Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB vyloží již zítra karty na stůl

ECB vyloží již zítra karty na stůl

01.12.2015 17:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

ECB se připravuje na svůj silně sledovaný event třetího prosince a to zasedání rady ECB, která může rozhodnout o dalším uvolňování měnové politiky v Evropě. Rozhodnutí o sazbách bude známo již v 13:45. Ale případná úprava evropského QE bude oznámena až na tiskové konferenci, kterou tradičně povede Mario Draghi. Tento tah byl víceméně naznačen již několikrát.

Při posledním zasedání bylo jasně naznačeno, proč by měla ECB znovu ještě více stimulovat ekonomiky jednotlivých zemí. Jak vyplývá z opisu projevu Maria Draghiho, existují tři největší obavy bankéřů, které nalévají do žil odvahu k dalšímu monetárnímu uvolňování.

Podle Draghiho dosavadní průběh QE ukázal na to, že ECB má nástroj jak kromě standardních nástrojů stimulovat ekonomiku a dostat ji na požadované úrovně. To není potřeba nadále testovat. Spíše je otázkou zda-li v tak nestabilním prostředí je vůbec možná správná kalibrace a nastavení tohoto nástroje, tak aby zajistil dosažení cílů - tedy návratu inflace k inflačnímu cíli bez velkého zpoždění.

Tři klíčová rizika pro správnou kalibraci jsou podle ECB tato:

Vývoj na rozvíjejících se trzích. Draghi upozornil na vývoj na těchto trzích hlavně v souvislosti s ochabující globální poptávkou zejména z těchto trhů, problém se prohlubuje i vlivem celkové globální nejistoty na finančních trzích. Navíc růst světové ekonomiky má být letos nejslabší od roku 2009.

Druhým rizikem je slabá síla zotavování evropských ekonomik. I ukazatele PMI poukazují na poměrně pomalý a slabý růst evropských hospodářství. Znaky obnovy vidět jsou, ale měly by být rychlejší a silnější.

S tím spojené jsou nízké ceny energií. Nikdy v minulosti od roku 1998 nebyly podmínky pro zotavení tak dobré. Ceny energií a řady dalších komodit jsou nízké. To by mělo přispívat k rychlejšímu průběhu zotavení v kombinaci s monetárními stimuly. Ale neděje se tak zatím.

Třetím rizikem je to, že zotavení je velmi vleklé z historického pohledu. Zažili jsme údajně nejhorší ekonomickou krizi od 30. let 20. století. Průměrné ekonomice trvá od pěti do osmi čtvrtletí, aby se vrátila na předkrizové hodnoty HDP. Americké ekonomice to tentokrát trvalo 14 čtvrtletí, a pokud jsou projekce správné, EMU to bude trvat čtvrtletí 31 - tedy v 1Q16 by měla být ekonomika na úrovních před krizí.

To vše v důsledku velmi hlubokého propadu ve výstupu. Tato mezera mezi potenciálem a reálným výstupem produkuje neblahé efekty na mzdy, které nerostou dostatečně rychle. Což má dopad i na růst inflace k cíli. I po očištění o volatilní položky - tedy i u jádrové inflace jsme stále velmi daleko od cíle. Alespoň jedno pozitivum na jádrové inflaci na říjnových 1,1 % je to, že slouží jako dobrý indikátor, kde nakonec inflace ve střednědobém horizontu skončí.

Nakonec když všechny tyto faktory spojíme, řekl Draghi, tak ECB není schopna říct, zda je proces ekonomického oživení kompletní. Je tedy na ECB, aby bedlivě sledovala vývoj a zjistila, zda-li má růst dostatek sil, aby udržel trajektorii, která v delším horizontu povede k dosažení měnově politických cílů ECB.

Pokud ne, bude to vyžadovat více měnových stimulů, které se ECB nebude vůbec rozmýšlet provést. Pak Draghi oznámil, že na prosincovém aktuálním zasedání bude rada vyhodnocovat sílu a přetrvávání všech faktorů, které zpomalují návrat ke 2 % cíli inflace. Pokud podle něj rada vyhodnotí, že rizika jsou příliš velká pro dosažení cílů, pak ECB použije všech dostupných nástrojů, aby všechny veličiny uvedla do takového stavu, aby bylo dosaženo těchto cílů.

Pak už jen zopakoval co řekl přesně před rokem na stejném místě - pokud se dohodneme, že současná trajektorie oživení není dostatečná k dosažení našich cílů, uděláme, co budeme muset udělat, abychom zvýšili inflaci tak rychle jak jen budeme moci. To je to co se od nás vyžaduje, sledovat náš cíl měnové stability.


Co se čeká?

Podle analytiků Natixis se dá očekávat jak úprava programu nákupu aktiv (APP), tak úprava úrokových sazeb.

V jejich pohledu se dá očekávat, že ECB prodlouží program QE dále než jen do září roku 2016, zároveň zvýší objem měsíčních nákupů aktiv pravděpodobně někam k 80 mld. EUR a rozšíří seznam aktiv, která jsou způsobilá pro nakupování právě v programu APP. Konsensus tržních očekávání je však nastaven na růst o 15 mld. měsíčně tedy na 75 mld. EUR měsíčně. Co by bylo bráno negativně je růst měsíčního objemu, který by byl menší než 15 mld. EUR, to by v závislosti na ostatních nastaveních zejména depozitní úrokové sazby mohlo vést k výprodejům akcií, které dlouhodobě pracují s tezí uvolňování. A pokud by uvolňování bylo slabší než trhy čekají, pak by se na těchto úrovních ocitaly akcie relativně bez důvodu. Následovat by mohl výprodej.

Rozšíření seznamu způsobilých aktiv bude provedeno částečně i formou snížení depozitní sazby, ta by podle Natixis měla klesnout o deset bazických bodů až na -0,3 %. Díky dosavadnímu vývoji jejich výnos spadl pod -0,2 % a tak se snížením zase dostanou do pásma zájmu ECB.

oc_ecb-2

Snížení sazby o deset bodů je minimum, snížení pouze o pět by vůbec nemělo smysl. Deset bodů je velmi pravděpodobných, alespoň euro a úrokové míry již zareagovaly a zabudovaly tato očekávání do cen. I analytická očekávání dalších domů jsou nastavena na pokles o deset bazických bodů. Je jich celkem přes 25 a tvoří tak většinu. Část analytické obce očekává růst ještě vyšší.

oc_ecb-1

Nedá se tak vyloučit, že by snížení této sazby nemohlo přijít ani v silnější podobě o 20 bazických bodů. Tam by asi bylo těžké odhadnout tržní reakci, bylo by to tolik kolik trhy očekávaly, ale trochu více, nikdo by přesně nevěděl co již je v trhu a co ještě ne. Tak by se dala spíše čekat neutrální reakce. Nebo vybírání zisků nabraných z prvotních očekávání uvolnění politiky ECB.

Existuje i šance snížení sazeb o 30 nebo více bazických bodů. To by ovšem v řeči ECB znamenalo silný, agresivní a jasný signál, že ECB je silně odhodlána dosáhnout měnově politických cílů.

Zdroj: Natixis, Bloomberg, Mario Draghi ECB Speech


Čtěte více:

Pár minut poté ... videokomentář na DAX
01.12.2015 15:24
Další ze série videokomentářů zaměřujících se na technické signály nab...
Moskva zakázala tureckou sůl a řezané květiny
01.12.2015 15:32
Ruská vláda dnes zveřejnila seznam tureckých plodin, výrobků a potravi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data