Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Užijme si letošní rok, po něm přijde ekonomická bouře

Užijme si letošní rok, po něm přijde ekonomická bouře

11.01.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V USA se letos sejde pozitivní šok daný nízkými cenami ropy a další pozitivní šok ve formě končícího fiskálního utahování. V prosinci Američané pokořili rekord v nákupech nových automobilů a je pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat i nadále. Eurozóna si se svým růstem ve výši 2 % užívá závanu ekonomické nirvány. Mario Draghi tiskne peníze o sto šest a peněžní agregát M3 roste 5% tempem. Jde o vedoucí indikátor, který funguje s předstihem 12 měsíců. Takže bychom si tuto jízdu měli skutečně užívat, alespoň do doby, kdy se na scénu vrátí démonický fiskální kompakt.

V Číně letos nepřijde žádná měnová devalvace, protože vláda slíbila udržet stabilitu kurzu ke koši měn. Je na to dostatečně vyzbrojena přebytkem běžného účtu ve výši 600 miliard dolarů a rezervami dosahujícími 3,5 bilionu dolarů kombinovanými s omezením toku kapitálu. Čínský PMI ve službách se nyní dostal na patnáctiměsíční maxima. Jde přitom o ten nejrelevantnější index ekonomické aktivity, protože komunistická strana se systematicky snaží o útlum v odvětvích, jako je ocelářství či chemický průmysl. Zvyšuje se i tempo růstu peněžních agregátů a strana v listopadu zvýšila fiskální výdaje o 18,9 %. Ať už si o moudrosti takového kroku myslíme cokoliv, na krátkodobém růstu se bezpochyby projeví.

Dolarová rally už je za námi a dolar bude v nadcházejících měsících oslabovat. Zemím, které mají vysoké dolarové dluhy, se tak bude lépe dýchat, ale tíži svých dluhů jen tak neuniknou. Akciové trhy v rozvíjejících se zemích se vrátí ze záhrobí, ale nakonec se ukáže, že míří do další bouře. Obrat přijde na trhu s mědí. V Číně se její zásoby nacházejí na nízkých úrovních, dodávky z Afriky váznou. Trh je pokřiven, poptávka a nabídka ze strany finančních institucí se odtrhly od reálného vývoje.

Na trhu s ropou můžeme na obrat čekat déle. Soupeří tu Rusko se Saúdskou Arábií, která si myslí, že má dost zdrojů na to, aby Rusy porazila. Rusko se zase domnívá, že na jeho straně jsou strategické výhody. Pokud ale letos zůstane cena ropy u 40 dolarů za barel, vyčerpá všechny svoje rezervy a nebude mít nic, z čeho by pokrývalo své deficity. Na Saúdy bude zase tlačit oslabování měnového kurzu a odliv kapitálu. Obě země tak hledají způsob, jak celou věc ukončit a možná nakonec dojde k tajné dohodě. Pak by vznikl „super-OPEC“ a nadbytku ropy na světových trzích by byl konec. Její cena by se vyšplhala k 60 dolarům za barel.

Celkově není letošní výhled pro světovou ekonomiku špatný, ale ekonomické oživení sebou nese sémě své vlastní zkázy. Pod povrchem číhá inflace. Jádrová inflace ve službách v USA se blíží 3 % a situace na trhu práce je stále napjatější. Komoditní trhy se zvednou ze svého dna a to se projeví na růstu cen v USA i v Evropě. Nebude trvat dlouho a budeme diskutovat o „dlouhodobé stagflaci“. Jádrem nebezpečí se pak stane 6 bilionů dolarů světového dluhu, který se nyní obchoduje s výnosy pod nulou, a 17 bilionů dolarů dluhu, který se obchoduje s výnosy pod 1 %. Dluhopisové trhy nyní čekají deflaci, ale ta je příběhem včerejška. Můžeme pouze doufat, že klid před bouří bude dostatečně dlouhý. Nikdo neví, co přesně snese globální systém, který je zadlužen více než kdy předtím. Tento hororový příběh se ale týká až roku 2017.

Autorem je Ambrose Evans-Pritchard.

Zdroj: The Telegraph

 


Čtěte více:

Výsledková sezóna v USA - firemní kalendář pro 4Q15
11.01.2016 14:30
Rok 2015 je za námi a to znamená pro finanční trhy jediné - start mara...
Výsledková sezóna v Evropě - firemní kalendář pro 4Q15
11.01.2016 14:40
Se začátkem roku nového uzavřou ten loňský 2015 zveřejněním hospodářsk...
Mediální firmy budou muset čelit v roce 2016 pěti důležitým tématům
11.01.2016 16:03
Akcie amerických kabelových televizí nepředvedly investorům v roce 20...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y