Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak ovlivní výsledky klimatické konference v Paříži cenu ropy?

Jak ovlivní výsledky klimatické konference v Paříži cenu ropy?

15.12.2015 8:15
Autor: Pavel Daniel

Dohoda zemí, které se zúčastnily Mezinárodní klimatické konference v Paříži, prý nemohla být horší zprávou pro ropní společnosti. Alespoň to tvrdí online magazín Market Watch, který dal do souvislosti akční kroky zemí proti zvyšování teploty na Zemi, ke kterým dospěli zástupci na konferenci s analýzou Morgan Stanley. Co ale vlastně přinesou závěry klimatické konference ceně ropy? Analytici Morgan Stanley to řekli jasně: „Jde o další hřebík do rakve pro poptávku po fosilních palivech.“ A co víc, řada globálních ropných společností prý bude muset přehodnotit své obchodní modely.

Morgan Stanley vycházel při sestavování své analýzy závěrů mezinárodní klimatické konference z toho, na čem se více než 190 národů světa dohodlo. Obecně řečeno, na plánu omezit zatížení klimatu, kvůli neustálému oddalování zamezení nárůstu teplot na Zemi. Pod dohodou, ke které se zavázaly vlády, je řečeno, že snaha zemí musí omezit globální oteplování pod 2 stupně Celsia a "pokračovat v úsilí" k omezení oteplování jen o 1,5 stupně. Každá země světa musí přijít s podrobnými plány na snížení emisí, formou tzv. národního příspěvku, který poté bude každých pět let, počínaje rokem 2023, přezkoumáván. Každá země světa bude moci požádat o dobrovolné přezkoumání plnění svých závazků v roce 2018.

Morgan Stanley ale říká, že i přesto, že v zemi zatím zůstává velký objem zásob fosilních paliv, výsledky klimatické konference naznačují, že velký objem z nich nebude nikdy vytěžen. „Kvůli závazku nezvyšovat teplotu na Zemi o dva stupně Celsia je zřejmé, že těžba fosilních paliv z nových nalezišť nebude nakonec vytěžena,“ říká analýza Morgan Stanley. Podle jejich analytiků společnosti, které jsou zaměřeny hlavně na průzkum, to vyvolá velmi rychle otázky ohledně směřování dalších výzkumných aktivit, " říká Morgan Stanley.

Dá se přepokládat, že do roku 2020 žádná ze zemí nepřijme nějaké zásadní rozhodnutí. I proto bude krátkodobě, podle mínění Morgan Stanley, trh s ropou řízen cyklickými faktory. Například účinky na trhu s ropou kvůli škrtům kapitálových výdajů v tomto odvětví, by se měly projevit u nečlenských zemí OPEC v objem dodávek ve druhé polovině roku 2016. Kromě toho, jak podotýká analýza Morgan Stanley, volná kapacita OPEC je limitovaná, což omezuje schopnost sdružení vytvářet kartelové dohody a pokračovat v navyšování objemu produkce.

"Odhadujeme, že do konce roku 2016 se trh s ropou vrátí v podstatě k vyrovnanému stavu nabídky a poptávky. To by mělo vést k mírnému navýšení cen ropy na trhu během roku 2017," říká ve své analýze Morgan Stanley. Analýza americké investiční banky ale nad evropskými ropnými společnostmi hůl neláme: „I když existuje mnoho nejistot, naše očekávání počítají s tím, že cyklické oživení trhu s ropou v naznačovaném čase, převáží strukturální změny v oboru v průběhu následujících 12 - 18 měsíců. Proto naše aktuální ocenění zohledňuje výše popsané skutečnosti a i nadále držíme atraktivní hodnocení pro velké evropské ropné společností," uzavírá analýza Morgan Stanely.

Zdroj: Market Watch, Morgan Stanley 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách