímavý z dlouhodobého strukturálního hlediska. Vlivy se různě mění, ale z poslední výsledkové sezóny vyplývá, že zajímavým oborem technologického sektoru je cloud. Podle posledních výsledků se v tom velmi dobře uvedl Microsoft, Amazon a v Evropě například SAP. Ten, jak se zdá, úspěšně přechází na „on demand“ model distribuce softwaru.

Z hardwarového světa preferujeme stále Apple, hlavně díky provoznímu cash flow, který firma generuje. A je celkem jedno, jak bude akcionářům alokován, zda formou zpětného odkupu akcií, nebo výplatou dividendy. Firma má obrovský hotovostní polštář a cyklus vypadá robustně i u nových modelů iPhonů, ať už jde o model 6 nebo 6S.

Třetí položkou IT, kde jsme ovšem trochu negativní, protože marže jsou z našeho pohledu z historického hlediska nadstandardní, takže se dá čekat, že dojde k jejich poklesu, je polovodičový sektor.

Patria Online: A co druhá dlouhodobá preference?

Druhou trendovou preferencí je zdravotnictví. Jsou zde opět strukturální vlivy, které segment podporují, a těmi jsou hlavně rostoucí výdaje na zdravotní péči, nové léky, které přicházejí na trh, apod. Je tu ale jedna významná změna oproti minulým kvartálům. Zatímco v uplynulých kvartálech jsme byli pozitivnější vůči biotechnologiím, které taky táhly výkonnost sektoru, nyní se vracíme zpět k tradičním farmaceutickým koncernům. I když hranice mezi firmami se postupem času dost stírají. Nyní tedy preferujeme klasické firmy, které mají bohatou produktovou řadu léků, jsou atraktivně oceněné. Jako příklad uvedu Roche.

Patria Online: Říkáte, že vnímání biotechnologických firem se mění, proč?

Co se týká biotechnologií, domníváme se, že rallye z uplynulých let vyběhla až příliš vysoko, v létě došlo k prudké korekci, ale i přesto jsou poměrové ukazatele stále poměrně vysoko. A to v situaci, kdy dynamika růstu zisků v odvětví poněkud chladne.

Patria Online: Dá se na základě posledních korporátních výsledků označit nějaký sektor za opravdu příjemné překvapení?

Ano, mám takový sektor. Pro mě to byl i přesto, že z valuačního hlediska nejde o plošný, ale selektivní výběr firem, sektor cyklického spotřebního zboží. Jde o obor, který jak v Evropě, tak v USA hraje významnou roli v nynějším růstu HDP.

Když mluvíme o překvapeních, příjemně mě letos překvapil i vývoj telekomunikačního sektoru. Ještě před dvěma, třemi roky, to vypadalo s telekomunikacemi v Evropě velmi špatně. Ukazuje se ale, že profitabilita, především na problémovém francouzském trhu, se stabilizuje. A to i za absence nějaké významnější konsolidace na tamním trhu. V letošním roce již všichni čtyři operátoři představili nové cenové plány a nikdo ceny nesnižoval, naopak se po dlouhých letech zvyšovaly. Stabilizace profitability se pak příznivě odrazila na akciích telekomunikačních firem.

Na tuto situaci má vliv hned několik parametrů. Klíčovým je ale to, že v sektoru ustávají cenové války, vyvolané nástupem nových operátorů. Lepšící se sektorový fundament podtrhuje rostoucí datová spotřeba. S ní ovšem bezprostředně souvisí kapitálové výdaje na vybudování datové infrastruktury, které ovšem snižují cash flow. Dlužno dodat, že z tohoto pohledu se situace liší region od regionu. Na mnoha regionálních trzích jsou nutné kapitálové výdaje už zrealizované, načež navazuje lepšící se volný cash flow. Dobrým příkladem v tomto duchu je americká dceřiná společnost Deutsche Telekom, americký T-Mobile US. Ten je i členem „Conviction listu“ Patrie.

Patria Online: Vyzdvihl byste nějaký moment z výsledkové sezóny, který byl pro vás nečekaně příznivý?

Pro mě to byl obchodní den po oznámení výsledků Microsoftu, Googlu a Amazonu. Tehdy akcie těchto firem vyskočily při otevření trhu o 10 %. U Microsoftu mě překvapila prudkost posílení. To, že se cloud vyvíjí dobře, jsme tušili. Google mě překvapil tím, že bez výrazné změny fundamentu posílily jeho akcie také o silných 10 %. A Amazon se konečně dokázal přehoupnout do černých čísel. Souhrnně bych proto řekl, že příjemným překvapením byly výsledky v tomto technologickém spektru firem. Na druhou stranu nepříjemným překvapením pro mě byl Qualcomm. Skutečně mě překvapilo, s jakými problémy se potýká v Číně s inkasem licenčních poplatků. A to se odrazilo na vývoji akcií.

Patria Online: Jaké firmy mohou investoři nyní považovat za atraktivní?

Pokud budu mluvit o prostředí, kde se obecně nedaří tržbám, tak tituly, které dokáží překonat očekávání v tržbách, bývají trhem odměněné. Příkladem ve třetím čtvrtletí můžou být sektory zdravotnictví a cyklické spotřeby. Je to dané hlavně tím, že tyto sektory mají v porovnání s benchmarkem S&P 500 nižší váhu zahraničních trhů na svých celkových tržbách. To znamená, že jim tolik nevadil silný dolar, nebo zpomalující rozvíjející se ekonomiky.

Patria Online: Co byste z akciového trhu označil za zklamání roku?

Za absolutně negativní překvapení letošního roku považuji kauzu Volkswagen. I když jsme už na konci roku 2014 měnili investiční doporučení Patrie z „koupit“ na „držet“, propad akcií kvůli kauze s emisními povolenkami byl tak rychlý, že jsme nestihli reagovat doporučením „prodat“. Vůbec nechápu, že si někdo ve vedení koncernu vůbec tak dalekosáhlé důsledky „risknul“. Sílu tohoto negativního překvapení pak ještě umocňuje to, že na to velmi pravděpodobně doplatí celý automobilový sektor. Dopad přijde skrze klesající profitabilitu, když se výroba stane nákladově náročnější.

Příště: Třetí díl rozhovoru s Branislavem Sotákem, analytikem Patria Finance, bude o nejrizikovějších faktorech, které mohou ovlivnit kapitálové trhy a dopadech různých měnových politik ve světě na investiční portfolia.

 

Čtěte více:

Branislav Soták: Pro korporátní sektor v USA čekáme, že by se měl příští rok vrátit k meziročnímu růstu zisku (1. díl)
20.11.2015 10:30
Největším negativním překvapením za rok 2015 pro Branislava Sotáka, an...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data